logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Saunier Duval Semia F21 – termostat pokazuje 536°C, brak C.O., który czujnik wymienić?

ns77 26 Wrz 2025 20:56 240 5
REKLAMA
  • #1 21701691
    ns77
    Poziom 2  
    Witam, chciałbym zasięgnąć wiedzy związanej z usterką pieca - Saunier Duval Semia F21, a mianowicie na termostacie wyświetla temperaturę 536°C. Ona o kilka stopni się zmienia, ale oscyluje w tym zakresie. Od momentu, gdy do tego doszło, piec normalnie działa w trybie C.W.U., ale nie załącza C.O. Doradźcie, który czujnik, czy może termostat jest do wymiany. Z góry dzięki.
    AI: Czy na wyświetlaczu pieca pojawiają się jakieś kody błędów lub inne nietypowe komunikaty oprócz tej wysokiej temperatury na termostacie?
    Nie.
    AI: Czy próbowałeś już resetować piec, sprawdzać połączenia czujników lub podejmowałeś inne działania naprawcze? Jeśli tak, to jakie i z jakim skutkiem?
    Tak, resetowałem, ale nic nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #2 21701789
    szamotel
    Poziom 18  
    Ocena: 96
    Spróbuj odłączyć regulator (termostat) od kotła i zewrzyj zaciski do których był podpięty i sprawdź czy zadziała.
  • REKLAMA
  • #3 21703200
    ns77
    Poziom 2  
    Próbowałem na krótko, nie ma żadnej reakcji. Zasadniczo jest to podobno uszkodzony czujnik, ale nie wiem który, a dwa, które są na rurkach, zakładane jako temp. wody zimnej, i drugi taki sam do wody ciepłej, nie posiadają żadnych oznaczeń, więc nie mogę ich namierzyć po nr. czy inaczej oznaczeniach

Dodano po 3 [minuty]:

Próbowałem na krótko, nie ma żadnej reakcji. Zasadniczo jest to podobno uszkodzony czujnik, ale nie wiem który, a dwa, które są na rurkach, zakładane jako temp. wody zimnej, i drugi taki sam do wody ciepłej, nie posiadają żadnych oznaczeń, więc nie mogę ich namierzyć po nr. czy inaczej oznaczeniach Saunier Duval Semia F21 – termostat pokazuje 536°C, brak C.O., który czujnik wymienić?Saunier Duval Semia F21 – termostat pokazuje 536°C, brak C.O., który czujnik wymienić?Saunier Duval Semia F21 – termostat pokazuje 536°C, brak C.O., który czujnik wymienić?
  • REKLAMA
  • #4 21703530
    szamotel
    Poziom 18  
    Ocena: 96
    Możesz zmierzyć rezystancję czujników powinny być podobne w temp. pokojowej , pewnie około 10Kom. Możesz zamiast czujnika podstawić rezystor o takiej rezystancji i zobaczysz czy odczyt się zmieni. Wskazane jeszcze poprawić złącza na płycie głównej. Jeżeli to nie pomoże to pewnie uszkodzona płyta główna.
  • REKLAMA
  • #5 21718724
    ns77
    Poziom 2  
    Serwisant wprowadził na nowo ustawienia pieca i wszystko wróciło do normy, dodam, że resetowanie pieca nie pomagało.
  • #6 21718726
    ns77
    Poziom 2  
    Serwisant wprowadził na nowo ustawienia pieca i wszystko wróciło do normy, dodam, że resetowanie pieca nie pomagało.
REKLAMA