logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Weldman Midi Mig 220 – spawarka w trybie MIG uruchamia się sama, brak regulacji napięcia

piotrw87 24 Wrz 2025 21:28 636 9
REKLAMA
  • #1 21699654
    piotrw87
    Poziom 2  
    Dzień dobry
    Jestem nowy na forum, więc za wszelkie błędy podczas zakładania nowego tematu przepraszam z góry.

Problem dotyczy migomatu Weldman Midi Mig 220.
    A polega on na tym, że spawarka w trybie MIG od razu przechodzi w tryb spawania.
    A mianowicie aktywowany jest zawór gazowy, silnik posuwu drutu, a na zaciskach obecne jest napięcie spawania.
    Dodatkowo nie działa regulacja napięcia.
    Jedyne, co działa, to regulacja posuwu drutu.
    Przycisk w uchwycie na pewno jest sprawny. Zresztą, nawet po odłączeniu przewodów, nazwijmy to z płyty głównej, problem jest ten sam.
    Na zdjęciach zaznaczyłem podłączenia poszczególnych elementów:
    1 - przycisk z rękojeści
    2 - zawór gazowy
    3 - podłączenie silnika od posuwu drutu
    Czy ktoś spotkał się z takim problemem w tym modelu spawarki i może zna przyczynę takiego zachowania?
    Lub podpowie, który z elementów jest odpowiedzialny za aktywowanie wyżej wymienionych funkcji jednocześnie?
    Posprawdzałem część elementów na płytce (diody, rezystory, przekaźniki), ale nie znalazłem nic podejrzanego.
    Jedynie co mnie zaciekawiło i nie wiem, dlaczego tak jest, to, że na dużej diodzie obok niebieskiego przekaźnika, który załącza silnik od posuwu, jest przejście w obie strony, jakby przebicie. Jednak po wylutowaniu i sprawdzeniu multimetrem wszystko jest z nią OK.
    Weldman Midi Mig 220 – spawarka w trybie MIG uruchamia się sama, brak regulacji napięcia
    Weldman Midi Mig 220 – spawarka w trybie MIG uruchamia się sama, brak regulacji napięcia
    Płytka drukowana z elementami elektronicznymi spawarki Weldman Midi Mig 220
    Zbliżenie płytki elektroniki z elementami sterującymi spawarki Weldman Midi Mig 220
    Płytka drukowana PK-112-A1 z elementami elektronicznymi i potencjometrami
    Jeśli potrzebne jakieś dokładniejsze zdjęcie któregoś obszaru płyty, to proszę pisać.
    Zdjęcie ostatnie przedstawia płytkę z potencjometrami od regulacji
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21700399
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 472
    Znajdź na którą płytkę wchodzi przewód sterujący z gn. euro i na niej szukaj usterki. zapewne któryś z IC.
  • REKLAMA
  • #3 21700409
    piotrw87
    Poziom 2  
    To już dawno zlokalizowałem. Nawet na zdjęciach oznaczyłem je jako numer 1. Też podejrzewam, że któryś z układów scalonych. Najprawdopodobniej jakiś tranzystor ma przebicie. Nawet już kilka z nich wylutowałem i mierzyłem multimetrem. Ale wiem, że takie mierzenie może być zawodne, bo IC pod obciążeniem może zachowywać się całkiem inaczej. Więc takie mierzenie multimetrem nie zawsze jest miarodajne. Dodatkowym utrudnieniem jest budowa samej płyty, bo jest ona dwustronna z wieloma przelotkami, co też utrudnia pomiary na włączonym urządzeniu, bo nie ma za wiele miejsca na sondy.
    Już się nawet zastanawiałem, czy nie kupić wszystkich scalaków i ich po prostu nie podmieniać jeden po drugim.
  • Pomocny post
    #4 21700437
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    A prześledziłeś gdzie przechodzi dalej? Bo przekazuje sygnał niski (masa) lub wysoki +5 lub+12V. Trzeba sprawdzić na zasilonej płytce czy przechodzi dalej. Na płytkach logiki masz masę transoptorów - i to może być któryś z nich - dlatego trzeba wyszukać cały ciąg przejść do któregoś z IC Sygnał musi dawać sterowanie na elektrozawór i regulator PWM napędu drutu oraz załączenie przetwornicy głównej. Dociera w kilka punktów. I jest separowany na transoptorach.
  • REKLAMA
  • #5 21700504
    piotrw87
    Poziom 2  
    Dzięki za podpowiedź. Jak będę miał czas, to siądę do gruzu i będę robił dochodzenie.
    Jeszcze tylko takie pytanko odnośnie transoptorów. Z tego, co pamiętam, to można je tylko sprawdzić po podaniu zasilania. No bo wiadomo, fotodioda musi aktywować przewodzenie. Ale skoro my szukamy uszkodzonego, to jego wyjście powinno być zwarte nawet bez podania napięcia.
    Czy dobrze rozumiem?
  • #6 21700677
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    To nie do końca prawda. Transoptor zawiera dwa elementy. Diodę elektroluminescencyjną i fototranzystor umieszczone w niewielkiej odległości od siebie, powodującej jednak izolacyjność na poziomie 1-5kV Mogą być również połączone kawałkiem włókna optycznego aby jak największa cześć promieniowania LED-a trafiała w obszar fotoczuły fototranzystora.
    I w związku z tym mozemy mieć kilka usterek.
    Brak przewodzenia LED lub jej zwarcie.
    Brak przewodzenia obszaru CE pod wpływem promieniowania LED lub jego przebicie częściowe czy zwarcie.
    Do tego masa stanów pośrednich, kiedy elementy zostają upośledzone tylko częściowo. Dlatego posługuję się oscyloskopem na sprzężeniu stałoprądowym przy wyłączonym odchylaniu X i takim poziomie czułości Y która powoduje przesunięcie widocznej na ekranie kropki z dolnego skraju ekranu w okolice górnego jeżeli poda się najwyższe napięcie zasilania elektroniki. Widać wówczas również zmiany powodowane zakłóceniami pracy w postaci rozmycia kropki w pionie.
  • REKLAMA
  • #7 21701683
    piotrw87
    Poziom 2  
    Faktycznie, po prześledzeniu ścieżek od złącza przycisku napotkałem dwa transoptory. Wcale nie ma ich tak dużo na tej płytce. Raptem 5 lub 6. I skoro multimetr nie odpowie mi na pytanie, czy są one sprawne, to po prostu wymienię wszystkie, bo to groszowa sprawa. Tylko niestety pewnie przyślą mi je dopiero po weekendzie. Więc dopiero wtedy dam znać, co się z tego urodziło
  • Pomocny post
    #8 21702196
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Dla oceny transoptora należy wykonać kilka pomiarów wówczas gdy przez diodę płynie prąd (spadek napięcia na LED 1,65V) po drugiej stronie powinno wyraźnie zmniejszyć się napięcie Uce powinno być w granicach 0,1 -2 V maksimum. Kiedy nie płynie prąd - bliskie napięciu zasilania obwodu.Spadek po załączeniu musi być duży w stos. do napo. zasilania w stanie otwartym.
    I tak z mojej praktyki. Półprzewodniki zazwyczaj wymieniam zamiast badać, bo pomiary i wymiana po całej płycie - kosztują niekiedy pół dniówki, a koszt półprzewodników na płytce rzadko przekracza 40 złotych. Rozwiązanie nasuwa się samo - wymiana wszystkiego - ,,jak leci'', jest najtańsza metoda postępowania.
  • #9 21706895
    piotrw87
    Poziom 2  
    Spawarka działa. Winne były lub był transoptor. Nie wiem, który, bo wymieniłem wszystkie. Także podziękowania dla SQ5AZP za podpowiedź.
    Temat uważam za zamknięty
  • #10 21706911
    piotrw87
    Poziom 2  
    Zostały wymienione transoptory, jak sugerował użytkownik SQ5AZP.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył spawarki migomatu Weldman Midi Mig 220, która w trybie MIG uruchamiała się automatycznie, aktywując zawór gazowy, silnik posuwu drutu oraz napięcie spawania, przy braku możliwości regulacji napięcia. Przyczyną usterki okazał się uszkodzony transoptor na płycie głównej sterującej, który odpowiada za separację i przekazywanie sygnałów sterujących elektrozaworem, regulatorem PWM napędu drutu oraz załączeniem przetwornicy. Diagnostyka obejmowała pomiary układów scalonych i transoptorów, które ze względu na dwustronną konstrukcję płytki i ograniczony dostęp były utrudnione. Ostatecznie wymiana wszystkich transoptorów na płycie rozwiązała problem, przywracając prawidłową pracę spawarki i funkcję regulacji napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA