logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Win 10 64-bit i Geforce GT 710 - artefakty na ekranie (na 32-bit działa)

Dale65 25 Wrz 2025 00:15 513 11
REKLAMA
  • #1 21699823
    Dale65
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Mam stary komputer a na nim Windows XP SP3 32-bit i najnowszą wersję Windowsa 10 32-bit. Wszystko działa, ale chciałem przejść na 64-bit, bo wkurza mnie niepełne wykorzystanie pamięci (4GB), limit pamięci dla jednej aplikacji (najnowsze Chrome na 10 potrafi wywalić błąd "Out of memory") i niedostępność pewnych aplikacji w wersji 32-bit które by się przydały.

Niestety Windows 10 64-bit stawia się od samego początku. Już po załadowaniu pierwszego okna instalatora (wybór języka) mam cały ekran w artefaktach. Udało mi się ukończyć instalację i go odpalić, ale artefakty są cały czas i ledwo da się korzystać. Próba instalacji jakiejkolwiek wersji sterownika do karty graficznej Geforce GT 710 kończy się tak, że w połowie instalacji ekran mignie po czym wyłącza się całkowicie, a komputer po paru sekundach zostaje automatycznie zresetowany. Sterownik oczywiście niezainstalowany i nadal ekran pełen artefaktów. Udało mi się ustalić, że problem występuje od wersji Windowsa 10 64-bit która ma dwójkę z przodu. Gdy zainstalowałem wersję 1930 (czy coś takiego) wszystko działa dobrze, sterownik się instaluje, nie ma żadnych problemów. Po chwili automatycznie pobrała się aktualizacja do wersji 20H2 i komputer uruchomił ponownie, no i znów ekran cały w krzaczkach.

Czy da się jakoś zmusić to draństwo do działania? Wybrać jakieś konkretne sterowniki? Kupić inną kartę graficzną?

Reszta konfiguracji:
    Athlon 64 X2 2,8GHz
    4GB RAM (4 kości po 1GB)
    Płyta DFI Infinity NF-570 SLI-MG/2
    Karta graf. Geforce GT 710
    Dysk SSD (Win10) + HDD (WinXP)

Ps. Windows 11 nie będzie tu instalowany bo nie pójdzie z oczywistych względów (procesor nie obsługuje najnowszych instrukcji SSE).
  • REKLAMA
  • #2 21706758
    koroborosan
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Próbowałeś np zmienic wersje directX?
  • REKLAMA
  • #3 21707159
    Dale65
    Poziom 12  
    Nie próbowałem, ale nie wiem czy to coś da biorąc pod uwagę, że artefakty są od momentu załadowania instalatora z pendrive, system nie musi nawet być jeszcze zainstalowany. Problem jest od wersji v2004 64-bit, na v1990 64-bit jeszcze wszystko działa, podobnie jak na wersjach 32-bit do najnowszej v22H2 włącznie. Uruchomiłem instalator v2004 64-bit z tego samego pendrive na laptopie, tam artefaktów brak, więc to nie wina uszkodzonego obrazu systemu. Wrzucam zdjęcie jak to wygląda na monitorze. Na zrzutach ekranu artefaktów nie ma.
    Ekran instalatora Windows z poważnymi artefaktami graficznymi

Jaka karta graficzna na 100% będzie działać z Win10? Na komputerze nie gram, jedyne co od karty wymagam to wsparcia sprzętowęgo dla odtwarzania filmów HD i Full HD w 60 klatkach/s. Budżet do 100zł.
  • REKLAMA
  • #4 21707255
    koroborosan
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Jak zależy ci na wygłądzie to poszukaj jakiegoś rx 500 seria lub gtx
    Masz tu bardzo fajną
    https://m.olx.pl/d/oferta/karta-graficzna-rx560-4gb-CID99-ID17Gm9W.html

Dodano po 1 [minuty]:

Masz fajne gtx z serii 700

Dodano po 2 [minuty]:

Lub seria gtx 900
    Ogólnie masz mnóstwo wyborów
    A jak masz coś fajnego to możesz mi podesłać i powiem ci czy będzie dobre

Dodano po 3 [minuty]:

Ale jeśli chcesz tylko ulepszyc karte to nie oplaca sie brać takiej karty bo masz słabego athlona i jak na ten procek bardzo mocna karte napisz wgl jaki masz zasilacz i jakie ma wtyczki to znajde coś dla ciebie
  • #5 21707313
    Dale65
    Poziom 12  
    Zasilacz Modecom MC 350W, jest wtyk 6-pin do karty graficznej. Szczerze mówiąc to nawet kupiłbym jakąś najtańszą kartę na zwykłe PCI, żeby tylko dogadała się z Win10 64bit.
  • #7 21734813
    Dale65
    Poziom 12  
    Dla sprawdzenia podłączyłem o wiele starszą kartę Geforce 7300GT i o dziwo na niej działa. Przynajmniej tyle że okno instalatora Win 10 64-bit załadowało się bez artefaktów. Wobec tego kupię po prostu jakąś inną trochę nowszą kartę i pewnie będzie działać. Przydałoby się coś z chłodzeniem pasywnym i ogólnie jak najmniej prądożerne. Karta ma wspierać oglądanie filmów w Full HD 60fps i ewentualnie gdyby mogła też wspierać konwertowanie (kodowanie) filmów do formatu MP4 H264 lub/i HEVC np. za pomocą programu Avidemux to byłoby mega super.
  • REKLAMA
  • #8 21766445
    Dale65
    Poziom 12  
    Wracam do tematu. Kupiłem kartę Palit Geforce GTX 650 1GB i na niej wreszcie udało mi się zainstalować Win 10 64 bit. Wciąż jednak nie wszystko działa dobrze.

Raz na jakieś 5 uruchomień komputer zawiesza się lub automatycznie restartuje w momencie gdy zniknie już logo dziesiątki z obracającymi kropeczkami i ma pojawić się ekran logowania.

Zauważyłem też że nie da się wejść w tryb Recovery. Wywala błąd "Code Integrity failed to initialize" wskazując problem z plikiem winload.exe i kod błędu 0xc0430001. Natomiast próbując wejść w Tryb Awaryjny znów pojawia się ekran pełen artefaktów jak na reszcie kart graficznych. Co więcej, wystarczy że przy uruchamianiu w bootloaderze kliknę opcje zaawansowane, a później po prostu "uruchom system Windows normalnie" i już mam ekran z logo z artefaktami, a potem komputer się restartuje.

Cały czas problem ma tylko Win 10 64 bit od wersji 2004 w górę (na wersji 1909 wszystko działa normalnie). Win 10 32 bit działa normalnie do najnowszej wersji ze wszystkimi aktualizacjami, Win 7 64 bit również działa doskonale. Próbowałem już 4 karty graficzne:

- Geforce 7300GT - instalator działa normalnie, ale już po instalacji systemu nie da się go uruchomić, pojawia się logo 10 pełne artefaktów a potem system w kółko się restartuje
    - Geforce 7900GT - sytuacja identyczna jak wyżej
    - Geforce GT 710 - ekran pełen artefaktów już po załadowaniu instalatora, ale da się zainstalować i uruchomić, natomiast niemożliwe jest zainstalowanie sterowników do karty
    - Geforce GTX 650 - instalator działa normalnie, 10 uruchamia się normalnie ale czasem sam restartuje, da się zainstalować sterowniki do karty, ale wywala błąd przy wejściu do Recovery, a w trybie awaryjnym ekran znów jest pełen artefaktów

Jakieś pomysły? Mi już ręce opadają i zaczynam się skłaniać ku wersji że problemem jest coś innego, nie same karty graficzne ale płyta główna lub procesor.
  • #9 21767899
    f700b
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Sprawdz memtestem kostki pamięci. Sądzę że te artefakty nie są od karty graficznej. Prawdopodobnie od pamięci lub procesora.
  • #10 21767955
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    Dale65 napisał:
    Wszystko działa, ale chciałem przejść na 64-bit, bo wkurza mnie niepełne wykorzystanie pamięci (4GB)

Dale65 napisał:
    Na komputerze nie gram, jedyne co od karty wymagam to wsparcia sprzętowęgo dla odtwarzania filmów HD i Full HD

Polecam WinXP 64-bit, sterowniki do grafiki są a będziesz miał cały RAM wykorzystany. No i w 64-bitowych programach do obróbki audio/wideo zrobisz to samo 2 razy szybciej niż w tych samych programach 32-bitowych - chodzi o rendering.
  • #11 21774401
    Dale65
    Poziom 12  
    Sprawdziłem RAM Memtestem i żadnych problemów nie wykrył. Wymieniłem kości na zupełnie inne - bez zmian. Wsadziłem nawet innego Athlona 64 X2, ostatni wypust pod platformę AM2 ponoć z nowszym jądrem - dalej to samo.

Z braku pomysłów postawiłem na razie Win 10 w wersji 32-bit i na nim działam. Wszystko bangla jak należy, nie resetuje się przy uruchamianiu, nie ma artefaktów w trybie normalnym i w trybie awaryjnym. Jedyne co nie działa to Recovery, nadal wywala błąd 0xc0430001 i coś tam że nie udało się załadować Code Integrity. O dziwo recovery uruchomione przez instalator z płyty DVD (opcja napraw komputer) ładuje się i funkcjonuje normalnie. Ale to akurat mnie specjalnie nie martwi.

Pobrałem nawet świeżą instalację przez Media Creation Tool, bo myślałem że obrazy ISO z Winiso są jakieś trefne - też nic z tego. Nie mam już pomysłów, albo faktycznie problemem są zbyt stare karty graficzne (GTX 650 i GT 710 to odpowiednio 2012 i 2014 rok), albo sama platforma AM2 jest za stara. Próbowałem instalacji na laptopie z 2017 i tam wszystko działa.

Czy jest ktoś używający bezproblemowo Windowsa 10 64-bit w najnowszej wersji 22H2 ze wszystkimi aktualizacjami na starszym komputerze i mógłby podać jego konfigurację?
  • #12 21778820
    kubusiatko1999
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Dale65 napisał:
    Nie próbowałem, ale nie wiem czy to coś da biorąc pod uwagę, że artefakty są od momentu załadowania instalatora z pendrive, system nie musi nawet być jeszcze zainstalowany. Problem jest od wersji v2004 64-bit, na v1990 64-bit jeszcze wszystko działa, podobnie jak na wersjach 32-bit do najnowszej v22H2 włącznie. Uruchomiłem instalator v2004 64-bit z tego samego pendrive na laptopie, tam artefaktów brak, więc to nie wina uszkodzonego obrazu systemu. Wrzucam zdjęcie jak to wygląda na monitorze. Na zrzutach ekranu artefaktów nie ma.
    Ekran instalatora Windows z poważnymi artefaktami graficznymi

Zdecydowanie bym wymienił ten zasilacz Modecom 350W z czarnej listy na coś o wiele lepszego np SilentiumPc 350-400W

Jaka karta graficzna na 100% będzie działać z Win10? Na komputerze nie gram, jedyne co od karty wymagam to wsparcia sprzętowęgo dla odtwarzania filmów HD i Full HD w 60 klatkach/s. Budżet do 100zł.

Artefakty podczas instalacji Windows 10
    Często wskazują na problemy sprzętowe z kartą graficzną (przegrzewanie, uszkodzona pamięć VRAM, podkręcanie), uszkodzony kabel (np. monitora), problemy z pamięcią RAM, a czasem z **samym nośnikiem instalacyjnym** (USB/DVD) lub ustawieniami BIOS/UEFI; w pierwszej kolejności sprawdź kable, temperaturę i spróbuj zainstalować z innym nośnikiem, a jeśli to nie pomoże, to problem może leżeć w samej karcie graficznej.
    Możliwe przyczyny i rozwiązania:

Problemy z kartą graficzną:
    Przegrzewanie: Sprawdź temperatury GPU programem monitorującym (np. HWMonitor). Wyczyść komputer z kurzu.
    Uszkodzenie pamięci VRAM/GPU: Artefakty (kwadraty, linie) podczas instalacji (gdy sterowniki nie są jeszcze załadowane) często są sygnałem awarii sprzętowej.
    Podkręcanie: Jeśli karta jest podkręcona, przywróć domyślne zegary.
    Problemy z połączeniem:
    Kabel: Sprawdź stan kabli HDMI/DisplayPort/VGA, odłącz i podłącz je ponownie. W laptopach uszkodzony może być kabel matrycy.
    Problem z pamięcią RAM:
    Wykonaj test pamięci RAM (np. MemTest86). Błędy w RAM mogą powodować losowe artefakty.
    Nośnik instalacyjny:
    Spróbuj stworzyć nośnik instalacyjny Windows 10 na nowo, używając innego pendrive'a lub pobierając obraz systemu ze strony Microsoftu.
    Ustawienia BIOS/UEFI:
    Sprawdź, czy masz włączoną opcję Resizable BAR lub podobne technologie, spróbuj je wyłączyć i ponownie zainstalować.
    Zasilanie:
    Niestabilne zasilanie (zasilacz) może powodować problemy.

Kroki do podjęcia podczas instalacji (jeśli artefakty się pojawiają):

Zmień port graficzny: Podłącz monitor do innego portu (np. z karty na zintegrowaną, jeśli jest).
    Użyj karty zintegrowanej: Jeśli masz procesor z zintegrowaną kartą graficzną, odepnij dedykowaną i spróbuj instalować z użyciem zintegrowanej.

Jeśli artefakty pojawiają się od razu, to w 90% przypadków jest to problem sprzętowy (karta graficzna, RAM, zasilacz), a nie Windows.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy artefaktów graficznych pojawiających się podczas instalacji i pracy systemu Windows 10 64-bit na komputerze z kartą graficzną Nvidia Geforce GT 710 oraz platformą AM2. Artefakty występują od wersji Windows 10 64-bit 2004 wzwyż, natomiast wersje 32-bit działają poprawnie, podobnie jak starsze wersje 64-bit do 1909. Próby instalacji sterowników Nvidia kończą się resetem komputera i brakiem poprawy obrazu. Testy z innymi kartami graficznymi wykazały, że starsza Geforce 7300GT działa bez artefaktów, a zakupiona Geforce GTX 650 1GB umożliwia instalację, lecz system nadal niestabilny – zawieszenia, restarty, problemy z trybem Recovery (błąd 0xc0430001, Code Integrity). Sprawdzenie pamięci RAM Memtestem nie wykazało błędów, wymiana procesora i pamięci nie rozwiązała problemu. Podejrzewa się niekompatybilność sterowników lub sprzętu (karty graficznej lub platformy AM2) z nowszymi wersjami Windows 10 64-bit. Wskazano również możliwe przyczyny artefaktów: uszkodzenie VRAM, przegrzewanie, problemy z kablem, nośnikiem instalacyjnym lub ustawieniami BIOS/UEFI. Zalecenia obejmują testowanie innych kart, sprawdzenie sprzętu i ewentualną wymianę na kartę pasywną, energooszczędną, wspierającą dekodowanie HD i kodeki H264/HEVC. Dyskusja zawiera propozycje kart z serii GTX 650, RX 560, GTX 700 i GTX 900 oraz uwagi o ograniczeniach platformy i sterowników Nvidia dla starszych modeli kart w Windows 10 64-bit od wersji 2004 wzwyż.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA