logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Urbogym V520M – awarie (E5, E6) i długi czas naprawy, opinie o serwisie

czortable1 03 Paź 2025 21:44 2532 1
  • #1 21709203
    czortable1
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam! Chciałbym się podzielić moją smutną historią serwisową z w sumie bardzo fajną (o ile działa) bieżnią Urbogym V520M. Wiem, że to forum generuje wyświetlenia w Google, stąd mój post. Będzie długo, ale uważam, że jeżeli mam pisać opinię niepochlebną, to niech będzie wyczerpująca.
    Jestem zaawansowanym biegaczem. Półmaratony, 15 km, 10 km i inne. Trochę tego było. W zimie, z racji infekcji oraz dla rozruszania rodziny, postanowiłem kupić bieżnię elektryczną. Opinie na Allegro spowodowały, że kupiłem bieżnię Urbogym V520M. Z racji "oszczędności" używaną, na gwarancji, w zasadzie z jednego miasta. Ponad rok gwarancji oraz w zasadzie zerowe zużycie nieco mnie uspokoiły. I tak było. Sezon zimowy przeklepany na bieżni. Ja zrobiłem na niej około 200 km; rodzinka pewnie połowę tego. Wiosną, wiadomo, inne aktywności — bieżnia przestała do września. Przy gorszej pogodzie postanowiłem ją niejako rozgrzać. Najpierw powoli, potem szybciej. Wszystko było okej. Przy prędkości 12 km/h bieżnia nagle przyspieszyła i stanęła. Zrzuciła mi jedną nogę, po czym wyhamowała drugą. Sytuacja, moim zdaniem, niebezpieczna, ewentualnie bardzo mocno niekomfortowa. Pojawił się błąd E6 i bieżnia już nie działa.
    Bieżnia była kupiona przez sportano.pl, stąd tam też zgłosiłem się z problemem. Zgłoszenie przyjęto 9 września 2025 roku. W mailu zwrotnym przekazano mi wskazówki, co mam zrobić, co sprawdzić, co odkręcić, gdzie zajrzeć, co powąchać oraz że mogę bieżnię odesłać na własny koszt do serwisu. W sumie wyszło, że poleciał sterownik, że serwis mi go prześle. Wysłano mi instrukcję, jak mam wymienić sterownik. Wszystko oczywiście zgodne z gwarancją. Nowy sterownik otrzymałem 29 września. Trochę długo. Wymieniłem go tego samego dnia. Bieżnia ożyła. Super. Syn zrobił dwa treningi, a że mnie dopadła jakaś infekcja, a na zewnątrz było zimno, postanowiłem zrobić rozbieganie na "sprawnej" już bieżni. Wszystko było okej do prędkości 10 km/h. Po jej przekroczeniu bieżnia nagle się zatrzymywała (i to nie jest takie powolne wyhamowanie jak na bieżniach profesjonalnych), tylko STOP JUŻ! i pojawił się błąd E5. Tego samego dnia zgłosiłem problem do serwisu.
    W sumie bieżnia działała, stąd następnego dnia chciałem zrobić takie luźne rozbieganie do 10 km/h, bo po tym wiadomo. Co ciekawe, bez obciążenia (czyli człowieka na pasie) bieżnia swobodnie działała do 15 km/h. Przy 5 km/h bieżnia nagle przyspieszyła i się zatrzymała, generując znany już błąd E6. Problem zgłoszony do serwisu, sądzę, że znowu to potrwa.
    Reasumując mój długi post. Bieżnia, o ile działa, jest naprawdę super. W domowych warunkach bieganie na niej to fajna sprawa. Niski poziom hałasu, fajna amortyzacja. Nie chcę opisywać beznadziejnych głośników (przy moich treningach niewiele słyszałem) czy trzymaków na wodę - nie korzystałem. Ale serwis pozostawia do życzenia. Ja się nie dam. Będzie walka do jakiegoś końca.
    AI: Czy bieżnia była regularnie konserwowana zgodnie z zaleceniami producenta (np. smarowanie pasa, czyszczenie, sprawdzanie napięcia)? Jeśli tak, to jak często i jakie czynności były wykonywane?
    Konserwacja była wykonana zaraz po zakupie. Jakie sprawdzenie napięcia? Czy ja mam do tego urządzenie i uprawnienia?
    AI: Czy serwis, poza wymianą sterownika, sugerował wykonanie dodatkowych testów lub sprawdzenie innych elementów bieżni (np. silnika, pasa, zasilania)? Jeśli tak, to jakie były ich zalecenia i wyniki tych testów?
    Nie.
  • #2 21723456
    czortable1
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Temat został rozwiązany. Sklep, który sprzedał mi bieżnie, poinformował mnie o wymianie produktu na nowy. W mojej gestii leżało jedynie przygotowanie przesyłki, oraz przekazanie jej kurierowi. Po tygodniu otrzymałem nową bieżnie.
    Podsumowując. Sklep sprzedający urządzenie - świetny kontakt, mail za mail, szybka odpowiedź, dopytywanie czy problem został rozwiązany. Sam serwis, cóż, trochę to trwało 9 września 2025 do 15 października 2025, ale problem rozwiązany.
REKLAMA