logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung WW90J5456FX – cały czas mrugający symbol klucza po praniu, wymieniony zamek, co sprawdzić?

altar3 24 Wrz 2025 19:47 366 12
REKLAMA
  • #1 21699526
    altar3
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Pralka Samsung WW90J5456FX po zakończonym cyklu prania odblokowuje drzwi i od tego momentu symbol klucza mruga cały czas. Nie przestaje nawet po wyłączeniu pralki przyciskiem. Nieważne, na jak długo ją tak zostawię, cały czas mruga. Gdy ją odłączę od prądu, poczekam godzinę czy całą noc, od razu po włączeniu pojawia się symbol klucza, ale wtedy świeci cały czas, jakby drzwi były zablokowane, ale da się je otworzyć.

Dodam, że zamek został wymieniony i jest to samo.
    Sprawdzałem grzałkę, jest sprawna. Niestety nie mam dostępu do omega metru, więc nie sprawdzę upływności, na pewno nie ma zwarcia do uziemienia, bo zwykły multimetr pokazuje OL (open line). Dla sprawdzenia odłączyłem przewód ochronny i włączyłem pralkę, nic to nie zmieniło.
    Jest jeszcze jeden objaw usterki. Mianowicie, jak uruchomię program z otwartymi drzwiami, wcześniej pralka od razu marudziła błędem DC. Teraz program startuje, włącza pompę do wypompowania wody (tak jak zawsze to robiła) na kilka sekund i czeka, aż zamknę drzwi. Dopiero wtedy zaczyna nalewać wodę.
    Poza tą kontrolką reszta działa poprawnie. Wiem na pewno, że tak się nie zachowywała, a zaczęło się to kilka dni temu.

Czy jest ktoś w stanie pomóc mi z tym problemem?
  • REKLAMA
  • #2 21699609
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    Ocena: 338
    Witam, z tego co doczytałem, to upływność do masy grzałki lub silnika może być powodem.
    Multimetr, jaki ma zakres MΩ?
  • REKLAMA
  • #3 21699686
    altar3
    Poziom 13  
    Zwykły tani multimetr chyba do 2 mega ale teraz nie jestem pewien. Z tym ze odłączyłem przewód uziemienia i dalej jest to samo. Też właśnie czytałem że przez upływność do uziemienia tak się czasami dzieje. Wezmę z pracy miernik rezystancji to jutro będę wiedział jaka jest rezystancja izolacji grzałki.
  • REKLAMA
  • #4 21699753
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    Ocena: 338
    Skoro dioda pali się lub miga cały czas, to na próbę można całkiem odłączyć grzałkę, potem silnik, bez uruchamiania programu (zachowując ostrożność).
  • #5 21699784
    altar3
    Poziom 13  
    Ok dzięki zrobię tak jutro i się odezwę pod wieczór.
    Na razie dzięki za pomysły, bo o silniku nie pomyślałem a też może być upływność do uziemienia. Jutro to sprawdzę.
  • REKLAMA
  • #6 21700552
    altar3
    Poziom 13  
    Ok mam już wyniki pomiarów.
    Grzałka rezustancja izolacji 0.9 Mohm przy 1000v do uziemienia, wiec chyba powinno być ok.
    Silnik rezystancja izolacji juz idzie do 60Gohm wiec na pewno jest ok.
    Co dziwnego wczoraj odłączyłem uziemienia grzałki i dzisiaj problem sam się rozwiązał czyli, symbol klucza przestał świecić zaraz po włączeniu i otwartych drzwiach. Również nie mrugał. Ale że pralka była rozłożona postanowiłem zrobić pomiary i wyszły jak powyżej. Po podłączeniu wszystkich przewodów i poskładaniu pralki objaw powrócił. Czyli od razu po podłączeniu do gniazdka pojawił się od razu symbol klucza jak by drzwi były zablokowane. I teraz pojawia się pytanie czy grzałka jest uszkodzona. Pomiary wskazują że powinno być dobrze, ale zachowanie pralki tego nie potwierdza.
    Co proponujecie w takim przypadku?
    Dodam że pralka wciąż działa normalnie i pierze tak jak przed tym objawem problemu.
    Chce to naprawić do puki nie padnie całkowicie i zostanę bez pralki na kilka dni w najbardziej potrzebnym momencie.
    Chyba kupię poprostu tą grzałkę i sprawdzę czy sie poprawi.
  • #7 21700585
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2278
    Zamontuj nową grzałkę.
  • #8 21700622
    altar3
    Poziom 13  
    Taką też podjąłem decyzję. Teraz szukam aby dostawa była jeszcze w tym roku, czyli jak najszybciej. Z racji że nie mieszkam w Polsce, to nie mogę podjechać do sklepu z częściami AGD/RTV i kupić tak poprostu. Wszystko muszę zamawiać. Więc potrwa to kilka dni. I jak patrzę to o zgrozo właśnie najszybciej przesyłka dotarła by z Chin 😬. Bo przez aliexgoowno, przesyłka dotrze do 6 października a zamówienie lokalnie do 9. I nie jest to oryginalną częścią samsunga, bo ta kosztuje jakieś 400zł. Czyli jest droższa niż używana sprawna pralka.
  • #9 21700895
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2278
    Daj zdjęcie tabliczki pralki

Dodano po 18 [minuty]:

altar3 napisał:
    Po podłączeniu wszystkich przewodów i poskładaniu pralki objaw powrócił. Czyli od razu po podłączeniu do gniazdka pojawił się od razu symbol klucza jak by drzwi były zablokowane.

Jak masz wszystko poskładane, wtyczki, złącza podłączone, to zrób jeszcze raz odłączenie tylko PE od grzałki i przetestuj.
  • #10 21700939
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6874
    Tak przypadkiem blokada przeciw dzieciom nie jest włączona ?
    Grzałka przy uplłynności też czasem taką hece robi. Do sprawdzenia ew. wymiany
  • #11 21700946
    dawidoo2115
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Sprawdź tę blokadę dla dzieci, serio. Czasem człowiek szuka nie wiadomo czego, a rozwiązanie jest pod nosem.
  • #12 21702172
    altar3
    Poziom 13  
    Kolego @Telo - zrobię zdjęcie jak przyjdzie grzałka i znowu wytargam pralkę na środek. Grzałka jest już i tak zamówiona dotrze około 3 października.

Koledzy
    @mirce i @dawidoo2115, to był pierwszy trop I niestety to nie to. Child lock ma inny symbol na wyświetlaczu Wstawiam zdjęcie dla zobrazowania. Co prawda to jest zdjęcie innej pralki, ale symbole i umiejscowienie jest takie samo.
    Samsung WW90J5456FX – cały czas mrugający symbol klucza po praniu, wymieniony zamek, co sprawdzić?

Jak dotrze nowa grzałka, wyciągnę starą i zrobię pomiary obu grzałek dla porównania. Odezwę się z wynikami i efektem wymiany.
  • #13 21709392
    altar3
    Poziom 13  
    Wracam do was z informacją, jak wygląda sprawa pralki. Podzielę się tym dla innych, co szukają rozwiązania takiego problemu. Dotarła do mnie nowa grzałka, więc wyjęłam starą grzałkę z pralki i zrobiłem pomiary. Nowa grzałka ma rezystancję do uziemienia 40 GΩ. Mierzone przy 1000 VDC. To jest sporo i na pewno prawidłowo.

Stara grzałka, tak jak pisałem wcześniej, miała 900 kΩ. Pralka działała i była używana, zrobiła 3 albo 4 prania do czasu wymiany grzałki na nową. Po wyciągnięciu starej grzałki zmierzyłem ponownie dla porównania. Co się okazało, w tym czasie rezystancja do uziemienia jeszcze spadła, a wynosiła już tylko 7,5 kΩ😯. Aż dziwne, że RCD nie zadziałał. Ale na pewno starej grzałce został krótki żywot, gdyby nie została wymieniona i nie drążyłbym tematu.

Dziękuję wszystkim za porady i pomysły, co można sprawdzić.

Jakby ktoś się zastanawiał, jak wyszło mi 40 GΩ, to dysponuję miernikiem rezystancji izolacji.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Samsung WW90J5456FX po zakończeniu cyklu prania odblokowuje drzwi, lecz symbol klucza mruga cały czas, nawet po wyłączeniu urządzenia. Wymieniono zamek drzwi, jednak problem pozostał. Sprawdzono grzałkę – rezystancja izolacji wynosiła około 0,9 MΩ przy 1000 V, co jest na granicy normy, a silnik miał bardzo wysoką rezystancję izolacji (60 GΩ). Odłączenie przewodu ochronnego grzałki tymczasowo usuwało problem, ale po ponownym podłączeniu objaw wracał. Próby wyeliminowania innych przyczyn, takich jak aktywacja blokady rodzicielskiej (child lock), nie przyniosły efektu. Po zamówieniu i wymianie grzałki na nową, której rezystancja izolacji wynosiła 40 GΩ, problem z migającym symbolem klucza ustąpił. Stara grzałka wykazywała spadek rezystancji izolacji do 7,5 kΩ, co wskazuje na jej uszkodzenie i potencjalną przyczynę błędu. Zaleca się wymianę grzałki w przypadku podobnych objawów, nawet jeśli pralka działa normalnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA