logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant ecoTEC plus VC DE 246/3-5 z VRC430 – jak dodać WiFi i sterowanie online?

xfquna05 18 Wrz 2025 19:00 552 4
REKLAMA
  • #1 21693866
    xfquna05
    Poziom 1  
    Witam na forum.
    Jestem nowicjuszem i chcę zadać wszystkim pytanie.
    Mam kocioł Vaillant ecoTEC plus VC DE 246/3-5 ze sterownikiem calorMATIC VRC 430, włącznie z pogodówką. Wszystko działa super, ale zachciało mi się być nowoczesnym i dołączyć do tego Wi‑Fi.
    Jaki moduł musiałbym dołączyć, lub co zamienić/wymienić, aby bez zawrotnych kosztów to zrealizować? A może ten cały biznes się nie opłaca i lepiej pozostać w XX wieku?
    Pozdrawiam wszystkich.
    Andrzej
    AI: Czy masz już w domu dostęp do Internetu i sieć Wi‑Fi w miejscu, gdzie stoi kocioł?
    Tak
    AI: Czy zależy Ci na oryginalnym rozwiązaniu od Vaillanta, czy rozważasz też inne systemy smart home (np. Netatmo, Tado itp.)?
    Vaillant
  • REKLAMA
  • #2 21732956
    robert188robert
    Poziom 4  
    >>21693866 Dołóż moduł VR33 do obsługi OpenTherm oraz dołóż EMOS P56S11 współpracujący z Tuya i EMOS poprzez Wi-Fi.
  • REKLAMA
  • #3 21733194
    PawelKotlySzczecin
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Cześć Andrzej (@xfquna05),

Dobre pytanie. Przejście na "smart" kusi, żeby móc zdalnie korygować krzywą grzewczą lub podbić temperaturę przed powrotem do domu.

Kolega @robert188robert podał pewną drogę (bazującą na OpenTherm i zewnętrznym sterowniku Tuya), ale jeśli chcesz zostać przy oryginalnej komunikacji eBUS Vaillanta (co osobiście zalecamy, aby zachować pełną modulację kotła i płynną współpracę z VRC 430) i dodać tylko funkcje Wi-Fi, to jest na to dedykowane rozwiązanie.

Do Twojego zestawu (kocioł ecoTEC plus /3-5 i sterownik calorMATIC VRC 430) potrzebujesz bramki internetowej. Obecnie Vaillant oferuje moduł VR 921 (myVAILLANT connect). To jest następca starszych modułów typu VR 900/920.

Taki moduł wpina się równolegle do magistrali eBUS (razem z Twoim VRC 430) i łączy się z routerem domowym przez Wi-Fi (lub kabel LAN). Dzięki temu dostajesz pełną kontrolę nad ogrzewaniem przez aplikację myVAILLANT w telefonie, nie tracąc nic z funkcjonalności obecnego sterownika pokojowego.

Czy się opłaca? Naszym zdaniem tak – wygoda zdalnej zmiany temperatury czy podglądu pracy kotła (np. czy nie wszedł w tryb awaryjny podczas wyjazdu) ma dużą wartość.

A skoro już jesteśmy przy trybie awaryjnym – masz bardzo solidny i popularny model kotła. Na przyszłość, gdyby jednak kiedyś wyświetlił jakiś komunikat, warto mieć pod ręką małą "ściągawkę". Przygotowaliśmy u nas na blogu zestawienie najczęstszych usterek i kodów błędów dla tych modeli. Oby się nigdy nie przydało, ale lepiej mieć niż szukać instrukcji w panice.

Zapraszamy do lektury: Kody błędów Vaillant - co oznaczają i jak reagować?

Pozdrawiamy!
  • REKLAMA
  • #4 21734397
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 946
    A czy obecnie VR921 już nie jest oferowane/wspierane i zastępowane VR940f z nową aplikacją myVaillant connect?
  • #5 21734407
    PawelKotlySzczecin
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Cześć @ls_77,

Masz rację i dziękuję za czujność :) Bardzo słuszna uwaga.

Rzeczywiście, Vaillant zaktualizował swoją ofertę modułów internetowych.

@xfquna05 – przepraszam za małe zamieszanie. Moduł VR 921 (sensoNET), o którym pisałem, był rozwiązaniem poprzedniej generacji.

Tak jak słusznie zauważył @ls_77, obecnie najnowszym i w pełni wspieranym modułem jest VR 940f (myVAILLANT connect).

Zasada działania pozostaje taka sama – moduł ten wpina się do magistrali eBUS (równolegle z Twoim sterownikiem VRC 430) i łączy się z domową siecią Wi-Fi. Daje to pełen zdalny dostęp do Twojego kotła i sterownika, ale za pośrednictwem nowszej aplikacji myVAILLANT.

Moduł VR 940f jest w pełni kompatybilny z Twoim kotłem (ecoTEC plus /3-5) oraz sterownikiem VRC 430, ponieważ oba te urządzenia komunikują się po szynie eBUS.

Jeszcze raz dzięki za sprostowanie @ls_77
REKLAMA