logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch zmywarka – przedłużenie węża dopływowego z aquastop

Brooo 10 Lip 2025 17:50 1530 10
REKLAMA
  • #1 21603043
    Brooo
    Poziom 9  
    Cześć wszystkim,

Kupiłem zmywarkę Bosch, ona ma zintegrowany aquastop w wężu z dopływem wody. Ten wąż ma 2 m, problem w tym, że to za krótko, potrzebuję go przedłużyć. Bosch w instrukcji montażu do swojej zmywarki przewiduje taką sytuację, poleca użyć do przedłużenia zestaw przedłużający LINK.

Podczas dostawy zmywarki zwrócono mi uwagę, że gdybym zamówił montaż w sklepie, to nie dostałbym gwarancji, bo przedłużam wąż z aquastop. Pomyślałem sobie ok, mają takie procedury, producent taki zestaw podaje w instrukcji montażu, to się za bardzo nie przejąłem.

Potem ktoś mi powiedział, że ta końcówka węża aquastop, gdzie jest elektrozawór, nie powinna leżeć na ziemi. No i wychodzi na to, że rzeczywiście producent w swojej instrukcji (tego zestawu przedłużającego) tak zaleca. LINK

No i teraz się zastanawiam, co zrobić, bo nie mam miejsca, żeby ten wąż był ustawiony prostopadle do podłogi, jak na zdjęciu wyżej. Jest to jakiś problem, zaleję sobie kuchnię? :D

Bosch sprzedaje dłuższy wąż z aquastop, ale koszt części to blisko 800 zł, nie licząc usługi wymiany. LINK
  • REKLAMA
  • #2 21603074
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1598
    Yyy kolega coś dziś pił?

Idź do sklepu "hydraulik" kup nypel 3/4 + wąż oryginalnymi końcówkami xD?

Świat ma poważniejsze problemy aniżeli nieoryginalny wąż czy głupi sprzedawca u Kleo :)
  • REKLAMA
  • #3 21603131
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 886
    Żaden nypel3/4" bo ma z obu stron gwint stożkowy!!! prawidłowo kup ale z gwintami CYLINDRYCZNYMI a takie są wykonane z mosiądzu!
    Kupisz bez problemu.
  • #4 21603134
    AsReeX
    Poziom 40  
    @kecajk49 Mylisz z akcesoriami pneumatycznymi :)

Jak majster kupi jeszcze z płaskim czołem to wgl będzie bajka xD
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 21603155
    AsReeX
    Poziom 40  
    @Kenworth 18 Kenny proszę Cię - od dwudziestu lat konstrukcja AquaStopa nie uległa zasadniczej zmianie xD
  • #8 21603158
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3725
    @AsReeX
    I co za różnica? Nie chcę się z kolegą spierać. Po prostu regulamin obowiązuje każdego.
  • #9 21603473
    Brooo
    Poziom 9  
    Kenworth 18 napisał:
    Model zmywarki i E numer urządzenia: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic584457.html
    Model to Bosch SMV6ECX10E, ale końcówki w tej chwili nie podam, bo nie mam sprzętu pod ręką. Aquastop jest z elektrozaworem.

Przedłużenie dopływu już mam, ten zestaw, co jest w instrukcji podany (00350564). Pytanie brzmi, czy rzeczywiście ten aquastop musi być w konkretnej orientacji (oś rury, w miejscu z elektrozaworem, prostopadle do podłogi), czy może leżeć na podłodze i będzie ok?

Sprawa niby banalna, ale dostawca z elektromarketu powiedział mi, że lepiej, żeby elektrozawór nie leżał na podłodze, tylko był skierowany do góry. Na infolinii Boscha powiedzieli, że jak już ma leżeć na podłodze, to żeby ta obudowa elektrozaworu była tak obrócona, żeby ten "ząb" elektrozaworu był skierowany w górę, a nie w dół. A instrukcja, w sumie, to sama wskazuje, że rura w miejscu z zaworem jednak powinna być skierowana do góry. No więc chyba coś jest na rzeczy z orientacją tego elektrozaworu. :P
  • Pomocny post
    #10 21603516
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3725
    To jest elektrozawór i bez znaczenia w jakiej będzie orientacji się znajdował to po otrzymaniu napięcia się otworzy a po jego zaniku zamknie. W przypadku systemów mechanicznego Aqua Stop to oczywiście takowy musi być zamontowany w pionie czyli taki typ węża: https://expertagd.pl/pl/p/Waz-doplywowy-Aquastop-do-pralki-zmywarki-Whirlpool-1%2C5-m-/1840
  • #11 21604548
    Brooo
    Poziom 9  
    >>21603516
    Dzięki :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem przedłużenia węża dopływowego zintegrowanego z systemem aquastop w zmywarce Bosch. Standardowy wąż o długości 2 m jest za krótki, a producent w instrukcji montażu zaleca stosowanie dedykowanego zestawu przedłużającego. Jednakże montaż przedłużenia może skutkować utratą gwarancji, jeśli wykonuje go nieautoryzowany serwis. Istotnym aspektem jest prawidłowe ułożenie końcówki węża z elektrozaworem aquastop – producent wymaga, aby była ustawiona prostopadle do podłogi, co w praktyce może być trudne ze względu na ograniczoną przestrzeń. Nieprawidłowe ułożenie może prowadzić do ryzyka zalania kuchni. Bosch oferuje również dłuższe oryginalne węże z aquastop jako alternatywę dla przedłużania. Wskazano na konieczność stosowania oryginalnych akcesoriów i przestrzegania zaleceń montażowych, aby zachować gwarancję i bezpieczeństwo instalacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA