logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Metrona Telmetric Star – czy podzielnik zlicza jednostki przy grzejniku na podczerwień?

ogromny77 02 Paź 2025 19:38 1395 7
REKLAMA
  • #1 21708042
    ogromny77
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Mam pytanie odnośnie podzielnika ciepła Metrona Telmetric Star. Mam mieszkanie trzy pokojowe i ogrzewanie z sieci i tu jest problem dostałem rozliczenie na prawie 4000 zł do dopłaty oczywiście. Jedna rzecz co mnie zastanawia to suma z użytych jednostek z trzech grzejników jest mniejsza niż zuzycie na jednym. I się zastanawiam gdybym zamiast grzać w tym pokoju CO sieciowym wstawił grzejnik np na podczerwien. To czy podzielnik na tym grzejniku nabijał by jednostki(oczywiście grzejnik z podzielnikiem byl by wylaczony)
  • REKLAMA
  • #2 21708058
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4619
    Nie wiem dlaczego suma zużycia trzech grzejników jest mniejsza niż zużycie tego grzejnika o którym piszesz? Czyżby były zakręcone?
  • REKLAMA
  • #3 21708078
    ogromny77
    Poziom 12  
    Dobre pytanie. Tamte trzy grzejniki byly na termostacie nawet bardziej odkręcone niż ten jeden. Na pewno o ileś tam powinien mieć wieksze wskazanie bo grzejnik jest większej mocy i większy. Ten problematyczny byl odkręcony na 1-2 a tamte na 2-3. Różnica jest spora bo ten grzejnik zużył 1700 jednostek, 2. 480, 3. 390, 4. 450
  • #4 21708116
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    No to nie wiem o co chodzi. Z prostego porównania, choć nie znam się na podzielnikach, to grzejnik który zużył najwięcej powinien być 3 - 4 razy większy niż inne grzejniki, bo emituje 3-4 razy więcej ciepła niż te inne.
  • #5 21708154
    ogromny77
    Poziom 12  
    Tak to wychodzi, płacić trzeba ale jak mam dopłacać do ogrzewania to było by dobrze chociaż ze by było ciepło. Dlatego chodzi mi o to gdybym zakręcił ten grzejnik i dołożył jakiś inny czy podzielnik też będzie nabijał???
  • REKLAMA
  • #6 21708169
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Nie bardzo wiem jak to można zrealizować? Zakręcić grzejnik CO, a postawić w innym miejscu grzejnik elektryczny? Bo raczej nie w pobliżu grzejnika tego z CO, a już na pewno nie blisko podzielnika.
  • REKLAMA
  • #7 21708303
    ogromny77
    Poziom 12  
    Raczej na pewno dalej od podzielnika i grzejnika tylko czy nie będzie podzielnik nabijał?
  • Pomocny post
    #8 21708309
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1709
    Witam,
    nie będzie nabijał, bo podzielnik ciepła liczy różnicę temperatur między grzejnikiem a powietrzem.
    Jeśli grzejnik będzie zimny, a powietrze cieplejsze od grzejnika, to nic nie zliczy.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Podzielnik ciepła Metrona Telmetric Star mierzy zużycie ciepła na podstawie różnicy temperatury grzejnika i otoczenia oraz czasu działania, a nie bezpośrednio ilości energii cieplnej. W przypadku zastosowania grzejnika na podczerwień, który nie jest podłączony do sieci ciepłowniczej i nie emituje ciepła przez tradycyjny obieg wodny, podzielnik nie zarejestruje jednostek zużycia, ponieważ nie wykrywa on promieniowania podczerwonego ani ciepła emitowanego w inny sposób niż przez wodę grzewczą. W efekcie, wymiana grzejnika CO na grzejnik na podczerwień z podzielnikiem wyłączonym nie spowoduje naliczania jednostek na tym podzielniku. Problem wysokiego rozliczenia może wynikać z innych czynników, takich jak sposób rozliczania ciepła w sieci, błędy pomiarowe lub różnice w zużyciu między pomieszczeniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA