logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 11 PRO – błąd poświadczeń sieciowych przy dostępie do folderu

viper19861 23 Wrz 2025 21:18 2634 2
REKLAMA
  • #1 21698597
    viper19861
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Mam problem z dostępem do foldera umieszczonego na komputerze z systemem Windows 11 PRO nazwany jako serwer
    Folder udostępniony i widoczny dla 4 innych komputerów z systemem Windows 11 - dostęp do folderu i pulpit zdalny działa prawidłowo

Tylko jeden komputer ma problem: gdy chcę połączyć się z komputerem o nazwie serwer prosi o "wprowadzenie poświadczenie sieciowych" Po wpisaniu poprawnej nazwy użytkownika i hasła wyrzuca komunikat: podane hasło dostępu do sieci jest niepoprawne. Identyczna sytuacja gdy chcę się połączyć przez pulpit zdalny. Problem występuje w dwóch kierunkach taki sam tzn z serwera - komputer oraz komputer - serwer takie same komunikaty

Co próbowałem:
    - wyłączyć program Antywirusowy Norton oraz jego zaporę
    - tworzyć nowych użytkowników jako konta lokalne administratora, zezwalać im na dostęp do pulpitu zdalnego
    - wyłączać w usługach menadżer poświadczeń na obydwu komputerach
    - włączyć obsługę smb 1.0 na obydwu komputerach
    Nic to nie pomogło, ciągle wyskakuje okno "Wprowadzanie poświadczeń sieciowych"
    Skończyły mi się pomysły. Prosił bym was o pomoc co jeszcze mogę sprawdzić
  • REKLAMA
  • #2 21699017
    maystero
    Poziom 24  
    Ocena: 204
    Wejdź w Panel Sterowania -> Menadżer poświadczeń, odszukaj swoje poświadczenie i usuń. Następnie daj RESTART Windows. Upewnij się że RESTART wykonał się prawidłowo (możesz o sprawdzić w Menadżer Zadań.
  • #3 21700851
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    Zobacz ustawienia uwierzytelniania NLA.
    Do tego, skoro AAA się nie powiodło, to na pewno będzie wpis w logach w obu systemach. Przeglądnij podgląd zdarzeń.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA