logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford – podłączenie czujnika różnicy ciśnień DPF: które przyłącze gdzie?

autoas 19 Wrz 2025 10:11 1224 8
REKLAMA
  • #1 21694362
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3911
    Witam
    Mam pytanie o podłączenie takiego czujnika od Forda do DPFa
    Czujnik na dwa przyłącza grubsze i cieńsze.... Pytanie które gdzie?
    Ford – podłączenie czujnika różnicy ciśnień DPF: które przyłącze gdzie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21694735
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 220
    Grubsze przed filtrem, cieńsze za filtrem, tak jest zazwyczaj, chyba że zrobili jakąś fikuśną armaturę.
  • REKLAMA
  • #3 21694759
    autoas
    Poziom 42  
    Szukam rozwiązania....komputer pokazuje na wolnych obrotach ok 0.8bar na wysokich obrotach dochodzi nawet do 3 bar ( na 3 różnych podstawianych czujnikach- dpf po czyszczeniu) a jak podłączę zwykły manometr to na wolnych ledwo drgnie a na wysokich obr ok 0 5 bar...
    No i zagwozdka...jakieś sugestie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21694771
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21694784
    autoas
    Poziom 42  
    Trzy czujniki, trzy niezależne testery każdy inny .. I na każdym to samo.. jakieś sugestie...
  • Pomocny post
    #6 21694853
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21694919
    autoas
    Poziom 42  
    Niestety specyfikacji nie nam....jak odłączę rurki to nap. ok 0.4V (0 bar) jak podłączę to 0.88V (pokazuje ok1 bar) mierzone na biegu jałowym...jak odpalę na zimno to pokazuje ok 0.4bar im dłużej chodzi tu wzrasta do ok nawet 1bar??!!!
  • Pomocny post
    #8 21695070
    JayRo
    Poziom 39  
    Ocena: 954
    DJ_KLIMA napisał:
    Grubsze przed filtrem, cieńsze za filtrem, tak jest zazwyczaj, chyba że zrobili jakąś fikuśną armaturę.

Powiem wam, że po remoncie Galaxa 2.0 też znalazłem taką informację na fordowskim forum. Ale po wypraniu DPF-a i wymianie jego wężyków bo były poprzerywane, sypało za każdym odpaleniem błędami i świecił ,,check''. Zamieniłem wężyki na próbę i problem po wykasowaniu znikł. Akurat w tym egzemplarzu trudno się dopatrzyć, która rurka przy dpf-ie jest grubsza bo zdają się być jednakowe. Natomiast dpf w Kudze 2.0, ma ewidentnie grubszą rurkę za filtrem. Tak że, można się nieco w tym wszystkim pogubić. I sam już nie wiem jak to do końca z tymi wężykami jest.
  • Pomocny post
    #9 21695130
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3401
    Nie grzebał ktoś w mapie? Wczoraj robiłem Citroena 2.0 hdi i w nim na zapłonie już było 1056 mbar, po odpięciu czujnika 107mbar. Auto jeździło jak chciało, raz turbina ładowała, raz nie. Finalnie okazało się że ktoś grzebał w mapie bo jakieś ograniczenie zakładali, jakaś paranoja. Po wgraniu oryginału wszystko wróciło do normy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego podłączenia czujnika różnicy ciśnień DPF w samochodzie marki Ford. Czujnik posiada dwa przyłącza o różnej średnicy – grubsze i cieńsze. Kluczowe jest właściwe przyporządkowanie tych przyłączy do odpowiednich punktów pomiarowych na filtrze cząstek stałych, aby zapewnić poprawne działanie systemu monitorowania DPF. Wskazano, że grubsze przyłącze powinno być podłączone do strony o wyższym ciśnieniu (przed filtrem), a cieńsze do strony o niższym ciśnieniu (za filtrem). Prawidłowe podłączenie umożliwia dokładny pomiar różnicy ciśnień, co jest niezbędne do oceny stopnia zapchania filtra DPF i prawidłowego funkcjonowania układu wydechowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA