logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać płynny obraz na podglądzie live na monitorze? NVR + kam. IP

8850 29 Wrz 2025 16:02 396 11
  • #1 21704354
    8850
    Poziom 21  
    Ocena: 285
    Jak uzyskać płynny podgląd z kamery na podglądzie live (na monitor)?
    Problem: obraz przycina się na ułamek sekundy

2 tygodnie codziennie próbuję konfigurować

Scena: Przejeżdżający samochód, ludzie, przelatujące ptaki
    Nowy rejestrator Hikvision DS-7104NI-Q1/M do 6 MPX
    Nowa kamera IP Hikvision DS-2CD1021-I (2.8mm) 2 Mpx . Oba spięte rj45

1080p kamera i NVR. Wgrany najnowszy dostępny firmware do obu. Kamera do rejestratora podpięta skrętką Cat. 5E 15m. Brak LAN/WAN internetu, brak routera, switcha, brak POE, osobne zasilania, stałe IP na obu 192.168.2.XX. Monitor do rejestratora podłączony po VGA, brak innych kamer. Jeśli podepnę kamerę IP do PC Lenovo T490 - wszystko płynnie bez zacięcia (tylko na NVR ścięcia). Podgląd główny: 1080p, bitrate próbowane od 4096 +/- 30% do 8000kpbs, stałe, zmienne, zawsze 25 fps, iframe różnie 12-25-50, 50Hz, smoofing video OFF, próbowane H.264 i +, profile High-Medium-Low, video quality: Highest-High, jasność 1/50, zasilacz 12V/1.5A Wyłączone wszystkie zbędne usługi sieciowe, wykrywanie ruchów, reguły, nagrywanie ciągłe itd, nagrywanie "przed" 0 sek. (nie załączone), wydajnosć odtwarzania: płynne lub 25fps. Fullduplex 100/1000 Mb/s lub auto. Czasy zsynchronizowane, te same strefy. Konfiguracje robię wpinając PC do kamery rj45.

Subpodgląd (zdegradowany do minimum - nie używam go wogóle aby nie obciążać NVR, podgląd główny to 1 okno fullscreen monitor). Próbowałem z nagrywanie na dysk (SATA 2.5' i bez). Odtwarzanie historyczne do tyłu- płynne, Live co jakiś czas przytnie i jest nienaturalny, przechodzący ludzie/samochody, zetną się co 1 sekundę, 2, czasem 3. Odpytywane AI i próbowane sugerowane opcje - brak rezultatu. Szału dostaję! Help.
  • #2 21704637
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2652
    A podepnij pod HDMI.
  • #3 21704712
    8850
    Poziom 21  
    Mam to samo pod HDMI (TV 4K) i VGA (Monitor 1080p) :(
    Jakie masz dalsze propozycje @spinacz do testów?

Co ciekawe, jak ustawię Bitrate stałe np. 5330 kpbs, iframe 25, to prawie płynnie działa na podglądzie kilka godzin. Następnego dnia zaczyna ścinać. Ogólnie 1x NVR 4 kanałowy 6Mpx i 1x kamera IP 2Mpx spięte razem skrętką bez pośredników to nie powinno nic się blokować, wszystkie zbędne usługi wyłaczone, bo nie ma niczego co jest pośrednikiem. Kompletnie nie rozumiem sytuacji. Sąsiad chce obserwować gołębie na swoim terenie podwórka i musi działać plynnie. Nawet na domyślnych ustawieniach kamery czy NVR też powinno działać. Ani słabsze ani mocniejsze ustawienia (bitrate, kodowanie H.264 czy H.264+ czy inne opcje nie przynoszą rezultatu ). O co chodzi?
  • #4 21704734
    spinacz
    Poziom 42  
    Rozumiem że w IVMS lub HikConect zawsze wszystko jest płynne ?
  • #5 21704798
    8850
    Poziom 21  
    @spinacz Tak, jeśli kamerę IP podłączam skrętką do laptopa to IVMS i Google Chrome HikConnect działa obraz płynnie. Wygląda to tak, jakby NVR nie miał mocy odtworzyć obraz, a PC już potrafi. Ale nie na rejestartorze NVR, gdzie ścina się obraz jak przejedzie samochód jedzie lub człowiek przechodzi. Jedzie auto płynnie, następnie ułamek sekundy stopklatka i dalej jedzie normalnie. Nielogiczne. Kamera i NVR ostatnie firmware, pomysły juz mi się skończyły...
  • #6 21704841
    spinacz
    Poziom 42  
    Nie chodzi mi o połączenie bezpośrednie tylko czy jak kamery masz podłączone do NVR to jak logujesz się na NVR czy przez www czy IVMS bądź Hik-Connect to czy wtedy też się tnie?
  • #7 21704874
    8850
    Poziom 21  
    @spinacz : 1 kamera IP hikvision 192.168.2.30 jest podłączona do 1 rejestratora NVR Hikvision 192.168.2.31. Innych urządzeń nie mam (brak routera, switcha, brak innych kamer brak dostępu do internetu). Jeśli chcę coś skonfigurować w panelu WWW kamery, odpinam rejestrator w to miejsce wpinam laptopa 192.168.2.100, konfiguruję kamerę, wypinam laptopa, wpinam NVR i patrzę co się dzieje. Połączenie bezpośrednie NVR z kamerą IP rj45->rj45 (nie krosowana zwykła skrętka cat 5e 15m na której zacisnałem wtyczki). Kamera i NVR mają własne niezależne poprawne zasilacze. Wtyczki dobrze zaciśnięte sprawdzone miernikiem diodiowym (każdy pin zapala się kolejno).

Tnie się obraz - wtedy kiedy kompletnie nie powinno czyli kamera IP wysyła na rejestrator z monitorem poprzez protokół hikvision TCP (nie onvif). Na monitorze czy TV widzę że słabo chodzi. Jeśli NVR wypnę i wsadzę laptop to na IVMS czy podglądzie kamery przez WWW widzę plynny obraz.
  • #8 21704886
    spinacz
    Poziom 42  
    Po jakiego grzyba odpinasz kamerę od NVR ??
    Podłącz ją do NVR, NVR do jakiegoś switch'a i podłącz kompa do tego.
    Przywróć wszystko do ustawień fabrycznych, kamerę i NVR, skonfiguruj tylko IP i hasła i tyle.
    Musi działać płynnie, jak nie to jedyna opcja że NVR jest uszkodzony.
  • #9 21704917
    8850
    Poziom 21  
    @spinacz Odpowiedź jest bardzo prosta:
    Rejestrator DS-7104NI-Q1/M Hikvision i kamera DS-2CD1021-I Hikvision mają bardzo rozbudowane opcje jeśli zalogujemy się do nich przez panele administracyjne WWW pod konkretne IP. Jeśli wszystko klikam myszką w NVR to jest tylko kilka opcji konfiguracji. Sprzęt stoi u sąsiada, zapłacił za rejestrator, kamerę i nie widzi potrzeby mieć routera czy switcha bo nigdy nie miał i chce mieć internetu.

Podczas pierwszego tygodnia konfiguracji zostawiałem u niego switch 100Mb/s do którego wpiąłem kamerę i NVR i konfigurowałem przez laptopa. Ale po kilku dniach zrozumiałem że codziennie przychodziłem i ścinało obraz mimo innej konfiguracji lub jak chodziło fajnie, to następnego dnia było już źle, Po restartach to samo fajnie przez kilka godzin. Zabrałem monitoring do siebie na 3 dni, testowałem konfiguracje zapisałem wnioski i konfiguracje, screenschot po czym zanosiłem do niego i znów działo się to samo.

Jeszcze wcześniej kupiłem mu używany rejestrator 6 kanąłowy 1080p mało znanej firmy i używaną kamerę inny firmy 2Mpx 1080p. Połączyłem zupełnie innej długości skrętką, skonfigurowałem wszystko i działało tak sobie skokowo, więc postanowiliśmy kupić za kilkaset złotych nową kamerę HIKviwion i nowy rejestrator tej samej marki, nowy kabel i wszystko od nowa. Podłączałem też nową kamerę do starego rejestratora itd. I tym sposobem bujam się z tematem 2 tygodnie, straciłem czas, uznanie sąsiada i ponoszę winę za jego wydatki oraz sprzęt który nie działa poprawnie. A starszy sprzęt lezy u mnie.

Wiec pomyślałem że jest standard ustawień plynnego działania sprzętu który nie jest wymagający.
  • #10 21704925
    spinacz
    Poziom 42  
    Zaraz u Ciebie sprzęt działa a u sąsiada nie ?
    Po za tym skoro jedna kamera to po co NVR ?
    Nie mogłeś założyć kamery z kartą SD i zapiąć do WiFi ?
    Dziwne to wszystko po za tym co to za wydatek switch za 50zł przy kamerze i NVR ?
    Skąd masz sprzęt ? Jakiś oficjalny dystrybutor i sprzęt był zaplombowany czy może dostałeś jakieś zwroty ?
  • #11 21705005
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 642
    8850 napisał:
    Rejestrator DS-7104NI-Q1/M Hikvision i kamera DS-2CD1021-I Hikvision mają bardzo rozbudowane opcje jeśli zalogujemy się do nich przez panele administracyjne WWW pod konkretne IP. Jeśli wszystko klikam myszką w NVR to jest tylko kilka opcji konfiguracji.

Z tego co mi wiadomo, to właśnie z poziomu HDMI/VGA jest więcej ustawień niż przez sieć. Może masz włączony tryb uproszczony, a nie "profesjonalny".

Zmiana rozdzielczości na wyjściu HDMI lub VGA coś zmienia?
    Na podglądzie na żywo, na dole wybranego kanału pojawia się pasek skrótów, i na nim jest do wyboru ikonka zmiany aktualnie wyświetlanego strumienia - pomaga to coś?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21705036
    8850
    Poziom 21  
    - Konfiguracja: 1 kamera IP Hikvision 1080p < 250 PLN + NVR HIkvision 1080p i 40 Mbps wejściowej < 250 PLN (HDMI → TV 4K skaluje sam z 1080p, VGA → monitor 1080p), 15 m skrętka cat.5e, bez internetu/switchy. HDD 100% sprawny.
    - Widok zawansowany w NVR. Więcej opcji mam poprzez WWW kamery i WWW NVR niż klikanie myszką w NVR.
    - Cel: płynny podgląd na żywo i nagrywanie (1 MainStream). Substream mocno zaniżony i nieużywany. Ikonką na dole mogę przełączać main/sub podgląd, ale używam tylko 1 okno fullscreen Main.
    - Problem: obraz z NVR (HDMI/VGA) co jakiś czas przycina stopklatka (co 1–2 s). Zdarza się, że po nowych ustawieniach i kilku godzinach OK, po nocy zaczyna ciąć. 720p też tnie.
    - Testy: na laptopie (iVMS/WWW/RTSP/VLC) obraz zawsze płynny → kamera OK, problem po stronie NVR/wyjść/dekodowania.

- Próby: różne ustawienia bitrate/fps/profili w trybie zaawansowanym wg manuali Hikvision — bez trwałej poprawy.
    - Ograniczenia: ma być prosto i offline: 1 kamera + NVR + TV/monitor na lata. Potrzebna stabilna, płynna praca podglądu
    - U mnie przerywało zabrałem sprzęt do siebie, u sąsiada też po kilku godzinach, nawet jak na początku działało płynnie.
    - Sąsiad wiekowa osoba nie potrafi używać myszki/klawiatury, nie ma smartfona, boi się, nie chce internetu, Nie chce nic poza monitorem i TV
    - Sprzęt nowy od dystrybutora Allegr. zaplombowany. Zaktualizowałem firmware tu i tam

- Moja hipoteza: budżetowy firmowy NVR (~200 zł) może nie wyrabiać płynnego wyświetlania 1080p non-stop. Jakie ustawienia wybrać z tych wokół których kluczę dla płynności podglądu -> założenia: 1080p, tylko Main Stream, 25 FPS:
    Bitrate: Variable/Constant ?
    Video Quality: Higher/Highest ?
    Video Encoding: H.264/H.264+ ?
    Max Bit Rate: 5330 - 8000 kbps 5330 to 30% od 4096 zalecane Hikvision, 40Mbps mocy NVR to ok. 6000
    Profile: High/Main-Basic ?
    IFrame Interval: 15/25/50 ?
    Exposure Time: 1/25, 1/50 ?

Co jest ku..$@#% nie tak z tym prostym zestawem 2 urządzeń spiętych kablem? Jakie masz sugestie?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy płynności obrazu na podglądzie live z kamery IP podłączonej do rejestratora NVR Hikvision DS-7104NI-Q1/M. Obraz przycina się na ułamek sekundy mimo zastosowania kamery Hikvision DS-2CD1021-I 2 Mpx 1080p, najnowszego firmware, stałego IP, połączenia skrętką Cat. 5E bez routera, switcha i PoE oraz ustawień 25 fps, bitrate od 4096 do 8000 kbps, kodeków H.264 i H.264+, różnych profili i jakości video. Monitor podłączony po VGA. Test z podłączeniem kamery do PC Lenovo T490 wykazuje płynny obraz, co wskazuje na problem po stronie NVR. Wyłączono wszystkie zbędne usługi i funkcje rejestratora. Problem może wynikać z ograniczeń sprzętowych NVR, konfiguracji sieciowej lub ustawień kompresji i transmisji obrazu. Zalecane jest dalsze testowanie parametrów bitrate, kodeków, profili oraz ewentualna aktualizacja firmware lub konsultacja z producentem w celu optymalizacji podglądu live.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA