logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki sprzęt do monitoringu domu, garażu i stodoły do 10 tys. - Hikvision, PTZ?

tygrysss 20 Maj 2026 17:32 159 3
  • #1 21907021
    tygrysss
    Poziom 21  
    Ocena: 79
    Cześć,
    planuję zabezpieczyć dodatkowo swój plac kamerami. Mam na to przeznaczone około 10 tysięcy złotych. Kluczowym jest obserwacja domu, mieszkanka garażu i stodoły oraz podjazdu bramy.
    Poniżej załączam rysunek poglądowy wraz z orientacyjnymi odległościami.
    Rysunkowy plan posesji z domem, podjazdem, garażem, altaną i obszarem „LASEK” oraz opisami odległości
    Zależy mi na jakości obrazu w dzień i w nocy. Zastanawiam się również nad dodaniem kamery "kulki" z PTZ na szczycie domu jeśli wystarczy pieniędzy z budżetu - mam tam stary wysięgnik po antenie.
    Początkowo myślałem o kamerach Hikavision. Nawet sobie upatrzyłem DS-2CD1347G3H-LIUF, 2.8mm, wraz z rejestratorem DS-7616NXI-K2(D) (16 kanałów, ze względu na to, że w przyszłości możliwe, że dodam kamery wewnątrz garażu i stodoły).
    Myślałem, aby zamontować po dwie kamery na podbitce domu, patrzące wzdłuż linii budynku. Czy to dobrze - nie wiem. Dobrze by było aby jedna kamera miała możliwości komunikacji dwustronnej (ta najbliżej furtki?). Funkcje wykrywania osób mile widziana, powiadomienia - do przemyślenia (w zależności w jaki sposób realizowane). W domu mam alarm, ale nie wiem czy chce to (i da się) zintegrować z centralką.
    Z kamerami i rejestratorem zamierzam się łączyć po VPN z zewnątrz, sieć będzie odizolowana od Internetu, więc wszelkie chmury są zbędne. Switche PoE niezarządzane - dostaną swój port w głównym switchu już bez tagowania. Przewody nie są pociągnięte, więc nie są narzucone miejsca montażu kamer.
    Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w doborze urządzeń i rozmieszczenia kamer tak by pokryć to jak najsensowniej.
    Pozdrawiam.
  • #2 21907048
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2083
    5 kamer na dom z czego ta jedna obrotowa.
    6 kamera na stodołe 7 kamera na podłożny budynek no i jeszcze jedna gdzieś w środku jeśli wybierzesz 8 kanałowy rejestrator IP. Jeśli chcesz wiecej to albo kupujesz 16 kanałowy lub dwa 8 kanałowe. Kemery minimum 4-8Mpix.
    Co do przewodów okablowania to skrętka Cat 6a powinna wystarczyć. Jeśli planujesz kłaść kabel skrętkę pomiędzy dom budynki gospodarcze to najlepiej zrobić to skrętką ekranowaną żelowaną ksbel ziemny. Jeśli nie planujesz kopać i kłaść kabla to musisz mieć post Wi-Fi najlepiej 5Ghz. Musisz zaplanować poprowadzenie przewodów tak aby schodziły się do centralnego miejsca. I tam zamontować najlepiej szafę RACK. Jeśli będziesz czciał monitoring połączyć z alarmem musisz wybrać odpowiedni rejestrator który ma wejścia wyjścia alarmowe. Jeśli nieczujesz się na siłach warto poszukać jakiejś firmy która Ci to wszystko ogarnie.
  • #3 21907069
    tygrysss
    Poziom 21  
    Ocena: 79
    Dziękuję bardzo za odpowiedź.
    Może nie zaznaczyłem na początku - wydawało mi się to mało istotne, z wykształcenia jestem informatykiem, więc czuję się na siłach.
    Co do rejestratora - myślałem przyszłościowo kupić właśnie 16 kanałowy. Wpięcie do alarmu jest opcjonalne, czytałem że są takie rejestratory ale raczej tej funkcji nie będę używał.
    Na ten moment nie planuję korzystać z kamer WiFi, wszystko wolę po kablu. Centralne miejsce jest wybrane, szafka rack powieszona już jest.
    Co do kładzenia przewodów do stodoły i gospodarczych pomieszczeń - na tym etapie tego nie planuje, ale również nie wykluczam.
    Bardziej chodziło mi o pomoc w doborze kamer i ich rozmieszczeniu.
  • #4 21907214
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2083
    tygrysss napisał:
    ich rozmieszczeniu.

Ja bym to widział tak grunt aby kamery nie patrzyły za blisko na siebie bo w nocy będą się oślepiać. Nie uwzględniłem na obrazku tej obrotowej ale jak ma być na dachu to gdzieś tam sobie ją dorzucisz.
    Nie wiem czy przy bramie masz już jakiś system typu wideodomofon z funkcją otwierania furtki czy tam bramy bo on tez może być zintegrowany z rejestratorem.

Schemat posesji z oznaczeniami kamer 1–5 i „6 Opcja” oraz liniami zasięgu w żółtym i czerwonym

Dodano po 32 [minuty]:

tygrysss napisał:
    pomoc w doborze kamer

Hikvision to koledzy coś Ci poradzą ja mogę w Dahua.

Kamera obrotowa:
    SD4D825MB-HNR
    Reszta kamer:
    IPC-HDW3649QM-S-IL
    Do każdej z nich mocowanie:
    Do ściany:
    PFB2203W
    Do np podbitki/ sufitu.
    PFA137
    Rejestrator:
    NVR5216-EI
    Switch POE:
    RSFE-16P-2C-150
    Obstawiam że w szafie już masz jakiś switch dla sieci LAN.
REKLAMA