logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 43LH500T nie włącza się – typowe usterki, dostępność części, opłacalność naprawy

majster2024 13 Wrz 2025 18:16 408 7
REKLAMA
  • #1 21688996
    majster2024
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam. Zamierzam odebrać od klienta telewizor marki LG TV 43LH500T w rozliczeniu.
    Telewizor nie włącza się. Co poza tym to nie wiem. Co najczęściej pada w tym modelu?
    Bo przewiduje przetwornice...
    Czy warto odebrać taki telewizor do naprawy. Czy będą osiągalne części.
    Może klient mi wciska ten telewizor, bo praktycznie nie będzie do naprawy.
    Proszę o informacje.
  • REKLAMA
  • #2 21689015
    borg77
    Poziom 31  
    Ocena: 439
    Wymiana podświetlenia - duże prawdopodobieństwo. Około 120zł, i to pod warunkiem, że sam to zrobisz. Co do reszty, to wystarczy poczytać na forum o tym modelu.
  • REKLAMA
  • #3 21689021
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    majster2024 napisał:
    Może klient mi wciska ten telewizor, bo praktycznie nie będzie do naprawy.

Na to bym stawiał ale zdalnie można mylić się. TV jest dobry, tylko nie włącza się. Jak się włączy to będzie grał. Zwykła śpiewka właściciela.
  • #4 21689040
    majster2024
    Poziom 2  
    Ale jak powstaje usterka? Przetwornica zasilacza przekracza pewne napięcie. Pali diody LED.I tak to mniej więcej się zaczyna?
  • REKLAMA
  • #5 21689043
    DiZMar
    Poziom 43  
    majster2024 napisał:
    Ale jak powstaje usterka? Przetwornica zasilacza przekracza pewne napięcie. Pali diody LED.I tak to mniej więcej się zaczyna?

Powyższe nie ma sensu praktycznego. Diody LED raczej zużywają się niż uszkadzają z powodu zbyt wysokiego napięcia zasilania. Nie spotkałem uszkodzenia podświetlenia LED z powodu zbyt wysokiego napięcia zasilania.
  • #6 21689233
    borg77
    Poziom 31  
    Ocena: 439
    Zasilacz. Pełno tego na allegro i tanie jak barszcz, czyli nie ten kierunek. Płyta główna, jeszcze lepiej. Pełno tego i już kupisz za 20 zł. Pozostaje felerne podświetlenie. Trochę upierdliwa wymiana. Jeśli tego nie robiłeś, to odradzam wymianę we własnym zakresie. Za mało informacji podałeś w opisie. Nie włącza się, to zbyt ogólnikowe określenie.
  • REKLAMA
  • #7 21689629
    majster2024
    Poziom 2  
    Właśnie przywiozłem ten telewizor. Niestety jest bez oryginalnego pilota, uniwersalnego też brak.
    Telewizor zaraz po włączeniu nie reagował. Ale po 15 tu minutach zaświeciła się kontrolka na czerwono. Czyli jest niby na "standby".
    Wychodzi, o ile się nie mylę, że awaria leży po stronie przetwornicy telewizora. Przynajmniej mam taką nadzieję. To ułatwi naprawę.
    Dziś nie pogrzebie w nim. Ale jak najszybciej go pomierzę.
  • #8 21689664
    DiZMar
    Poziom 43  
    majster2024 napisał:
    Niestety jest bez oryginalnego pilota

Pilot do kupienia
    Pilot LG AKB74115502 do telewizorów 43LH500T, dostępny w magazynie Czarny pilot z przyciskami, zamiennik za model AKB74115502, lista zgodnych modeli LG
    Pilot LG do telewizora z wieloma przyciskami funkcyjnymi i numerycznymi Czarny pilot zdalnego sterowania z kolorowymi i numerycznymi przyciskami

Podsumowanie tematu

✨ Model telewizora LG 43LH500T często ma problemy z włączaniem, co najczęściej wynika z uszkodzenia przetwornicy zasilania (inwertera) lub elementów na płycie zasilającej. Wymiana tych części jest możliwa, jednak dostępność oryginalnych komponentów może być ograniczona, co wpływa na opłacalność naprawy. W przypadku uszkodzenia przetwornicy lub zasilacza naprawa jest technicznie wykonalna, ale ze względu na niską wartość rynkową modelu i potencjalne koszty części, warto rozważyć, czy naprawa będzie ekonomicznie uzasadniona. Części zamienne można próbować pozyskać z innych uszkodzonych egzemplarzy lub zamienników, jednak nie zawsze gwarantuje to trwałość naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA