logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] SAMSUNG A20e - w jaki sposób wgrać niebrandowany system....?

zdolnyadam 13 Wrz 2023 22:11 1251 6
  • #1 20732317
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 243
    Cześć,

*więc* jakiś czas temu dostałem w/w telefon brandowany na sieć PLUS. Po upływie gwarancji jedna z aktualizacji od sieci PLUS w zasadzie zrobiła z telefonu cegłę - podstawkę pod kubek z herbatą.

Problem polega na tym, że źle działa przycisk odbierania rozmow. Raz dziala za piątym razem, raz za 10-tym aa innym razem mozna klepac w niego z 15x i nie zadziala. Jest to to totalnie wnerwiające i .... [cenzura]. Takie coś de facto czyni telefon bezuzytecznym.
    Oczywiście spotkałem się w necie rok temu z podobnymi/identycznymi przypadkami.

Chciałbym wgrać na niego czysty system (aktualnie jest A11). Z tego co czytałem rok temu nie jest to prosta sprawa.

Serwis firmy SAMSUNG odmówił nawet odpłatnej pomocy (usunięcie brandu i wgranie czystego A);-nie bo nie i koniec.

Ktoś? Coś?
    Za wszelkie konkretne odpowiedzi z góry dzięki.
    Adam
  • Pomocny post
    #2 20732328
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15503
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20732368
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Dzięki @sosarek Bede działać za dnia... bo i tak dzisiaj lepiej nic nie dotykać ;)
  • #4 20732853
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    @sosarek: jak się okazało o 4:10 w nocy w zasadzie poległem. Podany przez Ciebie link nie opisuje wielu kroków jakie należy podjąć aby móc w ogole zacząć korzystać z tego opisu. W kazdym razie na końcu wyskakuje komunikat SW REV. CHECK FAIL (BOOTLOADER) DEVICE: 5, BINARY: 4.
    I na tym stanąłem o 04:12.
    Na jutubie jest film ktory pokazuje jak obejsc ten komunikat ale na A20e to nie działa.
  • Pomocny post
    #5 20732917
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1294
    zdolnyadam napisał:
    Na jutubie jest film ktory pokazuje jak obejsc ten komunikat ale na A20e to nie działa.

Tego komunikatu sie nie ochodzi. Po prostu probujesz wgrac zbyt stary soft. Jedyny soft jaki mozesz wgrac to ten: https://samfw.com/firmware/SM-A202F/XEO/A202FXXU5CWF2

Bedziesz musial tez zmienic CSC na niebandorwane - XEO. Mozesz to zrobic za darmo pomoca SamFW, ktory da sie pobrac z tej samej strony.
  • #6 20732974
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    @blahfff: dzięki za odpowiedz. Wgrywałem soft wlasnie z tej strony: ****SM-A202F_PLS_A202FXXU4CVK1_fac.zip bo ze strony kolegi @sosarek nie dałem rady pobrać. Wcześniej próbowałem za pomoca tej strony usunąć bootloadera w Redmi 4X ale też te wszystkie filmy i poradniki z jutuba mozna sobie wsadzic w 4 litery.

Dodano po 5 [godziny] 17 [minuty]:

*Więc* tak:

1. Dzięki za wskazówki od kolegi @blahfff - trzeba było wgryźć się w temat ale dałem radę z tą częścią
    2. Dzięki za wskazówki od kolegi @sosarek - apdejt się udał.
    Po operacjach w/w zablokowałem bootloader dla świętego spokoju.

Niestety... ale znowu odbieranie/odrzucanie nie chciało działać. Mozna było walić 100 razy w zielony guziczek i nic. Przesuwanie od czasu do czasu pomagało.

Chronologia:
    1. Telefon dostałem w spadku w 2021r ze słabą baterią. Uruchamiałem na nim głownie jakieś tam apki. Odbieranie rozmów szwankowało (miałem w tym telefonie karte do zakupów na Allegro) po jednej z aktualizacji PLUS'a.
    2. Znalazłem artykuł który rozwiązał mój problem - odbieranie dobzre działało ale za "wszelką cenę" chciałem sie pozbyć brandu - tu poległem.

Dzisiaj znowu zle działało odbieranie połączeń. Losowo przy przesuwaniu w górę. Walenie w zielony guzik nic nie dało.
    Sięgnąłem pamięcią wstecz i odnalazłem artukuł:

https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje...84-poprzez-dotkni%C4%99cie-a-nie/td-p/1089221

Po ustawieniu opcji wg. wytycznych mogę odbierać połączenia po naciśnięciu raz zielonego magicznego guziczka.

Moze się komuś przyda ten opis bo pamietam ze 2 lata temu spora ilośc osob miała z tym problemy (brandem i sposobem odbierania połączeń).

Pozdrawiam!
    Adam.
  • #7 20734080
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Zastosowałem opis nr1, opis nr2 i opis nr3.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada telefon SAMSUNG A20e, który został zablokowany przez aktualizację od operatora PLUS, co spowodowało problemy z przyciskiem odbierania rozmów. Po próbie wgrania czystego systemu Android 11, użytkownik napotkał trudności związane z komunikatem błędu SW REV. CHECK FAIL (BOOTLOADER). Użytkownicy forum sugerowali, aby wgrać odpowiednią wersję oprogramowania z linku samfw.com oraz zmienić CSC na XEO, co pozwoli na usunięcie brandu. Po kilku próbach i zastosowaniu wskazówek, użytkownik zdołał zaktualizować system, jednak problem z przyciskiem nadal występował.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA