logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Asystent Google niedostępny po resecie telefonu – Huawei Mate 10 Lite

mariuszpisarek 26 Wrz 2025 07:54 2292 6
REKLAMA
  • #1 21700935
    mariuszpisarek
    Poziom 3  
    Witam,
    Telefon Huawei Mate 10 Lite, Android 8.0
    zrobiłem restart ustawień, a potem twardy po nieudanej próbie zalogowania się do żadnej aplikacji. Myślałem, że to przez jakieś moje ustawienia na telefonie. No cóż, pomyliłem się. To nie była kwestia ustawień. Po restarcie podczas próby przywrócenia aplikacji z chmurki pojawił mi się taki komunikat:

Asystent Google jest niedostępny na tym koncie
    Asystent Google potrzebuje ustawień aktywności, które administrator urządzenia włączył na tym koncie. Skontaktuj się ze swoim administratorem lub przełącz się na inne konto.

Ustawienia aktywności patrzyłem, mam wszystkie 3 włączone
    Próbowałem na innym koncie, też bez zmian.
    Założyłem nowe konto i również nic nie pomogło.

Co jeszcze mogę zrobić?
    Pozdrawiam i dziękuję od razu za podpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 21701043
    kulfi82
    Poziom 14  
    Ocena: 58
    Po pierwsze do Android 8.. za chwilę połowa przeczy Ci przestanie na tym działać poprawnie. Po drugie pisząc reset masz na myśli factory reset/ustawienia fabryczne? Na jakie konto google się logujesz w telefonie? Nie jest to jakiś workspace?
  • REKLAMA
  • #3 21701215
    mariuszpisarek
    Poziom 3  
    >>21701043 Na Androidzie 8.0 działa mi nagrywanie połączeń, w późniejszych wersjach działa tylko rejestracja mojego głosu i nie słyszę drugiej osoby w nagraniu. Najpierw zrobiłem wipe cache partition, a potem wipe data/factory reset. Loguję się na swoje prywatne konto Google. Program, który przestał mi działać, to aplikacja Centralnej Ewidencji Emisyjności Budynku, podczas logowania zaczął mi wyskakiwać:
    error loading page
    Domain: undefined
    Error code: 3
    Description: SSL error: The certificate authority is not trusted
    Myślałem, że coś przekombinowałem w ustawieniach konta i zapomniałem skasować konto Google.
  • REKLAMA
  • #5 21701824
    mariuszpisarek
    Poziom 3  
    >>21701297 Niestety nie działa już ta metoda, nie przepuszcza przez logowanie
  • REKLAMA
  • #6 21702636
    mariuszpisarek
    Poziom 3  
    >>21701297 Po podłączeniu do komputera po kablu USB myślałem, że może programowo coś uda się przywrócić ustawienia fabryczne. Niestety nie udało się połączyć z komputerem. Pojawiła się natomiast przy próbie wipe data/factory reset funkcja Download latest version and recovery. Niestety nie po połączeniu przez Wi‑Fi nie może uzyskać informacji o pakiecie .

Dodano po 37 [minuty]:

>>21702636 >>21702636 czy ktoś próbował imyfone lockwiper 5.8.1?
  • #7 21707275
    mariuszpisarek
    Poziom 3  
    Problem rozwiązany w serwisie, za 30 zł zdjęto blokadę. Marzenie ściętej głowy, że można to samemu zrobić z poziomu jakiegoś programu, bo oprócz tego trzeba dobrać się do płyty głównej i na niej zewrzeć dwie zworki. Dopiero wtedy ruszy. Sama blokada nie jest powiązana z Androidem, a procesorem.

Podsumowanie tematu

✨ Po wykonaniu factory resetu na telefonie Huawei Mate 10 Lite z Androidem 8.0 pojawił się problem z dostępem do Asystenta Google, który wyświetlał komunikat o braku dostępności na koncie oraz konieczności włączenia ustawień aktywności przez administratora. Próby logowania na różne konta Google oraz sprawdzenie ustawień aktywności nie rozwiązały problemu. Dodatkowo wystąpiły błędy SSL podczas logowania do aplikacji Centralnej Ewidencji Emisyjności Budynku. Próby naprawy obejmowały wipe cache partition, wipe data/factory reset, sprawdzenie daty i godziny urządzenia oraz podłączenie telefonu do komputera w celu przywrócenia ustawień fabrycznych, jednak bez skutku. Ostatecznie problem został rozwiązany w serwisie za pomocą fizycznej ingerencji w płytę główną telefonu, gdzie konieczne było zwarcie dwóch zworek, co odblokowało urządzenie. Blokada była powiązana z procesorem, a nie z systemem Android, co uniemożliwiało samodzielne usunięcie problemu za pomocą oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA