logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Galaxy A20e – jak wgrać nowy system po zalaniu i blokadzie Knox?

nikitanederlands 08 Paź 2025 20:07 330 10
REKLAMA
  • #1 21714311
    nikitanederlands
    Poziom 3  
    Witajcie.

Szukałem, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.

Pacjent: Samsung A20e

Rok temu wpadł do umywalki, trochę zalany wodą.

Kilka dni temu odpaliłem go, ma na wyświetlaczu różne dziwne linie, czytelny, ale za choinkę nie pamiętam kodu. Milion prób — teraz pokazuje, że następna próba za 144 godziny :)

I teraz pytanko, bo twardy reset nie działa, ten cholerny Knox nie pozwala.

Jaka jest szansa, aby całkowicie wywalić starego andka i wrzucić od nowa?

Tak, proszę krok po kroku, kable oryginalne mam, wiedza, powiedzmy, umiem usmażyć jajecznicę :)

Zadzwoniłem do serwisu, to mi powiedzieli, że około 300 zł ;) Przecież za tyle kupię innego hehhe
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21714333
    nikitanederlands
    Poziom 3  
    >>21714317 Dzięki, ale tu jest problem, że nie pamiętam kodu, żeby odblokować, więc pierwszy link, eee, więc nie mam jak wejść w ustawienia... Z drugiego linku będę próbował. Szkoda mi tego fona, leżał po zalaniu kilka miesięcy.
  • #4 21714944
    Vortex1987
    Poziom 26  
    Ocena: 221
    nikitanederlands napisał:
    >>21714317 Dzięki, ale tu jest problem, że nie pamiętam kodu, żeby odblokować, więc pierwszy link, eee, więc nie mam jak wejść w ustawienia... Z drugiego linku będę próbował. Szkoda mi tego fona, leżał po zalaniu kilka miesięcy.

Musisz go przywrócić do ustawień fabrycznych. Podlacz kabel USB do telefonu i laptopa. Przytrzymaj włącznik i dwa klawisze te od podgłaśniania razem przez kilka sekund az telefon sie wylaczy. Czekaj aż pojawi sie napis Samsung A20e i puść włącznik oraz klawisz sciszania ale klawisz podglasniania trzymaj cały czas wciśnięty az pojawi się menu recovery
  • #5 21714952
    nikitanederlands
    Poziom 3  
    >>21714944 Jakiś program potrzebny? Bo próbowałem już wszelkich opcji, ale ten cholerny Knox blokuje się, nie pojawia menu recovery itd.
  • REKLAMA
  • #6 21715008
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1294
    Jaki znowu Knox blokuje? Tel byl przypisany do MDM poprzez Knoxa czy co konkretnie sie przez niego dzieje?
  • #7 21715027
    nikitanederlands
    Poziom 3  
    >>21715008 Jeszcze raz i powoli... Kod blokady telefonu został zapomniany. Nie można odpalić opcji twardego resetu, bo Knox blokuje tę opcję. Poczytaj o tym cholernym Knoxie ;) Dodam, że telefon był kupiony w Media Markt. Żaden służbowy.

Dodano po 1 [godziny] 31 [minuty]:

>>21714944 Słuchaj, za 50. razem udało się wejść w menu (tak jak mówiłeś o podłączeniu do lapa), zresetowałem do ustawień fabrycznych, ok. Wszystko pokazało od nowa, wybór języka, SIM lub Wi‑Fi (nie ma opcji, żeby odpalić bez neta). I wyskoczyło znowu: aby się zalogować, podaj kod (wpisałem ostatnio zapamiętamy i znowu 1440 minut do następnej próby, haha) lub opcja logowania Google. To już będzie chyba małe Miki, o ile sobie przypomnę hasło, haha, bo zakładałem wtedy, grubo ponad rok temu i używałem tylko na tym tel. No nic, teraz przypomnieć sobie hasło i powinno być ok. Dzięki za pomoc, ale napiszę, czy po zalogowaniu przez Google jest ok. Piwo i tak masz :)
  • #8 21715155
    Vortex1987
    Poziom 26  
    >>21715008 Jeszcze raz i powoli... Kod blokady telefonu został zapomniany. Nie można odpalić opcji twardego resetu, bo Knox blokuje tę opcję. Poczytaj o tym cholernym Knoxie ;) Dodam że telefon był kupiony w Media Markt. Żaden służbowy.

Dodano po 1 [godziny] 31 [minuty]:

>>21714944 Słuchaj, za 50-tym razem udało się wejść w menu (tak jak mówiłeś o podłączeniu do lapa), zresetowałem do ustawień fabrycznych, ok. Wszystko pokazało od nowa, wybór języka, sim lub wifi (niema opcji żeby odpalić bez neta). I wyskoczyło znowu: aby się zalogować podaj kod (wpisałem ostatnio zapamiętamy i znowu 1440 minut do następnej próby haha) lub opcja logowania google. To już będzie chyba małe Miki, o ile sobie przypomnę hasło haha Bo zakładałem wtedy, gruuubo ponad rok temu i używałem tylko na tym tel. No nic, teraz przypomnieć sobie hasło i powinno być ok. Dzięki za pomoc ale napiszę czy po zalogowaniu przez google jest ok. Piwo i tak masz :)

Jak sobie hasła nie przypomnisz to programem z pierwszego linku SamFW zdejmiesz blokadę

Tu masz poradnik
    https://youtu.be/sqgWYPRPH48?si=5W1zcDIAn2ETSXIa
  • REKLAMA
  • #9 21715161
    nikitanederlands
    Poziom 3  
    >>21715155 Próbuję sobie przypomnieć, ale słabo to idzie. Haha. Dam znać, jak się uda.

Dodano po 1 [godziny] 53 [minuty]:

>>21715155 Szlag mnie już trafia... Hasła nie moge sobie przypomnieć, a SamFW nie idzie zainstalować normalnie. Jak nie update, to błąd... Próbowałem na Windzie 7, 10, antywirusy wyłączone i wiecznie update... Zaraz walnę tym szajsungiem o ścianę :(
  • #10 21716435
    nikitanederlands
    Poziom 3  
    >>21715155 Uffff udało się... SamFW było non-stop blokowane, a to update ze strony, a to jakieś powalone komunikaty o wirusie. Na Windows 7 i 10 wszystko, co było do wyłączenia, wyłączyłem. I dalej zero — nawet program się nie odpalał.

No i zainstalowałem czystą Windę 10 na wolnej partycji, od razu wszystko wyłączone, czysty system i co? I odpalił, zajęło odblokowanie łącznie może z 2 minut. Zalogowany nowy e-mail, wszystko ok.

Jednak został lekki kłopot, ale to jestem pewien, że od tej wody sprzed roku i tak leżał. Otóż po wygaszeniu ekranu przyciskiem lub po ustalonym czasie już nie idzie wzbudzić przyciskiem — tylko całkowite wyłączenie i włączenie. Tak więc do rozebrania, sprawdzenia mikrowłącznika i tyle. No, to się udało.

Dla potomności: jak będzie problem z odpaleniem SamFW, to kombinować, może na innym kompie się uda.

Dzięki za dobre rady. Pozdr.
  • #11 21716621
    Vortex1987
    Poziom 26  
    >>21715155 Uffff udało się... SamFW było non-stop blokowane, a to update ze strony, a to jakieś powalone komunikaty o wirusie. Na Windows 7 i 10 wszystko, co było do wyłączenia, wyłączyłem. I dalej zero — nawet program się nie odpalał.

No i zainstalowałem czystą Windę 10 na wolnej partycji, od razu wszystko wyłączone, czysty system i co? I odpalił, zajęło odblokowanie łącznie może z 2 minut. Zalogowany nowy e-mail, wszystko ok.

Jednak został lekki kłopot, ale to jestem pewien, że od tej wody sprzed roku i tak leżał. Otóż po wygaszeniu ekranu przyciskiem lub po ustalonym czasie już nie idzie wzbudzić przyciskiem — tylko całkowite wyłączenie i włączenie. Tak więc do rozebrania, sprawdzenia mikrowłącznika i tyle. No, to się udało.

Dla potomności: jak będzie problem z odpaleniem SamFW, to kombinować, może na innym kompie się uda.

Dzięki za dobre rady. Pozdr.

Problem z wybudzeniem po wygaszeniu ekranu to dolna płytka z gniazdem ładowania, ewentualnie taśma łącząca tą płytkę z płytą główną.

Podsumowanie tematu

✨ Samsung Galaxy A20e po zalaniu wodą wykazuje uszkodzenia ekranu i blokadę Knox uniemożliwiającą twardy reset oraz wpisanie kodu blokady, co skutkuje długim czasem blokady po wielokrotnych nieudanych próbach. Użytkownik poszukuje metody całkowitego reinstalowania systemu Android na urządzeniu, pomijającej blokadę Knox, z wykorzystaniem oryginalnych kabli i prostych instrukcji krok po kroku. W odpowiedzi udostępniono link do materiału wideo, który prawdopodobnie zawiera instrukcje dotyczące flashowania lub przywracania systemu na Samsung Galaxy A20e po uszkodzeniach i blokadach zabezpieczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA