logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] ieGeek TZ-SG330EU-2K 3MPx – czy można wymienić uszkodzone anteny GSM w kamerze?

SeniorCrash 14 Wrz 2025 01:35 348 10
REKLAMA
  • #1 21689237
    SeniorCrash
    Poziom 3  
    Witam, szanowne grono. Ostatnio zniszczono mi kamerę na działce, a mianowicie rozwalono antenki GSM. Moje pytanie brzmi: czy możliwa jest wymiana tych anten, czy kamera jest już do utylizacji? Załączam zdjęcia i model. Pozdrawiam wszystkich. Model: TZ-SG330EU-2K, 3 Mpx, 4× zoom, 32 GB SD. Marka: ieGeek
    Kamera ieGeek TZ-SG330EU-2K bez anten, widok z przodu, leży na jasnym materialeZewnętrzna kamera ieGeek z dwoma antenami, panelem solarnym i kartą microSD 32 GB
    Uszkodzona kamera ieGeek z oderwaną anteną GSM leżąca na jasnym materiale
    Uszkodzona kamera ieGeek z urwaną anteną GSM leżącą obok na jasnym materiale

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21689248
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    SeniorCrash napisał:
    Moje pytanie brzmi czy możliwa jest wymiana tych anten

Antena tutaj to osłonka z tworzywa i kawałek drutu. Osłonkę widzę a drutu nie, więc albo te antenki to taki bajer, albo te przewody ktoś powyrywał z kamery - w tym drugim przypadku zobacz jakie duże sa zniszczenia wewnątrz.
  • #3 21689803
    SeniorCrash
    Poziom 3  
    Znalazłem antenkę — ewidentnie kabel urwany. Można coś takiego gdzieś zamówić?
    Wnętrze obudowy kamery z urwanym białym przewodem anteny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21689816
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1020
    SeniorCrash napisał:
    Ostatnio zniszczono mi kamerę na działce, a mianowicie rozwalono antenki GSM

Jak masz zdolności manualne i trochę zacięcia twórczego to myślę że można by jakieś podłączyć w miejsce oryginalnych.
  • Pomocny post
    #6 21690401
    jdubowski
    SeniorCrash napisał:
    Znalazłem antenkę — ewidentnie kabel urwany. Można coś takiego gdzieś zamówić?

Weź oskub ekran z końca tego koncentryka i do żyły środkowej dolutuj 6cm przewodu 0,75mm2. Masz antenkę.
  • REKLAMA
  • #7 21691266
    SeniorCrash
    Poziom 3  
    Dzięki, a mógłbyś sprecyzować, co to jest przewód 0,75 mm² i skąd go mogę pozyskać?
  • Pomocny post
    #8 21692039
    jdubowski
    >>21691266 Przewód o przekroju miedzi 3/4 milimetra kwadratowego.
    Pozyskasz z przewodu od lampki nocnej itp.
  • REKLAMA
  • #9 21694175
    SeniorCrash
    Poziom 3  
    Wstawiłem nową antenę GSM na to złącze U.FL, link do której wstawiałem wyżej, i wszystko elegancko chodzi — kamera łączy się z aplikacją.

Dodano po 2 [godziny] 3 [minuty]:

Zrzut ekranu z aplikacji kamery z podglądem na żywo i słabym sygnałem LTE

Jednak jest tylko jedna kreska zasięgu, antenki były wzmacniaczami sygnału, zobaczę jak to będzie wyglądało w plenerze
  • #10 21696771
    SeniorCrash
    Poziom 3  
    Kamera zainstalowana i wszystko działa poprawnie, zasięg jest dobry. Dzięki.
  • #11 21696773
    SeniorCrash
    Poziom 3  
    Montaż nowej anteny gsm.

Podsumowanie tematu

✨ W kamerze ieGeek TZ-SG330EU-2K 3 Mpx uszkodzone zostały anteny GSM, które okazały się być prostą konstrukcją z osłonki z tworzywa i kawałka drutu. Uszkodzenie polegało na urwaniu kabla antenowego złącza U.FL. Możliwa jest wymiana anteny poprzez dolutowanie nowego przewodu o przekroju 0,75 mm² do żyły środkowej koncentryka lub zastosowanie gotowej anteny GSM ze złączem U.FL, np. samoprzylepnej anteny 13 cm dostępnej w sklepach elektronicznych. Po wymianie anteny kamera łączy się z aplikacją, choć zasięg sygnału jest ograniczony do jednej kreski, co sugeruje, że oryginalne anteny pełniły funkcję wzmacniaczy sygnału. Wymiana anten jest zatem wykonalna i pozwala na dalsze użytkowanie kamery, choć zasięg może być mniejszy niż przed uszkodzeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA