logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel Integra 128 – jak samodzielnie uruchomić zdalne sterowanie przez aplikację?

Jabbi 08 Paź 2025 15:27 639 9
  • #1 21714083
    Jabbi
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Mam Satel Integra 128. Prośba o podpowiedź, w jaki sposób mógłbym zarządzać centralą poprzez aplikację zdalną i czy jestem w stanie samodzielnie to włączyć/uruchomić. Niestety, mój instalator wyjechał na roboty do UK i przyjedzie dopiero w styczniu. Gdyby mógł ktoś w prosty sposób opisać, jak to przeprowadzić, będę zobowiązany.
  • #2 21714103
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1150
    Zdaje się potrzebujesz jeszcze jakiś moduł, żeby połączyć to z internetem. Masz taki? Z tego co widziałem w przyrodzie, występują "przelotki" na ethernet i modemy komórkowe.
    Są też 128-wrl i wtedy mają radio na sobie, więc sprawdź i może wrzuć zdjęcia to tam dokładnie masz.
  • #3 21714504
    Jabbi
    Poziom 6  
    Niestety, nie mam.
    Szukam porady, co kupić i jak to zainstalować.
  • Pomocny post
    #4 21714898
    jarekgol
    Poziom 40  
    https://www.youtube.com/watch?v=QKiRV6Hk1ew
    W skrócie jak masz już sieć lokalną ethernet z Internetem to moduł ETHM1, jak nie masz swojej sieci to do tego jeszcze modem GSM.
  • #5 21732250
    tobiaszpiperek9
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    >>21714083 A jaki masz moduł?
  • #6 21733188
    Jabbi
    Poziom 6  
    >>21714898
    Dziękuję, bardzo przydatne. Mam obok centralki dostęp do internetu poprzez kabel sieciowy. Pytanie, co dalej:
    1. Gdy podłączę już moduł ETHM1 do centrali tak jak pokazano w filmie, a kabel sieciowy idący z routera podłączę do wejścia na module ETHM1, co dalej, aby móc włączać i wyłączać alarm zdalnie poprzez aplikację?
    2. Zakładam, że ściągam aplikację na telefon, ale jak ją sparować z centralą?
    3. Co jeśli nie założę zworki na pin 1 (zob. 1:20 na filmie)?
  • #8 21733937
    Jabbi
    Poziom 6  
    >>21733406
    Ta wiadomość w żaden sposób nie pomogła, poprawia jedynie samopoczucie jej autora, który uważa, że dowalił innemu, sugerując, że nie potrafi czytać tekstu ze zrozumieniem.
  • #9 21734539
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ja Ci gotowego rozwiązania nie dam, bo od zera nie konfigurowałem. Widziałem takie zrobione, musiałem się podłączyć lapkiem i coś naprawić, a przy okazji trochę poczytać, stąd kojarzę temat.
    O ile kojarzę przydaje się publiczne IP żeby móc się do tego dostać z zewnątrz. Czy Satel daje swoją "chmurę" jeśli publicznego IP nie masz, to nie wiem.
    Jeśli chodzi o łączność lokalną, to to się łączy po IP, w centrali są klucze szyfrujące, które trzeba wpisać w lapka. Podejrzewam że z apką będzie podobnie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Aby samodzielnie uruchomić zdalne sterowanie centralą alarmową Satel Integra 128 przez aplikację, konieczne jest podłączenie modułu komunikacyjnego ETHM-1 do centrali oraz zapewnienie dostępu do internetu przez sieć lokalną Ethernet. Moduł ETHM-1 łączy się z centralą i routerem za pomocą kabla sieciowego. W przypadku braku własnej sieci Ethernet, potrzebny jest dodatkowo modem GSM. Po podłączeniu modułu i sieci, konfiguracja obejmuje ustawienie odpowiednich kluczy szyfrujących w centrali oraz sparowanie aplikacji mobilnej z centralą. Warto zwrócić uwagę na konieczność założenia zworki na pin 1 modułu ETHM-1, co jest istotne dla prawidłowego działania. Do zdalnego sterowania wymagane jest publiczne IP lub ewentualnie usługa chmurowa, jeśli Satel ją oferuje. Szczegółowe instrukcje konfiguracji modułu ETHM-1 Plus dostępne są na stronach specjalistycznych, co ułatwia samodzielne uruchomienie zdalnego dostępu do systemu alarmowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA