logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung RB33J3415SSEF – zamrażarka działa, lodówka nie chłodzi

rider12 03 Paź 2025 16:58 534 9
REKLAMA
  • #1 21708886
    rider12
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem z lodówką Samsung No Frost serii RB8300 (RB33J3415SS/EF).
    Lodówka kilka dni temu przestała chłodzić, lecz zamrażalnik dalej chłodzi. Nie ma przepływu zimnego powietrza z zamrażarki do lodówki, przepustnica nie otwiera się.
    Kupiłem nową, ale ona też nie działa. Po jej wyjęciu lodówka chłodzi, trochę za mocno, ale żaden kanał nie jest zapchany. Zmierzyłem rezystancję czujnika temperatury w lodówce. W temp. pokojowej (ok. 21°C) wynosiła około 6 kΩ, natomiast przy 3°C około 11 kΩ. Więc czujnik chyba działa.
    Czy jest jeszcze coś, co mogę sam zrobić, żeby działała normalnie?
    AI: Czy po otwarciu drzwi lodówki słychać pracę wentylatora w komorze chłodziarki?
    Tak
    AI: Czy na tylnej ściance zamrażarki lub lodówki pojawia się szron albo lód?
    Nie ma. Była wyłączona 2 doby i wszystko rozmarzło, choć nie było tego dużo.
  • REKLAMA
  • #2 21710276
    szabla27
    Poziom 4  
    Nie wiem, czy podpowiem, ale miałem podobną sytuację z lodówką Haier, wymieniłem wentylator, czujnik temperatury i dalej nic. Pomogła dopiero wymiana komputera, tzn. modułu sterującego, czyli niestety najdroższa część.
  • REKLAMA
  • #3 21710631
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1151
    Ja bym się przyjrzał co tą przepustnicą steruje, zmierzył omomierzem kabelki a potem patrzył po ścieżkach.
  • REKLAMA
  • #4 21711009
    rider12
    Poziom 10  
    Dzięki, ale to już chyba za bardzo skomplikowane dla mnie. A jaki może być koszt wymiany modułu sterującego? Dodam jeszcze, że lodówka ma 10 lat, więc czy ma sens naprawa, czy szukać nowej?
  • #5 21711016
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3760
    Wezwać fachowca bo lodówki Samsunga warto naprawić, ale konieczny serwisant.
  • #6 21711058
    szabla27
    Poziom 4  
    >>21711016 Z tymi serwisantami to różnie bywa, mi ostatnio pada pralka hotpoint, serwisant przyjechał, stwierdził, że do wymiany moduł sterujący, koszt ok. 600 zł. A na elektroda.pl znalazłem informacje, że trzeba wymienić przekaźnik, koszt 18 zł, więc warto czasami popytać, poszukać. Pozdrawiam
  • #7 21711095
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3760
    Zgadzam się że nie zawsze trafi się fachowiec z prawdziwego zdarzenia a przyjedzie tylko wymieniacz. Niestety jeśli chodzi o chłodnictwo nie wystarczy walizka z multimetrem i śrubokrętami a potrzebny jest profesjonalny sprzęt i spora wiedza. Warto popytać choćby wśród znajomych a może ktoś korzystał z usług dobrego fachowca.
  • #8 21711879
    rider12
    Poziom 10  
    Znalazłem fachowca z polecenia, który twierdzi, że nawet naprawia elektronikę, ale będzie to kosztować 500–600 zł i więcej, i nie ma gwarancji, że posłuży jeszcze parę lat.
    Tak więc coraz bardziej zastanawiam się nad nową.
    Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #9 21711909
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1151
    To jak masz wyrzucić, to zrób swój sterownik klapy. Czasem zrobić własny układ jest łatwiej niż naprawiać cudzy, bo masz dokumentacje do większości rzeczy i pełen wpływ na algorytm, wiesz gdzie co masz na płytce i nie włożysz przypadkiem paluszków w 230V.
    Oczywiście to jest sugestia tylko jeśli lubisz się dłubać w elektronice i masz dużo czasu.
  • #10 21730160
    rider12
    Poziom 10  
    W elektronice nie dłubię, bo się nie znam. Jeszcze inny fachowiec powiedział, że naprawi za 800–900 PLN. Tak więc lodówka została wymieniona na nowszy model.
    Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy lodówki Samsung No Frost serii RB8300 (model RB33J3415SS/EF), w której zamrażarka działa prawidłowo, natomiast lodówka nie chłodzi z powodu nieotwierającej się przepustnicy powietrza. Czujnik temperatury w lodówce wykazuje prawidłową rezystancję, a wentylator w komorze chłodziarki działa. Brak szronu lub lodu na ściankach wskazuje na brak zatorów powietrza. Wskazano, że przyczyną może być uszkodzony moduł sterujący (płyta główna), którego wymiana jest kosztowna i może nie mieć sensu przy 10-letnim urządzeniu. Zalecane jest skonsultowanie się z doświadczonym serwisantem chłodnictwa, gdyż naprawa wymaga specjalistycznej wiedzy i sprzętu. Koszt naprawy modułu sterującego szacowany jest na 500–900 zł, co skłoniło do decyzji o wymianie lodówki na nowy model. Alternatywnie zasugerowano samodzielne wykonanie sterownika przepustnicy, jednak wymaga to zaawansowanej wiedzy elektronicznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA