logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung WW7EK44205W - tykanie i buczenie po uruchomieniu programu, drzwiczki się otwierają

Gienaqw 20 Maj 2023 14:14 2391 30
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego pralka Samsung WW7EK44205W po starcie programu tylko cyka, buczy przez kilkadziesiąt sekund i potem odblokowuje drzwi zamiast pobierać wodę?

Najbardziej prawdopodobne jest, że pralka wykrywa awarię i wchodzi w tryb ochronny: uruchamia pompę odpływową, dlatego nie zaczyna pobierać wody, a blokada drzwi działa poprawnie [#20593400] W tej sytuacji nie wskazuje to jednoznacznie na zamek drzwi, tylko raczej na elektronikę sterującą, zwłaszcza moduł/falownik silnika napędowego [#20593400][#20593564] Warto też sprawdzić grzałkę miernikiem pod kątem przebicia/upływności do masy, bo jej usterka może powodować „wariowanie” elektroniki, nawet jeśli wizualnie wygląda dobrze [#20590511][#20591541] Jeśli grzałka, elektrozawory i pompa są sprawne, zostają moduły sterujące do oględzin i ewentualnej naprawy [#20590879][#20594593]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 20587983
    Gienaqw
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Pralka normalnie włącza sie, można normalnie wybrać program i po przycisku start pralka zaczyna tykać. Tyka z 6-7 razy i zaczyna buczeć przez około pół minuty. Drzwiczki pokazuje zamknięte. Jak przestaje buczeć to po chwili zwalnia drzwiczki i od nowa mogę startować program. Pomóżcie proszę o co może chodzić. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20588252
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3759
    Rozpoczyna się pobór wody? Drzwi są zablokowane i nie można ich otworzyć?
  • REKLAMA
  • #3 20588353
    Gienaqw
    Poziom 7  
    >>20588252
    Właśnie nie pobiera wody, a drzwiczki są zamknięte. Tylko zaczyna klikać co sekundę i po chwili buczy i po paru sek. otwiera drzwiczki i mogę znów start nacisnąć i znów robi to samo i tak w kółko...
    Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #4 20588534
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Zdemontuj blat i dostań się do elekrozaworu. Odłącz od niego wtyczki go zasilające i sprawdź czy coś się zmieni. Jeżeli nie to sprawdź grzałkę. W Twojej pralce jest silnik bezszczotkowy i mam nadzieję, że awaria nie będzie powiązana z jego sterownikiem.
  • #5 20590478
    Gienaqw
    Poziom 7  
    >>20588534
    Witam jeszcze raz.
    Odpiąłem kostki od hydro zaworów i jest nadal to samo. Wyciągnąłem grzałkę i nie widać żeby była jakoś zniszczona czy spalona, prawie jak nowa. Nawet jak silniczek odpiąłem od zasilania tez było to samo. Co oznacza, że może to być jakiś sterownik silnika?
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 20590497
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Grzałkę należy przemierzyć multimetrem a szczególnie pod kontem upływu prądu na masę. To, że wygląda na pierwszy rzut oka dobrze jeszcze o niczym nie świadczy. Czy po odłączeniu wtyczki silnika coś się zmieniło i rozpoczął się pobór wody? Jak widzisz nawet w katalogu części zamiennych nie ma w ofercie modułów sterujących: https://north.pl/czesci-do-pralek/czesci-sams...-pralki-samsung,0,WW7EK44205XEG,m3217684.html
    Musisz dodać zdjęcia do tematu jeżeli zlokalizujesz moduł sterujący pracą silnika a może być też tak, że będzie on zespolony z modułem głównym pralki. Nie mam pojęcia jakiego rodzaju rozwiązanie zastosowano w Twoim modelu urządzenia.
  • #7 20590499
    Gienaqw
    Poziom 7  
    Tez nie, ciągle jest to samo.
    >>20590497
    Czyli może to wskazywać na grzałkę?
  • Pomocny post
    #8 20590511
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Nic jednoznacznie nie wskazuje na grzałkę, ale zawsze warto ją sprawdzić bo często jej awaria powoduje to, że elektronika sterująca "wariuje" W Twoim przypadku może zaistnieć konieczność demontażu modułu lub modułów i na początek weryfikacja wzrokowa czy ewidentnie nie widać uszkodzeń a niestety nawet jeżeli uszkodzenia nie będą widoczne gołym okiem nie eliminuje to w żaden sposób tego, że winia będzie leżała po stronie elektroniki sterującej.
  • #9 20590865
    Gienaqw
    Poziom 7  
    Witam.
    Przetestowałem elektro zawory, podłączyłem bezpośrednio pod kabel. One działają. Grzałkę sprawdzałem (mierzyłem) przepływ prądu jest tylko ten miernik co ja mierzyłem nie pokazywał napięcia tylko sam przepływ. Jutro w pracy sprawdzę jeszcze raz multimetrem. I wtedy już ręce opadają. Bo wszystkie drożności tez sprawdziłem, wszystko wyczyściłem i brak pomysłów.
  • #10 20590879
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Pozostaną moduły lub moduł do oględzin w zależności ile płyt ma Twoja pralka.
  • #11 20590900
    Gienaqw
    Poziom 7  
    Dziękuję bardzo za pomoc. Jak jutro sprawdzę dokładnie grzałkę i gdy będzie ok to postaram dodać jakieś zdjęcia z modułami. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.
  • Pomocny post
    #12 20590918
    domel.an
    Poziom 24  
    Ocena: 137
    Gienaqw napisał:
    Tyka z 6-7 razy i zaczyna buczeć przez około pół minuty

