logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Legion 5-15 4600H/RTX2060 – częste BSOD: IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, Kernel Security Check

thebestex1st 17 Wrz 2025 20:11 654 17
REKLAMA
  • #1 21693025
    thebestex1st
    Poziom 2  
    Witajcie.

Mam od 5 lat laptopa Lenovo Legion 5-15 Ryzen 5 / 16 GB / 512 GB RTX 2060 120 Hz AMD 4600H.

Od jakiegoś czasu wyskakują mi stale bluescreeny z załączonych powodów:

- IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

- Kernel Security Check Failure

- Hypervisor Error

- KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED

Komputer wyczyściłem, sprawdzałem, czy to kwestia wadliwego RAM-u, próbowałem zaktualizować sterowniki, ponownie zainstalować Windowsa i zrobiłem nawet format komputera. Nic nie pomogło. Czy ktoś mógłby mi pomóc?

Jeśli chodzi o kostki RAM, mam 2 × 8 GB, więc sprawdziłem po jednej, czy problem leży w którejś z nich — nie pomogło. Gdzieś wyczytałem, że folder MiniDump rejestruje przyczynę błędów, dlatego ją załączam. Komputer ma, jak już wcześniej wspomniałem, 5 lat, a z problemem walczę od około 4 miesięcy.
    AI: Czy wprowadzałeś jakieś zmiany w BIOS/UEFI (np. aktualizacja, reset, zmiana ustawień, podkręcanie RAM/CPU), albo czy laptop był kiedykolwiek podkręcany?
    Nie
    AI: Sprawdzałeś może temperatury procesora i karty graficznej podczas pracy lub w momencie występowania BSOD-ów? Jeśli tak, to jakie były wyniki?
    W normie
    Załączniki:
    • Minidump.zip (4.53 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21693148
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    thebestex1st napisał:
    sprawdzałem, czy to kwestia wadliwego RAM-u, p

W jaki sposób?
  • REKLAMA
  • #3 21693184
    thebestex1st
    Poziom 2  
    >>21693148 Jeżeli któraś z kostek byłaby wadliwa, to zauważyłbym to, wyjmując jedną i sprawdzając, jak chodzi system. Jeśli wyskakiwał bluescreen, zamieniałem kostki.
  • #4 21693189
    cysiekw
    Poziom 42  
    thebestex1st napisał:
    Jeżeli któraś z kostek byłaby wadliwa, to zauważyłbym to wyjmując jedną i sprawdzając jak chodzi system, jeśli wyskakiwal bluescreen, zamienialem kostki.
    Logika błędna. Procedura wygląda tak.
    Robisz dysk bootowalny z memtest https://www.memtest86.com/ Wkładasz obie kości i przeprowadzasz pełen!! memtest. W przypadku wystąpienia błędów demontujesz kość i przeprowadzasz ponownie memtest na 1 z 2 tak by znaleźć wadliwą. Wcale nie musi to być uszkodzenie ramu ale jest to diagnostyka którą można wykonać samemu.
  • #5 21693402
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6835
    Masz dokładnie model Lenovo Legion 5-15ARH05 ?
    -Ryzen 5 4600H (Zen 2 (Renoir))
    * model (82B5xxxx)

czyli wtedy Legion 5 15ARH05H > płyta: NM-D281 Rev: 1.0

Pokaż zrzut zakładki : (sensory ) z HWInfo64 lub Aida64 Extreme Link

p.s
    W (minidump) jest mowa o bedzie (nvlddmkm.sys) ?!
    - i (HYPERVISOR ERROR)
    Cytat:
    use the Command Prompt (as Admin) and run: bcdedit /set hypervisorlaunchtype off

czyli
    Cytat:
    nvlddmkm.sys is an NVIDIA graphics driver file that, when missing, corrupted, or encountering issues, can cause a VIDEO_TDR_FAILURE blue screen error. To fix this error, you should update your NVIDIA drivers, perform a clean driver installation using a tool like DDU (Display Driver Uninstaller), run Windows System File Checker (SFC) and DISM (Deployment Image Servicing and Management), ensure your Windows OS and BIOS are updated, check for overheating, and consider underclocking your graphics card with a tool like MSI Afterburner.

* co nieco pod Link
  • #6 21693581
    thebestex1st
    Poziom 2  
    >>21693402

Tak, jest to wersja 5-15ARH05.
    Jednym z błędów w BlueScreenView jest także nvlddmkm.sys, tylko, że za pomocą DDU usunąłem wszystkie sterowniki do NVIDIA, celowo zainstalowalem starsze sterowniki które były bardziej optymalne z moim PC (miałem wcześniej najnowsze) i nic nie pomogło.

Wysyłam zrzut czujników/sensorów.
    Windows Memory Diagnostic nic nie wykazał. tak samo /sfc scannow.
    Jakieś przemyślenia co mogę jeszcze zrobić, lub czego to jest wina?

Lenovo Legion 5-15 4600H/RTX2060 – częste BSOD: IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, Kernel Security Check

Dodano po 26 [minuty]:

>>21693402

Tak, jest to wersja 5-15ARH05.
    Jednym z błędów w BlueScreenView jest także nvlddmkm.sys, tylko, że za pomocą DDU usunąłem wszystkie sterowniki do NVIDIA, celowo zainstalowalem starsze sterowniki które były bardziej optymalne z moim PC (miałem wcześniej najnowsze) i nic nie pomogło.

Wysyłam zrzut czujników/sensorów.
    Windows Memory Diagnostic nic nie wykazał. tak samo /sfc scannow.
    Jakieś przemyślenia co mogę jeszcze zrobić, lub czego to jest wina?

• REKLAMA
  • #7 21693969
    34konradeczek
    Poziom 18  
    Ocena: 55
    Patrząc po bluscreenach prawdopodobnie będzie to problem z kulkami bga pod procesorem ryzen, częsta przypadłość w laptopach legion 5. Dzisiaj małem do naprawy legion 5 na procesorze ryzen 5 5800h i rtx3060 też były bluscreeny i pomógł reballing ryzena 5.
  • #8 21694155
    thebestex1st
    Poziom 2  
    >>21693189
    Memtest86 nic nie wykazał. RAM jest w porządku.

PS.
    Nie jestem mastermindem, jeśli chodzi o informatykę. W każdym razie doceniam poprawkę i wytłumaczenie.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21693969
    Gdy przed twoją odpowiedzią poradziłem się kilku osób zaznajomionych z laptopami i ich problemami, również podejrzewali CPU; tylko że ty idziesz w kierunku reballingu, oni o totalnej śmierci i wymianie CPU. Jak odróżnić, co powinienem zrobić? Pójść z tym do serwisu i zaczekać, co powie serwisant?
  • #9 21694177
    cysiekw
    Poziom 42  
    thebestex1st napisał:
    oni o totalnej śmierci i wymianie CPU.

Mało prawdopodobne.
    thebestex1st napisał:
    Jak odróżnić co powinienem zrobić?

Udać się do kogoś kto się na tym zna. Nie do "serwisu" uszkodzony cpu zrobimy wymianę mobo za 2000 zł ;)
  • #10 21694307
    lisek
    Serwisant RTV
    Być może rebal RTX byłby panaceum na bolączkę

- ? zobacz czy w Bios możesz WYŁACZYC RTX, przetestuj laptop na BSOD"y uzywając tylko grafiki z cpu

Niebieski ekran HYPERVISOR_ERROR związany jest z funkcji Hyper-V w systemie Windows 11 i 10, używany do maszyny wirtualne Hyper-V,
    Jeśli nie korzystasz z określonej funkcjonalności, najprostszą i najprawdopodobniej wykonalną metodą rozwiązania problemu będzie wyłączenie odpowiednich komponentów:
    - prawym przyciskiem myszy na przycisk «Start» i wybierz «Run», wpisz w polw (appwiz.cpl ) i naciśnij Enter.
    - Z menu po lewej stronie wybierz «Włącz lub wyłącz komponenty Windows».
    - Odznacz komponenty Hyper-V, Windows Sandbox i Virtual Machine Platform, jeśli są WŁĄczone

Kliknij «Ok», poczekaj na zakończenie operacji, jeśli pojawi się żądanie ponownego uruchomienia —, zakończ je.
    .....
    W przypadku, gdy potrzebne są komponenty Hyper-V, możesz spróbować zrobić to samo, co opisano powyżej, a po ponownym uruchomieniu włącz je ponownie — czasami rozwiązuje to problem z niebieskim ekranem.

p.s
    Podobno ? operacja z
    Izolacja rdzenia (core) — jest jedną z funkcji ochrony urządzenia Windows bazując na wirtualizacji (Hypervisor-protected Code Integrity lub HVCI), izolując procesy firm trzecich od procesów Windows, zaprojektowanych w celu zwiększenia ochrony przed zagrożeniami skierowanymi na jądro Windows....
    !!! ale to już zabawa w edytorze rejestru.
  • #11 21720050
    civic9
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Hej.

Udało się rozwiązać problem?

Męczę "pacjenta" z chyba identycznym problemem.
    Laptop ma 4 lata, podobny sprzęt (15arh05h, 4800h + 1660 ti) zaczęło się ze 2 miesiące temu i problem narasta - coraz częściej bsod.

Ktoś tutaj wcześniej opisywał podobny problem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4000965.html
    (wątek artefaktów należy zignorować, bo okazało się tam, że to był kwestia software'owa).

Nie testowałem jeszcze czy to pomoże.
  • REKLAMA
  • #12 21762259
    thebestex1st
    Poziom 2  
    Otóż wracam po dwóch miesiącach przerwy. Oddałem laptop do serwisu, gdyż stwierdziłem, że nie mam już siły do tego ustrojstwa. Chłop w serwisie wymienił mi kość BIOS-u, jak i układ chłodzenia procesora. Oba te zabiegi miały mi pomóc, jednakże 3 min po odpaleniu komputera znowu wyskoczył bluescreen. Nie mam siły do tego sprzętu, sprawdziłem ją, jak i serwisant, płytę główną, RAM i dysk twardy. Wszystko w porządku. Ktoś miałby może pomysły, co powinienem zrobić?
  • #13 21762285
    lisek
    Serwisant RTV
    Zapewne tak jak napisano w odp.7 / lub odp. 10
  • #14 21762328
    34konradeczek
    Poziom 18  
    Ocena: 55
    Trzeba zacząć od rebalingu procesora, jest to wada tych laptopów od lenovo puszczają połączenia bga. Naprawa jest trudna, ponieważ lenovo wstrzykuje czarny klej pod układy bga. Mogę naprawić wysyłkowo, albo znajdź jakiś inny dobry serwis lokalnie.
  • #15 21762407
    civic9
    Poziom 12  
    U mnie w pewnym sensie pomogło to rozwiązanie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4000965.html#20733320

W pewnym sensie bo:
    - bluescreen się zdarza, ale raz na kilka tygodni (a były co kilkanaście minut)... to w sumie nie wiem czy to z tego samego powodu, czy to inne przypadkowe zdarzenia
    - prędkość cpu w trybie turbo została ograniczona z 4.3 do 3.8 GHz (realnie, w bechmarkach dla zadań typu multicore wyniki są gorsze o max kilka procent, w grach nawet mniej)

Dla mnie to lepsze rozwiązanie niż reballing, bo to jednak tanie nie jest, a ładowanie kasy w ten sprzęt uważam za nieopłacalne.

Można to sprawdzić na szybko wyłączając turbo całkiem. To obniży prędkość dużo bardziej niż w/w rozwiązanie, ale pozwoli to szybko i prosto, kilkoma kliknięciami sprawdzić. Jeśli po wyłączeniu turbo jest stabilny to sygnał, że w/w rozwiązanie może pomóc, ale ze znacznie mniejszym ograniczeniem prędkości niż całkowite wyłączenie turbo.
    Turbo wyłączamy tak jak opisane w https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4000965.html#20729113
  • #16 21762914
    thebestex1st
    Poziom 2  
    Przeczytałem to, co zaproponował użytkownik "vave" i zszedłem do 99% maksymalnego obciążenia procesora (2,9 GHz) jak najpierw zrobił. Gdyby to rzeczywiście działało, rozważałbym podwyższenie tego do 3,8 GHz. Jednakże obecnie nie opłaca mi się przy tym grzebać, bo nawet zejście do 2,9 GHz nie pomogło.

W każdym razie już po raz TRZECI zaniosę w piątek sprzęt do tego samego serwisanta, bo już z nim rozmawiałem na ten temat. Co prawda jest w szoku, bo on nie miał żadnych bluescreenów przy stresstestach czy obciążeniu ze strony portów USB. Nie robię nic z tym komputerem, co rzeczywiście miałoby wywoływać tę usterkę.
    Jeśli nie uda mu się nic zrobić, zażądam zwrotu, gdyż powymieniał mi części, a ja nadal zostaję z problemem i chyba udam się gdzieś indziej, jeśli owy serwisant nie rozważy sprawdzenia reballingu.

Oczywiście postaram się, by chociaż w większym stopniu wpisało się to w koszty poprzedniej naprawy.
  • #17 21762989
    civic9
    Poziom 12  
    Szkoda, że nie pomogło :(
    U mnie się komp tylko wywalał gdy nic nie robił, a chyba wcale przy większym obciążeniu i stresstestach. Co jest trochę sprzeczne z intuicją, skoro ograniczenie turbo rozwiązuje (przynajmniej w moim przypadku) problem, ale tak było i jak się zastanowić to można to jakoś wyjaśnić. Może to wyjaśnia czemu na stresstestach serwisantowi nic się nie działo - jeśli problem mimo wszystko ma zbliżoną przyczynę (bo objawy identyczne).
  • #18 21763009
    thebestex1st
    Poziom 2  
    Przeczytałem to, co zaproponował użytkownik "vave", i zszedłem do 99% maksymalnego obciążenia procesora (2,9 GHz), jak najpierw zrobił. Gdyby to rzeczywiście działało, rozważałbym podwyższenie tego do 3,8 GHz. Jednakże obecnie nie opłaca mi się przy tym grzebać, bo nawet zejście do 2,9 GHz nie pomogło.

W każdym razie już po raz TRZECI zaniosę w piątek sprzęt do tego samego serwisanta, bo już z nim rozmawiałem na ten temat. Co prawda jest w szoku, bo on nie miał żadnych bluescreenów przy stress testach czy obciążeniu ze strony portów USB. Nie robię nic z tym komputerem, co rzeczywiście miałoby wywoływać tę usterkę.
    Jeśli nie uda mu się nic zrobić, zażądam zwrotu, gdyż powymieniał mi części, a ja nadal zostaję z problemem i chyba udam się gdzieś indziej, jeśli owy serwisant nie rozważy sprawdzenia reballingu.

Oczywiście postaram się, by chociaż w większym stopniu wpisało to się w koszta poprzedniej naprawy.

Dodano po 9 minutach:

Przeczytałem to, co zaproponował użytkownik "vave", i zszedłem do 99% maksymalnego obciążenia procesora (2,9 GHz), jak najpierw zrobił. Gdyby to rzeczywiście działało, rozważałbym podwyższenie tego do 3,8 GHz. Jednakże obecnie nie opłaca mi się przy tym grzebać, bo nawet zejście do 2,9 GHz nie pomogło.

W każdym razie już po raz TRZECI zaniosę w piątek sprzęt do tego samego serwisanta, bo już z nim rozmawiałem na ten temat. Co prawda jest w szoku, bo on nie miał żadnych bluescreenów przy stress testach czy obciążeniu ze strony portów USB. Nie robię nic z tym komputerem, co rzeczywiście miałoby wywoływać tę usterkę.

Oczywiście postaram się, by chociaż w większym stopniu wpisało to się w koszta poprzedniej naprawy.

Podsumowanie tematu

✨ Lenovo Legion 5-15 z procesorem Ryzen 5 4600H i kartą RTX 2060 doświadcza częstych BSOD-ów z błędami takimi jak IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, Kernel Security Check Failure, Hypervisor Error oraz KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED. Użytkownik wykluczył problemy z pamięcią RAM poprzez testy MemTest86 i diagnostykę Windows, a także reinstalację systemu i sterowników NVIDIA (w tym użycie DDU i instalację starszych wersji). Wskazano, że błędy mogą być związane z uszkodzeniem połączeń BGA pod procesorem Ryzen, co jest znaną wadą laptopów Legion 5. Proponowano reballing procesora jako potencjalną naprawę, jednak jest to kosztowna i trudna procedura ze względu na zastosowanie czarnego kleju pod układami BGA. Alternatywnie zasugerowano wyłączenie trybu turbo CPU, co zmniejsza częstotliwość pracy i stabilizuje system, choć z lekkim spadkiem wydajności. Dodatkowo, błąd HYPERVISOR_ERROR może wynikać z funkcji Hyper-V w Windows 10/11 i można go ograniczyć przez wyłączenie komponentów Hyper-V, Windows Sandbox i Virtual Machine Platform. Po wymianie kości BIOS i układu chłodzenia procesora problem nadal występuje, a serwis potwierdził sprawność płyty głównej, RAM i dysku. Użytkownicy z podobnymi modelami (np. Legion 5-15ARH05 z Ryzen 5 4800H i RTX 1660 Ti) zgłaszają narastające problemy BSOD, co wskazuje na potencjalnie powszechny defekt sprzętowy w tej serii laptopów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA