logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junak 121 – żarówka przednia się przepala, lampa świeci bez kluczyka, starter działa

gustekpara 17 Wrz 2025 12:37 342 7
REKLAMA
  • #1 21692637
    gustekpara
    Poziom 3  
    Witam,
    Jestem posiadaczem Junaka 121.
    Podczas jazdy spaliła mi się żarówka w lampie przedniej, a na drugi dzień spaliły się długie. Po wymianie żarówki lampa świeci bez kluczyka, a po naciśnięciu przycisku blindy zaczyna się pompka paliwa i mogę ze startera odpalić motor. Jaka może to być przyczyna?
    AI: Czy ostatnio robiłeś jakieś przeróbki albo naprawy w instalacji elektrycznej motocykla, np. wymiana stacyjki, przewodów, montaż dodatkowych akcesoriów?
    Nic nie robiłem, podłączyłem tylko ładowarkę USB.

Dodano po 2 [minuty]:

Zaznaczę, że motor kupiłem nowy w lutym.
  • REKLAMA
  • #2 21692720
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 440
    gustekpara napisał:
    spaliła mi się żarówka w lampie przedniej, a na drugi dzień spaliły się długie.

Sprawdzić, jak na wysokich obrotach wygląda napięcie ładowania?
  • REKLAMA
  • #3 21693376
    gustekpara
    Poziom 3  
    Mierzyłem ładowanie 14,34.
    Tylko nie bardzo wiem, co ma ładowanie do świecącej żarówki bez kluczyka.
  • #4 21693406
    Adam Walko
    Poziom 35  
    gustekpara napisał:
    co ma ładowanie do świecącej żarówki bez kluczyka

Nic nie ma!
    gustekpara napisał:
    Po wymianie żarówki lampa świeci bez kluczyka

Źle zamontowano żarówkę w trakcie wymiany.
  • #5 21693414
    gustekpara
    Poziom 3  
    Żarówkę obracałem i jedyna różnica to, jak obkręcę żarówkę — to jedyna różnica, że na drogowych świeciły mijania. Zamówiłem jeszcze gniazdo żarówki.
  • REKLAMA
  • #6 21693445
    Adam Walko
    Poziom 35  
    gustekpara napisał:
    zamówiłem jeszcze gniazdo żarówk

Jedyna słuszna decyzja!
  • #7 21694701
    gustekpara
    Poziom 3  
    Założyłem nową oprawę żarówki, dalej to samo. Już brak mi pomysłu

Dodano po 17 minutach:

Mam pytanie: czy coś nie powinno tu być
    Junak 121 – żarówka przednia się przepala, lampa świeci bez kluczyka, starter działa
  • REKLAMA
  • #8 21698359
    gustekpara
    Poziom 3  
    Po ciężkiej walce z kablami usterka odnaleziona. Nie brałem nawet tego pod uwagę — uszkodzony regulator napięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz Junaka 121 zgłosił problem z przepalającą się żarówką przednią oraz świeceniem lampy bez włożonego kluczyka, a także działającym starterem i pompką paliwa po naciśnięciu przycisku. Pomimo braku wcześniejszych modyfikacji instalacji elektrycznej, poza podłączeniem ładowarki USB, problem wystąpił na nowym motocyklu. Pomiar napięcia ładowania wykazał prawidłową wartość około 14,34 V. Podejrzenia początkowo padły na nieprawidłowy montaż żarówki, jednak wymiana oprawy żarówki nie rozwiązała problemu. Ostatecznie usterka została zlokalizowana w uszkodzonym regulatorze napięcia, który powodował nieprawidłowe zachowanie instalacji elektrycznej, w tym świecenie lampy bez kluczyka i działanie pompy paliwa oraz startera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA