logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Końcówka przewodu anteny samochodowej – identyfikacja nazwy złącza, gdzie kupić?

James596 25 Wrz 2025 14:51 243 3
REKLAMA
  • #1 21700315
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 531
    Cześć,
    mam w samochodzie antenę automatyczną, jednak cechuje się ona dość słabą jakością odbioru, przy wyższych częstotliwościach - stereo faluje i inne "przygody".
    Chciałem na próbę, zamontować przy samej antenie wzmacniacz, jednak w taki sposób, by montaż był bezinwazyjny - bez cięcia kabli itp.

Moja antena ma z jednej strony standardowy wtyk DIN, natomiast od strony anteny jest przykręcany przewód z taką końcówką - nie mogę nigdzie namierzyć, jak ta końcówka się nazywa? Wiem, że w niektórych starych wzmacniaczach antenowych, też taka występuje. Czy ktoś z Was kojarzy, co to za gniazdo/wtyk i czy jest dostępne w handlu?

Metalowa antena samochodowa z przewodem zakończonym złączem śrubowym i wtykiem DIN
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21700364
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 531
    Rozważałem taką opcję, ale nie chciałbym ciąć istniejącego przewodu, a kojarzę, że wzmacniacz powinien być zamontowany przy samej antenie, a nie przy radiu. :)

Choć jeśli ma to być na próbę, to też jest to jakaś opcja.
  • #4 21700375
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    James596 napisał:
    Cześć,

Mam w samochodzie antenę automatyczną,
    Czy ktoś z Was kojarzy co to za gniazdo/wtyk, i czy jest dostępne w handlu?

Metalowa antena samochodowa z przewodem zakończonym złączem śrubowym i wtykiem DIN

Możesz szukać na AliExpress pod hasem na przykad:
    'car antenna cable connectors', lub podobną kombinację kluczowych slów;
    tam mają różnego rodzaju lączówki i adaptery przewodów antenowych.
    Zwróć uwagę że nie wszystkie mają tej samej grubości środkowy
    (rdzeniowy) pin, albo szpilka możesz to nazwać jak chcesz (!).

e marcus
REKLAMA