Nurtuje mnie pytanie.
    Skąd wydobywa się to buczenie, skoro piszesz że elektrozawory sprawne, to zgaduje że pompka spustowa, a może silnik...?
  • Pomocny post
    #13 20591541
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4487
    domel.an napisał:
    Skąd wydobywa się to buczenie, skoro piszesz że elektrozawory sprawne, to zgaduje że pompka spustowa, a może silnik...?

Pewnie, że pompka. Nie przechodzi testu, nie może się obrócić i wody pralka nam nie pobierze, nie rozpocznie prania.

Gienaqw napisał:
    Wyciągnąłem grzałkę i nie widać żeby była jakoś zniszczona czy spalona, prawie jak nowa.

Grzałkę zawsze sprawdza się miernikiem, należy pamiętać o sprawdzeniu upływności miernikiem rezystancji izolacji.

Możliwe, że grzałka ma upływność a pompa odpływowa próbuje odpompować wodę, po czym kończy pranie
    nie zaczynając nowego.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #14 20591733
    Gienaqw
    Poziom 7  
    Witam wszystkich.
    Dziś przetestowałem multimetrem grzałkę i jest w 100 % sprawna. Pojdę za krokiem i zaraz zajmę się pompa i ja sprawdzę. Może mieć też to coś wspólnego z czujnikiem od drzwiczek? Bo dziś kolega mi tak podpowiedział i jego problem wcale się dużo od mojego nie różnił, a okazało się ze czujnik drzwiczek był zepsuty.
    Poprawiłem TONI_2003

Dodano po 1 [godziny] 37 [minuty]:

>>20591541
    Sprawdzałem teraz również przepływy czujników zamykania drzwi . Ten od dodatkowej klapki po naciśnięciu reaguje , puszczą prąd, a ten główny nic nie reaguje , omy pomalu spadają z 800 na dół a po naciśnięciu się nic nie dzieje

Dodano po 28 [minuty]:

>>20591541
    Pompa sprawdzona , działa jak trzeba , tylko ten czujnik od drzwiczek głównych nie daje mi spokoju
  • #16 20592005
    Gienaqw
    Poziom 7  
    Właśnie ta klapka działa. Pokazuje ze pracuje, ponieważ jak ja miernikiem badałem to reaguje na przyciśnięcie guzika, ale ta od głównego zamku: Link.
    Nie reaguje na nic i z napięcia 800 Ω leci cały czas w dół i nie reaguje na przycisk.
    Samsung WW7EK44205W - tykanie i buczenie po uruchomieniu programu, drzwiczki się otwierają
  • Pomocny post
    #18 20592050
    Piotr2608

Poziom 41  
    Gienaqw napisał:
    Nie reaguje na nic i z napięcia 800 om

Napięcie 800Ω? Co Ty mierzysz i jak?
    Ω - to rezystancja
    V - napięcie: DC stałe (±), AC zmienne (≈)
    Jak ty na Ω sprawdzasz napięcie, to miernik masz do wyrzucenia...
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #19 20592154
    Gienaqw
    Poziom 7  
    Przepraszam może źle napisałem, nie znam się na elektryce. Znaczy sie nie na omach tylko wtedy na tym jak na dole oznajmiłeś. Bo sprawdzałem tak jak filmiki na YouTube pokazywali i wszystko działa oprócz tego zamknięcia głównego pralki.

Teraz jak poskładałem już wszystko razem i włączyłem ja od nowa, to te cykanie dochodzi albo właśnie z tej wtyczki albo z programatora, ale bardzo ciężko jest mi to dokładnie odsłuchać jak mam przednia pokrywę założona.
  • #20 20592663
    Gienaqw
    Poziom 7  

Tak to wygląda
  • Pomocny post
    #21 20592669
    Piotr2608

Poziom 41  
    A tak z ciekawości sprawdź czy na programie PŁUKANIE lub WIROWANIE, też będzie świrowała pralka.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
  • #22 20593038
    Gienaqw
    Poziom 7  
    Na tych programach jest to samo i na każdym programie robi to samo.
  • #23 20593400
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    No widzisz teraz po dodaniu filmu wszystko widać jak na dłoni. Pralka wykrywa awarię i uruchamia pompę odpływową a jako, że startuje pompa odpływowa to z blokowaniem drzwi jest wszystko w porządku. Niestety myślę, że to awaria modułu sterowania silnikiem napędowym pralki. Szukaj falownika i zdemontuj go oraz dodaj zdjęcia jego płyty PCB.
  • REKLAMA
  • #24 20593430
    Gienaqw
    Poziom 7  
    A jak mniej więcej wygląda taki falownik i gdzie go szukać?
  • #26 20594553
    Gienaqw
    Poziom 7  
    Rozebrałem ile się dało. Jedna cześć jest zatopiona tak jakby w jakieś gumie. Pozdrawiam

• #27 20594593
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ten duży radiator aluminiowy to właśnie element inwertera. No niestety moduły producentów Samsung i LG zalewane są żelem, który ma chronić elektronikę przez wilgocią a przez to właśnie producent utrudnia tylko naprawę, ale producenta to guzik interesuje bo moduł jest traktowany jako część zamienna której się nie naprawia. Musisz szukać serwisu, który Ci sprawdzi moduł i w razie czego naprawi. Ewentualnie możesz zwrócić się do Pana Piotra, który pisał w Twoim temacie i poprosić o pomoc.
  • #28 20595499
    Gienaqw
    Poziom 7  
    A czy można kupić cały taki panel wraz z tymi płytkami, czyli kompletny i po prostu wymienić?
    Poprawiłem TONI_2003
  • #29 20595641
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ogólnie na rynku jest problem ze zdobyciem nowych modułów sterujących do pralek. Obecnie warto poszukać elektronika zajmującego się naprawą modułów sterujących do pralek lub zmywarek bo naprawa będzie tylko ułamkiem ceny zakupu nowego modułu.. Jeżeli chcesz zakupić jednak nową płytę to musisz po numerach z tabliczki znamionowej pralki szukać w wyszukiwarce czy gdziekolwiek ten moduł jest dostępny.
  • #30 20611167
    domel.an
    Poziom 24  
    Ocena: 137
    @Piotr2608
    No cóż, mimo iż parę zębów zjadłem na naprawach sprzętu AGD, nie jestem wróżką. ;) Dlatego zapytałem, bo autor nie sprecyzował. Do autora: czy sprawdzałeś pływak antyzaleniowy na dnie pralki? (jeśli w tym modelu występuje).
    Poprawiłem TONI_2003

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Samsung WW7EK44205W po uruchomieniu programu wydaje dźwięki tykania i buczenia, a następnie drzwiczki się odblokowują, uniemożliwiając kontynuację cyklu prania. Problem nie jest związany z poborem wody ani z elektrozaworami, które zostały przetestowane i działają poprawnie. Grzałka również jest sprawna po pomiarach multimetrem, choć zalecane jest sprawdzenie jej pod kątem upływności prądu na masę. Podejrzenia padają na moduł sterujący silnikiem (falownik), który w tym modelu jest zalewany żelem, co utrudnia naprawę i wymianę. Wskazano również na uszkodzony czujnik blokady drzwi głównych, który nie reaguje na pomiar i może powodować odblokowywanie drzwi oraz przerwanie programu. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana czujnika blokady drzwi, a w przypadku awarii modułu sterującego – poszukiwanie serwisu specjalizującego się w naprawie modułów elektronicznych pralek Samsung. W podobnym modelu WW80M760NOM problem rozwiązała wymiana czujnika blokady drzwi AddWash.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA