logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z komunikacją między sieciami w Cisco Packet Tracer - prośba o pomoc

dawidkooo6 13 Wrz 2025 19:01 246 2
REKLAMA
  • #1 21689029
    dawidkooo6
    Poziom 1  
    Witajcie,

Jestem początkującym i mam problem z prostą topologią w Cisco Packet Tracer. Nie mogę uzyskać komunikacji między komputerami w różnych sieciach, a prawdopodobnie robię gdzieś głupi błąd, którego nie widzę.
    Topologia z routerem łączącym dwie podsieci: 172.16.0.0/24 i 192.168.9.0/24
    Załączniki:
    • sieci.zip (47.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21689173
    Makxio
    Poziom 20  
    Ocena: 79
    Hi,

W pierwszym kroku trzeba sprawdzić, czy z każdego PC osiągasz za pomocą np pinga z konsoli PC-tow int routera, czyli np z PC0 czy masz ping-a na adres routera od strony sieci 172.16.0.0/24 , tak samo ze strony PC1 i PC ze strony sieci 192.168.X.X

Jeśli to masz to druga rzecz do sprawdzenia, czy na każdym PC masz poprawnie skonfigurowany adres ip oraz maskę siec oraz co ważne bramę domyślna tak aby każdy PC wiedział , gdzie wysłać ruch sieciowy jesli adres docelowy jest spoza jego sieci, bez tego nie ma szans, ze komunikacja pomiędzy sieciami zadziała.

Z racji , ze masz tylko jeden router wiec siec na nim sa typu "connected" wiec tam żadnego routingu nie trzeba na ta chwile konfigurować, interfejsy routera muszą być w stanie up|up (interfejs|protokół)

M.

Aha, interfejsy routera normalnie sa w stanie shutdown, wiec pewnie na na każdym interfejsie routera polecenie: no shutdown.
  • Pomocny post
    #3 21689176
    adamz74
    Poziom 33  
    Ocena: 188
    A przede wszystkim trzeba sprawdzić czy pracuje warstwa fizyczna... część połączeń masz na czerwono, więc zobacz dlaczego nie podniosły się interfejsy.

Pozdr!
REKLAMA