logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki głośnik basowy 4 Ohm do auta z wzmacniaczem TDA1562 za 70 zł?

ravmar 21 Gru 2005 13:17 1407 11
REKLAMA
  • #1 2103284
    ravmar
    Poziom 22  
    Ocena: 74
    witam szukam pomocy odnosnie kupna głośnika basoowego, który by grał w aucie w (jakiejś obudowie mysle ze br<a moze wy macie jakies pomysły>). Mam wzmacniacz na tda1562 (wiem ze nie jest to mega moc ale zawsze 50 watt starczy zeby osiągną głeboki i głośny bass) i do tego mam filtr aktywny. jaki głośnik mi poradzice:?: wiadomo 4 ohm
    Dużo ludzi mówiło zebym nie brał stx'ów(jezeli ma by to do samochodu czyli juz sam nie wiem na co mam sie zdecydowa pomocy (cena w której chciałem sie zmieści to 70 zł +/-)
  • REKLAMA
  • #2 2103308
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    Kto Ci mowi zeby nie brac stxa do samochodu? Jak masz 70zł to nei ma nic innego do wyboru jak stx;]
    Do tego wzmaka to chyba tylko 22 (Chociaz 50W to i przymało jak na stxa.)
    Czy to tda aby na pewno ma te 50W?
  • #3 2103553
    el_Siwma
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Stx to chyba najleprze glosniczki z "low endu" Ale zeby rozruszac jakas przyzwoita 30 trzeba ze 100-150 W
  • REKLAMA
  • #4 2103864
    ravmar
    Poziom 22  
    to jest układa na tda1562Q no to ja ma 70 watt - 50 watt i myślałem o 20 cm ale cos ludzie mówią ze nie ze zrzera za duzo pradu , cieżko sie stroi i ze maja mały Qts co moze cos tam owocowac małym basem sam juz nie wiem o o co chodzi
  • REKLAMA
  • #5 2104696
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    maly bas powiadasz.... a slyszales kiedys ze czesto teoria mija sie z praktyką, symulacja nigdy nie da ci dokladnego odwzorowania rzeczywistosci, ja mam suba na slabym glosniku stxa, 25/100/8SC, zasilalem go koncowka 30-60W RMS - ciezko okreslic moc, ale w kazdym razie oscylowala w polowie mozliwosci tego glosnika, jak zapuscilem sobie czestotliwosc 45-55hz to telewizor plastikowy drżał tak ze mozna bylo uslyszec rezonans jego obudowy, nie mowiac juz o tym ze ciezko bylo wytrzymac dluzej sluchając tego, bas jest 10 razy wiekszy niz z 4 kolumn noname 150-200W Mocy muzycznej - oczywiscie mocy RMS nie znam ale mysle ze bedzie cos 50-100W max. ale jak chcesz w okolicach 20cm to polecam GDN-22-120-4-SC lub SS ale jest drozsza a roznicy nie ma
  • #6 2106242
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    gscgu, drzenie to ja moge ci pokazac nawet na 20cm 888:) o ile ow glosniczek zakupisz bo ja takiego nie mam;]
    ravmar, jak sie ciezko stroi? Jest juz naprawde sporo konstrukcji (na różnych forach) na stx'ach i ludzie ze strojeniem problemow nie mieli;]
  • #7 2113717
    ravmar
    Poziom 22  
    ale jaki głośnik :?: tez ogranicza mnie obudowa ok.14 litrów. nie wiem czy stx'a czy Tonsila jak sądzicie :?: ja myślałem o GDN-20-120-4-AK jak sądzicie będzie to miało dobre niskie zejście jak tam bedzie potrzebna obudowa :?: Inni odradzali mi ten głośnik ze względu na małe Qts itakie tam blablabla a co wy sądzicie. Mnie interesuje chyba 20cm głośnik (ale jaki?)
  • REKLAMA
  • #8 2114155
    miccey
    Poziom 12  
    Ja dodam tylko ze najwazniejsze w konstrukcjach samochodowych jest zestrojenie glosnika z obudowa,a potem wysterowania go PEWNĄ MOCĄ ze wzmacniacza,nawet glosnik 20 cm,tonsila da sie w taki sposob zestroic ze bedzie brzmial powiedzmy....niezle, jednak z doswiadczenia wiem ze najlepiej uzyc glosnika 30 cm,lub dwoch 20cm,ale jak widze kolega dysponuje okreslona dosc niska suma,wiec niestety ja bym nie liczyl na gleboki,a zarazem przyjemny bass...A do tego w samochodzie,musi tym sterowac wzmacniacz przynajmniej 2X50W w RMS najlepiej zmostkowany i odpowiednio obciety przez zwrotnice...
    pozdrawiam...
  • #9 2114583
    ravmar
    Poziom 22  
    filtr aktywny mam wzmaka tez to moze wystarczy kupić głośnik :?: narazie
  • #10 2116924
    miccey
    Poziom 12  
    Jesli mozesz napisz jakie radio i jaki wzmacniacz ma tym sterowac...i ile mozesz na maksa wydac na glosnik...moze znajdzie sie cos i rozwiazemy problem,bo sam glosnik to nie wszystko....
  • #11 2144638
    ravmar
    Poziom 22  
    napisałem juz wczesniej wzmak 50 watt i tyle poczytaj wyzej. mp3+wzmak i głosnik do 70 +/-10 zł

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru głośnika basowego 4 Ohm do samochodu z wzmacniaczem na układzie TDA1562 o mocy około 50-70 W. Użytkownik poszukuje głośnika w cenie około 70 zł, rozważa modele 20 cm, zastanawia się nad głośnikami STX i Tonsil oraz nad odpowiednią obudową o pojemności około 14 litrów. Wskazano, że STX to popularny wybór w niskim budżecie, jednak do efektywnego napędzenia głośnika 30 cm potrzeba znacznie większej mocy (100-150 W). Podkreślono, że kluczowe jest odpowiednie zestrojenie głośnika z obudową oraz dostarczenie pewnej mocy wzmacniacza, najlepiej 2x50 W RMS z mostkowaniem i aktywnym filtrem. W praktyce głośnik STX 25/100/8SC przy mocy 30-60 W RMS potrafi generować mocny bas, mimo teoretycznych ograniczeń. Polecano także modele GDN-22-120-4-SC lub GDN-20-120-4-AK jako alternatywy, choć z uwagami dotyczącymi parametrów Qts i wymagań obudowy. Zwrócono uwagę, że w samochodzie lepsze efekty daje większy głośnik (30 cm) lub dwa 20 cm, ale budżet i moc wzmacniacza ograniczają wybór. Użytkownik posiada aktywny filtr i wzmacniacz TDA1562Q, co może pomóc w uzyskaniu zadowalającego basu. Wskazano również, że sam głośnik to nie wszystko – ważne jest dopasowanie do wzmacniacza i obudowy. Na koniec pojawiła się propozycja konkretnego głośnika z Allegro, jednak bez szczegółowej oceny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA