logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kenwood KRC-993 – odczyt EEPROM KKZ01F (93c46) – programator widzi same zera

krzysziek4286 17 Wrz 2025 11:49 222 6
REKLAMA
  • #1 21692585
    krzysziek4286
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Witam. Radio Kenwood KRC-993 brak kodu.
    Potrzebuje rozkodować tego kenwooda i torche temat rozgryzlem ale utknąłem na eepromie ale do rzeczy.
    W radiu siedzi dosc ciekawy uklad po nazwa KKZ01F chodz odczytuje się go jako 93c46.
    Uklad wkladam w programator vvdiprog po czym ustawiam dany uklad i program identyfikuje poprawnie i odczytuje zawartość lecz we wsadzie same zera, brak jakichkolwiek danych tylko same zera. Ale cos tam musi byc bo radio jest w trybie blokady po trzykrotnym zle wpisanym pinie wiec powinien byc zapisany licznik blednych prób i kod plus inne rzeczy a tam same zera. Bez ukladu radio nie startuje.. ps próbowałem innym programatorem i tez same zera
    Kenwood KRC-993 – odczyt EEPROM KKZ01F (93c46) – programator widzi same zera
  • REKLAMA
  • #2 21692596
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 432
    krzysziek4286 napisał:
    Radio Kenwood KRC-993 brak kodu.

Najlepszym i jedynym sposobem na uzyskanie kodu do radia jest skontaktowanie się z infolinią pomocy technicznej Kenwood lub autoryzowanym serwisem.
    Będą potrzebowali dowodu zakupu lub numeru seryjnego radia, aby potwierdzić własność i wygenerować nowy kod.
  • REKLAMA
  • #3 21692631
    krzysziek4286
    Poziom 11  
    >>21692596 ale wiesz ze radio jest z lat 90tych? Skąd dowód zakupu?
  • #4 21692676
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 432
    krzysziek4286 napisał:
    radio jest z lat 90tych? Skąd dowód zakupu

Dane są "nie do odczytu". Należy zapytać, czy dowód zakupu jest konieczny?. Jak sami nie żądają - nic nie wspominać.Muszą wygenerować nowy kod!
  • REKLAMA
  • #5 21694928
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 314
    krzysziek4286 - proszę przeczytać - na Elektrodzie też jest tego dużo - o pamięciach 93C46 w wersji ROTATED, bo wg schematu taka pamięć w tym Kenwoodzie właśnie jest. Zrobić odpowiedni adapter (na chyba, że programator obsługuje tego typu pamięci, ale mało prawdopodobne) i będzie OK.

Fragment schematu z układem EEPROM 93C46 oznaczonym jako IC15 i opisem sygnałów

Adam Walko -
    Adam Walko napisał:
    Muszą wygenerować nowy kod!
    - nikt nic nie musi przy prawie 30 - letnim radiu. Pana porady są, delikatnie mówiąc, naiwne.
  • REKLAMA
  • #6 21694943
    krzysziek4286
    Poziom 11  
    >>21694928
    Ale mam programator vvdiprog ktory obsluguje takie pamieci i tak jak pisałem odczytuje same zera ale uklad wykrywa prawidlowo
  • #7 21694979
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 314
    Nie znam tego programatora ale z opisu widzę, że to jakieś "combo" do elektroniki samochodowej.

Napisał Pan, ze radio reaguje na obecność pamięci, czyli zawartość raczej jest.
    Dalej - programator wykrywa pamięć ale odczytuje 00. Nie wiem, jakie ten vvdiprog ma narzędzia weryfikacji ale tu coś jest nie tak, bo albo pamięć jest wyzerowana (tylko, że wtedy raczej odczyt FF) ale znów - radio z tej pamięci coś czyta, więc jednak zawartość musi być i może to jednak programator ma z nią problem.

Co mogę podpowiedzieć:
    - sprawdzić, czy domyślnie programator nie ustawia niższego napięcia odczytu (tak robi np. Martech)- ma być 5V;
    - zrobić przejściówkę dla dopasowania pinów pamięci ROTATED dla standardu 93C i próbować odczytać jak zwykłą 93C46.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia Kenwood KRC-993, które jest zablokowane kodem PIN po trzykrotnym błędnym wpisaniu. W urządzeniu znajduje się układ EEPROM oznaczony jako KKZ01F, który jest odczytywany jako 93c46. Próby odczytu zawartości EEPROM za pomocą programatora VVDIPROG oraz innych programatorów skutkują odczytem samej zawartości zerowej (wsad pełen zer), mimo że w pamięci powinny być zapisane dane takie jak kod PIN i licznik błędnych prób. Bez obecności układu radio nie uruchamia się. Problem wskazuje na nietypową strukturę lub zabezpieczenia układu KKZ01F, które uniemożliwiają poprawny odczyt danych standardowymi metodami programatorów EEPROM 93c46.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA