logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmywarka – wymiana węża z Aqua-stop na dłuższy (200 cm)

WesolyRomek86 26 Wrz 2025 12:45 747 4
  • #1 21701255
    WesolyRomek86
    Poziom 2  
    Witam,
    To mój pierwszy post na forum.

Przymierzam się do zakupu zmywarki i zwróciłem uwagę, że wszystkie mają wąż doprowadzający wodę ok. 150–160 cm, a u mnie potrzeba ok. 200 cm. Wiem, że dłuższe węże są dostępne, ale nie wiem, jak najlepiej to rozwiązać:

- czy można kupić zmywarkę od razu z wymianą węża w sklepie,
    - czy trzeba zamawiać serwis po zakupie, żeby wymienił,
    - czy można to wymienić samodzielnie (nie chcę stracić gwarancji)...

Wiem, że są dostępne jakieś przedłużki - ale wolałbym tego uniknąć, zawsze to 2 potencjalne miejsca do wycieku wody.
    Temat dla większości może banalny, ale nie chciałbym kupić sprzętu i dopiero później mieć problemów z podłączeniem. Jak do tego podejść najlepiej?
    Będę na pewno celował w taką zmywarkę, która ma wąż z Aqua-stop.

Z góry dziękuję za pomoc
    AI: Czy masz już upatrzone konkretne modele lub marki zmywarek, które bierzesz pod uwagę? Jeśli tak, to jakie?
    Nie mam
    AI: Czy w miejscu, gdzie planujesz podłączyć zmywarkę, są jakieś ograniczenia instalacyjne (np. trudny dostęp, konieczność prowadzenia węża przez szafki, ograniczona ilość miejsca), które mogą mieć wpływ na montaż dłuższego węża?
    Nie
  • Pomocny post
    #2 21701261
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3688
    A po co brnąć w koszty? Sklepy nie wykonują takich usług. Jako że zmywarka będzie na gwarancji to tylko serwis autoryzowany może wykonać taką usługę na oryginalnej części co będzie kosztowało fortunę. Kupujesz dobrej jakości wąż dopływowy: https://north.pl/karta/1328197007-waz-doplywowy-do-pralki,704-RG-3142.html oraz nypel 3/4 cala: https://onninen.pl/produkt/ONNLINE-Nypel-GZ-x-GZ-3-4-mosiadz-Onnline-HAO423,96833 i łączysz ten wąż z wężem aqua stop i cieszysz się z działania zmywarki. To połączenie nie puści ani wąż nie pęknie jeśli kupisz dobrej jakości wąż a nie marketowy za 15 zł.
  • #3 21701442
    WesolyRomek86
    Poziom 2  
    >>21701261 Dziękuję za odpowiedź. Faktycznie po namyśle wygląda to na sensowne rozwiązanie.
  • #5 21728146
    WesolyRomek86
    Poziom 2  
    Użyłem węża dopływowego.
REKLAMA