logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki monitoring IP do domu 13,4x15,7 m? Hikvision DS-2CD2343G2-IU vs Dahua IPC-HDW1439V-A-IL

dzikipawian 17 Wrz 2025 19:26 342 12
  • #1 21692984
    dzikipawian
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam, jestem na etapie budowy domu; na razie stan otwarty, ale powoli już będzie wszystko zamykane, więc myślę nad zainstalowaniem kamer. Na razie 4, ale w przyszłości planuję wypuścić po 2 kable na każdym z rogów w podbitce, żeby była możliwość dołożenia kolejnych 4, więc myślę, żeby switch już miał możliwość wpięcia 8 wtyczek, bo bez sensu brać na 4, jeżeli później jest szansa dołożenia kamer. Z kolejnych rzeczy do wymienienia — budżet: ok. 2–3 tys. Planuję od razu kupić jakiś dobry sprzęt, żeby jak będzie podbitka to tylko przewiesić na podbitkę. W tym budżecie widzę, że kamery mają sporo różnych bajerów, ale dla mnie najważniejsze to ładna jakość obrazu zarówno w dzień, jak i w nocy (w nocy te 20 m widoczności dobrze by miały). Dom ma wymiary 13,4 x 15,7 m. Tak jak wspomniałem, kamery będą zawieszone po rogach budynku — daję rysunek poglądowy. I pytanie: czy warto pchać się w zestawy, czy lepiej składać samodzielnie? Zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku poproszę o podesłanie gotowego zestawu lub zestawu złożonego samodzielnie. Sąsiad elektryk podesłał mi swoje kamery i switch:
    Hikvision DS-2CD2343G2-IU (2,8 mm)
    Hikvision NVR DS-7600

Samemu takie zestawy wybrałem i poprosiłbym o opinię i pomoc w doborze sprzętu
    https://zabezpieczeniapoznan.pl/zestaw-monito...nym-oswietlaczem-i-detekcja-ludzi-p-6752.html

https://zabezpieczeniapoznan.pl/zestaw-kamer-...hybrid-light-detekcja-ruchu-md-20-p-7576.html

Wkleiłem poglądowy rysunek z zachowaniem proporcji: trójkąty są równoboczne, więc kąt widzenia to 60 stopni, więc pole widzenia kamery będzie szersze niż to, co na rysunku. Jedna kamera będzie przesunięta bliżej drugiej, ponieważ na razie stoi mały budyneczek i chciałbym mieć podgląd na wjazd. Pomarańczowa linia to granica działki i choinki tam nie ma. Nie jestem w posiadaniu bardziej dokładnych zdjęć satelitarnych, więc tak na oko robione, ale oko majstra

Satelitarne ujęcie działki z oznaczeniem domu, kamer i granic terenu
  • #2 21693062
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 518
    Podstawowy błąd kamery nie widza się nawzajem.
  • #3 21693099
    dzikipawian
    Poziom 8  
    >>21693062 Tak wiem, tego się też obawiałem, dlatego od razu myślę nad np. 6 i dlatego rozmyślam od razu nad switchem na 8 wejść albo od razu już na 8 kamer polecieć, tylko pytanie: jaki sprzęt wybrać?
  • #4 21693144
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2094
    Rejestrator: 1x Dahua NVR4108HS-4KS3
    Dysk: 1x WD Purple 1TB WD10PURZ do CCTV SATA III 3,5''
    Kamery 4x Dahua IPC-HDW2441TM-S-0280B
    Puszki montażowe : 4x Dahua PFA130-E
    Switch PoE: 1x BCS Basic BCS-B-SP0802 8xPoE 2xUplink
    Do tego dolicz okablowanie wtyczki RJ45 tester okablowania, zaciskarkę, wąski peszel w miejscach gdzie skrętka będzie wychodzić spod podbitki.
    Warto pomyśleć o awaryjnym zasilaczu awaryjnym UPS APC. Przydała by się na to wszystko jakaś szafa rack oraz doprowadź do tego miejsca kabel od bramy wjazdowej w przyszłości zamontujesz Video domofon od Dahua. Jak dom będzie piętrowy to na dole i u góry poprowadź skrętkę pod panel domofonu zasilanie po POE ewentualnie taki zasilany z zasilacza i łączenie po wi-fi no ale kabel to jednak kabel decyzja po twojej stronie.
  • #5 21693818
    dzikipawian
    Poziom 8  
    A pytanie z serii do zaspokojenia ciekawości. Jeżeli kamera ma kąt widzenia na, załóżmy, 110 stopniach i śledzenie ruchu, to kamera śledzi ruch tylko w obrębie tych 110 stopni?
  • Pomocny post
    #6 21693943
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    dzikipawian napisał:
    kamera śledzi ruch tylko w obrębie tych 110 stopni?

A ty jak patrzysz na wprost, przed siebie to widzisz to co jest za tobą?
  • #7 21694005
    jarewa
    Poziom 35  
    Nie wiadomo o jakiej kamerze myśli.

cysiekw napisał:
    A ty jak patrzysz na wprost, przed siebie to widzisz to co jest za tobą?

Tak wystarczy że obrócę głową ;) dlatego wspomniałem o kamerze bo PTZ mają taką możliwość
  • #8 21694051
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2094
    dzikipawian napisał:
    Jeżeli kamera ma kąt widzenia na załóżmy 110 stopniach i śledzenie ruchu to kamera śledzi ruch tylko w obrębie tych 110 stopni?

Identyfikację obiektów typu człowiek pojazd mogą mieć konkretne kamery ale już opcje śledzenia tych obiektów zazwyczaj mają tylko kamery obrotowe PTZ. np SD2A500NB-GNY-A-PV
    Wymagane opcje i parametry co do sprzętu możesz wyszukać na oficjalnej stronie producenta Dahua.
  • #9 21694093
    dzikipawian
    Poziom 8  
    >>21693943 Kolega dobrze wytłumaczył :)
  • #10 21694107
    cysiekw
    Poziom 42  
    jarewa napisał:
    PTZ

Bądźmy poważni op chce całość za 3k zrobić a wy tu z ptzetem wyjeżdżacie. Położy 20k na stół i możemy rozmawiać ;)
  • #11 21694143
    jarewa
    Poziom 35  
    20K to trochę przesadziłeś, te kamery ostro zjechały w dół nawet już Hikvision z AcuSense idzie kupić do 3k za szt. z PTZ
  • #12 21694173
    cysiekw
    Poziom 42  
    jarewa napisał:
    20K to trochę przesadziłeś

Nie jeśli operujesz na rozdzielczościach 4k w górę i chcesz przy pełnej ciemności na tych 20 metrach mieć dwie ostatnie literki z dori.
  • #13 21694811
    dzikipawian
    Poziom 8  
    Panowie, ja chcę tylko prosty monitoring założyć, z możliwością rozszerzenia go w przyszłości, mam budżet 2–3 tys. zł max, bardziej bym operował w granicach 2,5 tys. zł max, z wymagań takich, żeby w nocy było widać, a nie że jest i gówno widać. Myślałem, żeby zrobić tak jak na załączonym rysunku, już się bardziej postarałem, wymiary są w miarę dokładne, komórka znikać może na wiosnę, na razie jest tam dużo gratów jak taczki, więc martwe pole (tym bazgrołem) zniknie i jak tak patrzę to innego martwego pola za bardzo nie ma. Dodam jeszcze raz — w przyszłości możliwe powiększenie do 8 kamer. Dom jest parterowy z nieużytkowym strychem, na razie tam mam możliwość zamontowania całego sprzętu, później będzie przenoszony do garażu, prawdopodobnie do szafy rack. Czekam na okna, bramę garażową i drzwi, więc powoli mogę już szykować trasy, sprzęt itp. Czy ten zestaw, co kolega wyżej napisał, jest ok, czy może są inne albo już gotowe jakieś ciekawe zestawy? Nie powiem, że jak patrzyłem to po różnych sklepach trzeba zbierać wyżej wymieniony zestaw. Jak ktoś ma jakieś uwagi, co można inaczej zrobić, to chętnie przyjmę, człowiek nie jest alfą i omegą, a na etapie budowy to każda rada się przyda.

Jaki monitoring IP do domu 13,4x15,7 m? Hikvision DS-2CD2343G2-IU vs Dahua IPC-HDW1439V-A-IL

Podsumowanie tematu

✨ Rozważany jest wybór systemu monitoringu IP do domu o wymiarach 13,4 x 15,7 m z planowaną instalacją początkowo 4 kamer, z możliwością rozbudowy do 8 poprzez przygotowanie okablowania i switcha z odpowiednią liczbą portów. Budżet na zakup kamer i sprzętu wynosi około 2-3 tys. zł. Kluczowe wymagania to wysoka jakość obrazu w dzień i w nocy, z zasięgiem nocnym około 20 m. Porównywane są dwie kamery: Hikvision DS-2CD2343G2-IU oraz Dahua IPC-HDW1439V-A-IL. Dyskutowano o zaletach zestawów gotowych versus samodzielnego kompletowania systemu, z uwzględnieniem funkcji kamer, jakości obrazu, kompatybilności z siecią oraz możliwości rozbudowy. Podkreślono znaczenie wyboru switcha z minimum 8 portami, aby umożliwić przyszłą rozbudowę systemu bez konieczności wymiany infrastruktury. Wskazano na istotność parametrów takich jak rozdzielczość, czułość na światło, zasięg IR oraz stabilność połączenia sieciowego w kontekście monitoringu domowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA