logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Monitor wyświetla zakłócenia na DP i HDMI – wina monitora czy zasilacza?

explodekid 03 Paź 2025 21:49 534 15
  • #1 21709213
    explodekid
    Poziom 2  

Co może powodować ten problem na monitorze?
    Uszkodzony monitor czy zasilacz? Monitor MSI G272QPF E2 1440p/180 Hz/Rapid IPS
    Zasilacz ADCP2045

Sprawdzone na komputerze i na nowym laptopie — ten sam rezultat
    Sprawdzone na kablu DisplayPort oraz HDMI — ten sam rezultat
    AI: Jak dokładnie wyglądają te zakłócenia na ekranie? Czy to są np. migotania, kolorowe artefakty, linie, czy całkowity brak obrazu?
    Linie
    AI: Czy próbowałeś podłączyć ten zasilacz do innego monitora lub ten monitor do innego zasilacza? Jeśli tak, czy problem nadal występuje?
    Nie
  • #2 21709376
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21710022
    explodekid
    Poziom 2  
    >>21709376

Posiadam tylko dwa laptopowe zasilacze. Wklejam specyfikację — nie chcę uszkodzić, więc stąd zapytanie: czy któryś z nich się nadaje?
    Zbliżenia etykiet dwóch zasilaczy: Chicony 20V 12A i Toshiba 19V 4.74A
  • #4 21710031
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21710033
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1044
    Wygląda na uszkodzenie matrycy. Pokombinuj jeszcze z tym zasilaniem, ale marnie to widzę. Włącz jakieś wewnętrzne OSD (menu) monitora i jeśli to menu też będzie migać to raczej matryca
  • #6 21710439
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6843
    Wygląda na pocz. "końca żywota" matrycy 2k (2560x1440 ) tego modelu z 2023
    - jak po obu wej. sygnału ten sam problem 1xDisplay Port / 2x HDMI.

Zazwyczaj matryca AUO TPM270WF1 MEQHBNF0.K
  • #7 21711518
    explodekid
    Poziom 2  
    >>21710439 Możliwe, że matryca albo zasilacz. Nie jestem w stanie sprawdzić, bo obydwa zasilacze do laptopa mają minimalnie inną wtyczkę — wydaje się, że oryginalna ma 2,5 mm, a laptopowe mają 5 mm, więc wymagany jest jakiś zamiennik typowo do monitora, żeby kabel wszedł. W sumie te testy, które chciałem zrobić, byłyby tylko po to, żeby być pewnym, co się zepsuło, bo monitor, który kupiłem jako nowy w sklepie, musiał być używany, powystawowy lub naprawiany. Posiadam go około 4 miesiące, więc w grę wchodzi rękojmia w moim wypadku.
  • #8 21711589
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:

Uzyj innych kabli , zobacz efekt.
    lub
    podejdz do kol. i sprawdz swój monitor u niego / * opcja inna w serwisie
  • #9 21712185
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    lisek napisał:
    Uzyj innych kabli

Autor sprawdził na dwóch różnych.

lisek napisał:
    sprawdz swój monitor u niego / * opcja inna w serwisie

Autor sprawdził na dwóch różnych komputerach.

Usterka układu graficznego została wykluczona (dwa różne komputery przez dwa różne gniazda monitora), usterka przewodu została wykluczona, zostaje usterka monitora - raczej nie wygląda na zasilacz.

Wysłałbym na gwarancję, jeśli monitor jest nią objęty (powinna być 3 letnia). Z wcześniejszego doświadczenia z MSI wiem, że wysyłając do nich monitor warto zrobić sobie dobre zdjęcia (w szczególności dokumentujące ewentualne rysy lub ich brak) i warto uważać na próbę naciągania ze strony serwisu firmy - kiedyś wysyłałem roczny monitor, miał centymetrową płytką rysę na panelu, która w niczym nie przeszkadzała i na włączonym ekranie nie było jej w ogóle widać, na wyłączonym trzeba się było przyjrzeć. Serwis stwierdził, że matryca jest uszkodzona mechanicznie i że proponują wymianę na mój koszt. Po dopytaniu przysłali mi zdjęcie matrycy z centymetrową rysą. Dostali w odpowiedzi, że centymetrowa rysa nie jest przedmiotem reklamacji i nie przeszkadza mi ona w użytkowaniu monitora, a problemem jest ogólny brak obrazu związany z usterką płyty głównej i to mają w ramach gwarancji naprawić, co zrobili i monitor został mi odesłany. Jak dla mnie była to chamska próba naciągnięcia, od tamtego czasu przed wysłaniem do serwisu robię bardzo wyraźne zdjęcia sprzętu z dobrym naświetleniem i z każdej strony i w razie czego jestem przygotowany na takie akcje (chociaż nie mam pojęcia, czy takie coś nadal robią, mam nadzieję, że nie).
  • #10 21712230
    lisek
    Serwisant RTV
    Autor napisał
    Cytat:
    Sprawdzone na komputerze i na nowym laptopie — ten sam rezultat

Z tego opisu nie wynika ,że sprawdzał na innych kablach
    - wynika ,że na obu kablach z zestawu monitora ma to samo ?!

Ten monitor MSI G272QPF ma zasilacz 65W 19V/3.42A Link

Autor wspomina o posiadanym zasilaczu ADCP2045
    * zapewne "literówka"
    jest tylko
    MSI ADPC2045 MONITOR POWER SUPPLY 45 W/ 20.0V 2.25A

Zdobądz org. zasilacz i wtedy sprawdz!
  • Pomocny post
    #11 21712345
    dt1
    Admin grupy komputery
    DP i HDMI to dwa różne kable, jakie jest prawdopodobieństwo, że oba kable będą uszkodzone powodując dokładnie takie same objawy na dwóch różnych interfejsach? Kable nie są oba z zestawu, w zestawie jest tylko jeden.

Do tego Autor ma prawidłowy zasilacz, w komplecie z monitorem Autora jest zasilacz 45 W dla tego monitora, nie jest potrzebny 65 W, jak sugerujesz.

Tabela specyfikacji monitora MSI G272QPF E2 z zaznaczonym zasilaniem 45W 20V 2.25A

Monitor nie jest rocznikowo aż taki stary, więc powinien mieć gwarancję. Zamiast tracić czas i pieniądze na kupowanie części do diagnostyki lepiej skorzystać z gwarancji, jeśli monitor jest taką objęty.
  • #12 21712357
    explodekid
    Poziom 2  
    >>21712230
    Czarny zasilacz sieciowy z wieloma oznaczeniami i specyfikacją techniczną
    Tak, zrobiłem literówkę, kabel oryginalny DisplayPort nigdy go nie miałem, bo ktoś ze sklepu grzebał w pudełku i zamiast kabla DP miałem HDMI, który później, po interwencji, został wymieniony na jakiś inny DisplayPort 1,5 m
    Zbliżenie na wtyczkę DisplayPort oznaczoną jako 8K od marki D&K który był za krótki, więc używałem swojego, na którym teraz działa monitor AOC.

To nie wina sprzętu, tylko monitora lub zasilacza, bo był podłączany do nowego laptopa i starego komputera. Akurat miałem w zapasie inny monitor, który podłączyłem i działa poprawnie na tych samych kablach. Na dniach będę kontaktował się z rzecznikiem konsumenta, żeby towar został wymieniony na nowy lub żeby zwrócili pieniądze... Bo na gwarancji towar może być kilka miesięcy, a ciężko się używa mniejszych, kiedy się przyzwyczaiłem do 27 cali 2K. Gdybym wiedział, że Neonet to taki bajzel, to bym nigdy tam nie kupił...
  • #13 21712485
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3534
    explodekid napisał:
    na dniach będę kontaktował się z rzecznikiem konsumenta żeby towar został wymieniony na nowy lub żeby zwrócili pieniądze... bo na na gwarancji towar może być kilka miesięcy

No to korzystaj z rękojmi, a nie gwarancji - do czego Ci potrzebny rzecznik? xD
  • #14 21712496
    explodekid
    Poziom 2  
    >>21712485 Jestem pewien, że nie obędzie się bez problemów. Kierownik sklepu bardzo cwaniakował przez telefon, dopiero jak wzmianka poszła o rękojmi to jakiś kabel mi dali i namawiali mnie do dodatkowej gwarancji za drobną opłatą, na którą się nie zgodziłem. Z niektórych komentarzy o sklepie czytam, że procesy reklamacyjne w tym sklepie są bardzo trudne.
  • #15 21712528
    dt1
    Admin grupy komputery
    Cwaniakować może, natomiast masz swoje prawa.
    Rękojmia jest mniej wygodna dla sprzedawcy (bo przerzuca odpowiedzialność za wady z producenta na niego), ale to nie jest Twój problem, tylko sprzedawcy. Możesz z niej skorzystać, sprzedawca, jeśli jesteś konsumentem, nie może Ci tego prawa odmówić, jeśli nie minęły 2 lata od daty zakupu. W okresie od 2 do 3 roku możesz skorzystać z gwarancji producenta, czy to za pośrednictwem sklepu, czy bezpośrednio przez serwis MSI. Oczywiście wcześniej też możesz pominąć sprzedawcę i skorzystać z usług serwisu MSI, jeśli będziesz miał ochotę, ale rękojmia wydaje się być najciekawszą z Twojej perspektywy opcją.

Warto się zapoznać: https://konsument.gov.pl/reklamacja-rekojmia-a-gwarancja/

Możesz zażądać wymiany na nowy lub zwrotu pieniędzy, ale sprzedawca wcale nie musi się na to zgodzić i będzie to zgodne z prawem. Szczegóły znajdziesz w linku wyżej.
  • #16 21787184
    explodekid
    Poziom 2  
    dostałem zwrot pieniedzy

Podsumowanie tematu

✨ Monitor MSI G272QPF E2 1440p/180 Hz z matrycą Rapid IPS wyświetla linie zakłócające obraz zarówno na wejściach DisplayPort, jak i HDMI, niezależnie od używanego komputera. Problem nie wynika z uszkodzenia kabli ani układu graficznego, ponieważ testowano różne kable i dwa różne komputery. Podejrzenie pada na uszkodzenie matrycy, prawdopodobnie matrycy AUO TPM270WF1 MEQHBNF0.K, lub zasilacza monitora MSI ADPC2045 (45 W, 20 V/2,25 A). Próby podłączenia zasilaczy laptopowych o podobnych parametrach były utrudnione ze względu na różnice w wtyczkach, jednak testy wskazują na defekt matrycy. Zalecane jest skorzystanie z rękojmi lub gwarancji producenta MSI, gdyż monitor jest stosunkowo nowy (około 4 miesiące od zakupu). W dyskusji podkreślono, że rękojmia jest korzystniejsza dla konsumenta niż gwarancja, a sprzedawca nie może odmówić jej realizacji w ciągu 2 lat od zakupu. Ostatecznie autor otrzymał zwrot pieniędzy za wadliwy monitor.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA