logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mini Cooper 2002 – szuranie hamulców, gorąca felga, klocki blisko tarczy

keseszel 15 Wrz 2025 22:21 180 8
REKLAMA
  • #1 21691178
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 558
    Minicooper z 2002 r.
    Wymienione hamulce, użytkownik jakiś czas nie jezdził. Teraz zaczął znów jeździć, ale stwierdził, że coś szura. Obstawialismy łożysko lub klientów klocki, bo felga robiła się gorąca.
    Auto na podnośnik, koło zdemontowane, bieg na luz. Przy kręceniu tarczą coś słychać, klocki bardzo blisko tarczy.
    Zakładałem, że przy niewielkim nawet biciu tarcza szura o klocek. Klocki zdemontowane, jarzmo out. Nic nie szura. Czyli chyba to.
    Klocki były wymienione, ale nic nie było czyszczone z rdzy. Oczyściłem co mogłem, wsadziłem i 2 dni spokoju i znów szura.
    Może być tak, że prowadnica nie cofa do końca?
    Zdjęcia zamieszcze wkrótce, zastanawia mnie to.
    Aha, klocki około centymetr mięsa mają, tarcze wypadałoby jednak rant przejechać kątówką już chociaż delikatnie, bo z mm pierścienia jest.
  • REKLAMA
  • #2 21691185
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 572
    Tarcza trze o blachę pewnie.
  • #3 21691211
    keseszel
    Poziom 26  
    Tarcza nie może trzeć o blachę, bo kiedy było zdjęte jarzmo z klockami nie było szurania. Czyli jak dla mnie ewidentnie coś z problematycznym cofaniem się klocków. Wydaje mi się (i szukam zdjęć oryginałów), że prowadnice powinny być osłonięte gumkami harmonijnymi. Ja generalnie złożyłem po mechaniku. Moja ingerencja polegała na wyczyszczeniu grubych płatów rdzy. Ewentualnie podejrze drugą stronę jak działa lub cały przód na podnośnik i sprawdzić jak hamuje.
    Poniżej zdjęcie z aukcji.. brakuje osłony na tulejce i prawdopodobnie się brudzi (było brudne, przeczysciłem)

Srebrny zacisk hamulcowy z czarną osłoną harmonijkową na prowadnicy

A tak wyglądają nówki. Gumki osłony są.

Nowy zacisk hamulcowy z widocznymi gumowymi osłonami na prowadnicach
  • REKLAMA
  • #4 21691224
    m2606
    Poziom 34  
    keseszel napisał:
    Tarcza nie może trzeć o blachę

Życie uczy że zawsze może :-)
    Piszesz że klocki są blisko tarczy.Zawsze są,bo tam nie ma żadnych sprężyn cofających tłok.Tłoczek cofają jego uszczelniacze.Za to drugi klocek ociera jeszcze przez moment aż przesunie cały zacisk na prowadnicach .
    Nawet ocierajace klocki nie powodują hałasu,więc to zły trop.Jeśli koło się nie blokuje,obraca swobodnie i nie grzeje,to nie są to też prowadnice.Chcesz je sprawdzić,to naciśnij łyżką (o coś się tam zaprzyj)na zacisk,tak zeby się przesunął na zewnatrz wciskajac tłok.Następnie ręką spróbuj wybadać czy zacisk swobodnie pływa.
  • REKLAMA
  • #5 21691294
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6657
    keseszel napisał:
    Wymienione hamulce

keseszel napisał:
    tarcze wypadałoby jednak rant przejechać kątówką już chociaż delikatnie, bo z mm pierścienia jest.

Załóż nowe tarcze i klocki. Szuranie zniknie
  • #6 21691546
    m2606
    Poziom 34  
    Ja bym najpierw jednak sprawdził najpierw . Przepchanie zacisku i odciągniecie klocków od tarczy to przecież 20 sekund roboty,bez demontowania czegokolwiek.
    (nie zapomnieć na koniec napompować pedałem)
    Tego że blacha (osłona) nie może ocierać nie można traktować jako pewnik. Słuchał na aucie podniesionym i sugerował się dżwiękiem tarcia klocków o tarczę,uznając że to ten hałas słyszy podczas jazdy.
    Tymczasem może to być właśnie ocieranie o osłonę,które wróci jak auto postawisz na koła i naprężysz zwrotnicę/piastę/łożysko.
  • REKLAMA
  • #7 21691571
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1715
    keseszel napisał:
    Gumki osłony są.

Muszą być! Inaczej prowadnice szybko się zabrudzą i sworznie będą się blokowały w tulejach - czyli brak swobodnego pływania zacisku, co z kolei może powodować dociskanie klocków do tarczy.

Swoją drogą zapieczony i nie cofający się tłoczek zacisku, też będzie powodował tarcie klocków.

Pozdrawiam.
  • #8 21691589
    m2606
    Poziom 34  
    Dlatego powinno się zwracać uwagę na to czy auto się toczy.Można to robić nawet na każdych światłach. Często można wyłapać początki i zapobiegać,choćby kilkurazowym wycofaniem tłoka i pompowaniu od nowa.
  • #9 21692285
    keseszel
    Poziom 26  
    No dobra. Kobieta jeździ. Na pytanie dlaczego przestała - bo coś szura. Sprawdziłem ile mogłem. Czekam na smar ceramiczny, potem organizuje osłonki.
    Klocków nie wymieniam, podobnie jak i tarczy. Czas jeszcze na to. Zapłacone za całe, mają być zużyte całe. 🤣Jak kupujesz chleb i zostaje pół bochenka wrzucasz?🤣
    Sprawdzenie to nie 20 sekund, tylko pół dnia, bo auto daleko.

Czy jest możliwość kupienia samych gumek na prowadnice? Widziałem tylko całe zestawy - uszczelki, tłoczek i parę innych , a wolałbym tylko gumki.

Podsumowanie tematu

✨ Mini Cooper z 2002 roku po wymianie hamulców zaczął generować szuranie podczas jazdy, a felga nagrzewała się nadmiernie. Po demontażu koła i sprawdzeniu na podnośniku stwierdzono, że klocki hamulcowe są bardzo blisko tarczy, a przy obracaniu tarczy słychać szuranie. Po zdjęciu klocków i jarzma tarcza nie szura, co wskazuje na problem z klockami lub prowadnicą. Klocki były wymienione, ale nie oczyszczono elementów z rdzy, co mogło powodować zacinanie się prowadnicy i niedokładne cofanie klocków. Po oczyszczeniu i ponownym montażu problem ustąpił na dwa dni, po czym szuranie powróciło. Zaleca się delikatne zeszlifowanie rantu tarczy kątówką, aby usunąć nierówności, które mogą powodować kontakt z klockiem. Klocki mają jeszcze około centymetra materiału, więc nie są zużyte. Problem najprawdopodobniej wynika z zacinającej się prowadnicy, która nie pozwala klockom cofnąć się całkowicie od tarczy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA