logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch Thermostat II – zawyżona temperatura, nie działa plan, co ustawić w aplikacji?

marek_0116 06 Paź 2025 08:44 2025 10
REKLAMA
  • #1 21711627
    marek_0116
    Poziom 5  
    Cześć, mam taki problem.
    Kupiłem do mieszkania na grzejnik głowicę Bosch thermostat II. Do tego zakupiłem kontroler Bosch Smart Home Driver II i zainstalowałem aplikację Bosch Smart Home.
    Wszystko podłączyłem, teoretycznie działa.

Problem w tym, że głowica za mocno grzeje. Ustawiłem sobie plan. W nocy ma grzać na 22,5 stopnia, a w dzień ma spadać do 17 stopni. Jednak głowica utrzymuje temperaturę około 26/26,2 stopnia.
    Podpowiecie, co może być nie tak?
    Resetowałem głowicę, robiłem ponownie kalibrację i nadal to samo. Ekran aplikacji Bosch Smart Home pokazuje temperaturę zmierzoną 26,2°C i ustawioną 17,0°C
  • REKLAMA
  • #2 21712214
    szamotel
    Poziom 18  
    Ocena: 96
    Jak zamkniesz całkowicie głowicę tak by grzanie było wyłączone czy grzejnik jest ciepły czy wystygnie? Jak jest ciepły pomimo zamknięcia głowicy to znaczy że jest luz pomiędzy bolcem głowicy a zaworem i trzeba zastosować jakiś dystans.
  • REKLAMA
  • #3 21712224
    marek_0116
    Poziom 5  
    Jak zmniejszę temperaturę na 5 stopni (taka jest minimalna), to nadal trzyma te 26 stopni.

Ale w aplikacji mam opcję wstrzymania grzania, jak to włączę, to wtedy głowica zamyka się całkowicie i grzejnik jest zimny. Więc to raczej nie jest wina luzu pomiędzy bolcem a zaworem.
  • REKLAMA
  • #4 21712241
    szamotel
    Poziom 18  
    Przy 5 stopniach grzejnik powinien być zamknięty, widocznie kalibracja nie została wykonana prawidłowo. Może bolec głowicy grzejnika wciska się z dużym oporem i głowica Bosch wykrywa opór przy kalibracji a zawór grzejnika nie jest całkowicie zamknięty. Możesz pomierzyć skok głowicy po skalibrowaniu (zamknij - otwórz) i porównać ze skokiem iglicy zaworu grzejnika.
  • #5 21712254
    marek_0116
    Poziom 5  
    Wydaje mi się, że gdyby wykryła zbyt duży opór, to wywaliłoby błąd EO3 (tak przynajmniej jest w instrukcji).

Jeżeli o skok głowicy po skalibrowaniu — o tym nie pomyślałem, zmierzę i zobaczę, jak to wygląda. Dzięki za podpowiedź
  • #6 21712290
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 545
    Głowica zasłonięta firaną lub zasłoną? Pytam bo czujnik jest w głowicy i jeśli to zasłonisz to nici z precyzji.
  • #7 21712297
    marek_0116
    Poziom 5  
    Nie jest zasłonięta.
    O precyzji moglibyśmy mówić, gdyby różnica wynosiła 1 czy 2 stopnie. A nie że ja ustawiam, nieważne czy na 17 stopni, czy 5 stopni, a ona mi grzeje w okolicach 26 stopni 😂
  • REKLAMA
  • #8 21712303
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 545
    Podeślij link do instrukcji. Ciekaw jestem czy regulacja jest proporcjonalna czy 0,1.
  • #9 21712305
    marek_0116
    Poziom 5  
    Wydaje mi się, że gdyby wykryła zbyt duży opór, to wywaliło by błąd EO3 (tak, przynajmniej jest w instrukcji).

Jeżeli o skok głowicy po skalibrowaniu - o tym nie pomyślałem, zmierzę i zobaczę, jak to wygląda. Dzięki za podpowiedź
  • #10 21712791
    szamotel
    Poziom 18  
    Podczas kalibracji głowica pracuje od oporu do oporu i tak uczy się zakresu pracy. Błąd może być jak skok iglicy będzie za mały.
  • #11 21715421
    marek_0116
    Poziom 5  
    Skalibrowałem po raz kolejny głowicę i na razie działa tak, jak powinna.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył głowicy Bosch Thermostat II zamontowanej na grzejniku, która utrzymywała zbyt wysoką temperaturę (około 26°C) mimo ustawionego planu grzania z temperaturą nocną 22,5°C i dzienną 17°C. Pomimo resetu i ponownej kalibracji, problem się utrzymywał. Dyskusja wskazała na możliwe przyczyny, takie jak luz między bolcem głowicy a zaworem, błędna kalibracja lub zasłonięcie czujnika temperatury. Wykluczono luz, ponieważ w trybie wstrzymania grzania głowica całkowicie zamykała zawór i grzejnik stygnął. Sugerowano sprawdzenie skoku głowicy po kalibracji i porównanie go ze skokiem iglicy zaworu, gdyż niewłaściwy skok może powodować błędy działania. W instrukcji wspomniano o błędzie EO3 przy wykryciu zbyt dużego oporu podczas kalibracji, który jednak się nie pojawił. Ostatecznie ponowna kalibracja głowicy rozwiązała problem i urządzenie zaczęło działać zgodnie z ustawieniami planu grzania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA