logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jura Ena 7 – jak rozpoznać wersję bloku zaparzającego i dobrać zawór drenażowy?

pierotez 10 Paź 2025 07:39 282 8
REKLAMA
  • #1 21715673
    pierotez
    Poziom 14  
    Ocena: 85
    Jura Ena 7 - jak w temacie.
    Do tej pory robiłem serwis i czyszczenie sam ale teraz muszę dokupić zawór drenażowy (zwrotny) ponieważ uszkodzilem jego osłonę obudowy - tą brązową, i szybko zbiera się syf kawowy od spodu.
    Sęk w tym że gdzie nie uderzę to pytanie: zaparzacz stary czy nowa wersja 😬
    W sklepach faktycznie widzę często 2 rodzaje do ena5,7 a w niemieckim jednym to nawet 3.

Słuchajcie jak rozpoznać jaką ja mam wersję bloku zaparzającego?
    Mój pobiera wodę na dole poprzez rurkę z uszczelką która wchodzi w gniazdo z boku obudowy a oddaje kawę poprzez rurkę silikonową wpiętą w plastikową rurkę która wystaje z tłoka i ma na drugim końcu sprężynkę (zawór crema)

Wygląda identycznie tak:
    https://north.pl/karta/zaparzacz-do-ekspresu-do-kawy-jura-ena-7,IG9-E9-CMM4-T5F.html
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21716227
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1790
    To powinno pomoc.
    Numer katalogowy to 69125
    Załączniki:
    • S13523_20180606_18_44.pdf (1.75 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21718506
    ssss
    Poziom 38  
    Jezeli jest dobry mechanik to napewno ma tez obudowe.
  • REKLAMA
  • #6 21719657
    ssss
    Poziom 38  
    Ta co podalem
  • #7 21729341
    pierotez
    Poziom 14  
    OK!
    Odpływ nowy zapodany, uszczelki w zaparzacza wymienione, działa.
    No prawie!

Tak było przed wymianą w tacce po 2-3 szortach:

Zbliżenie na tackę ociekową ekspresu Jura z dużą ilością rozlanej cieczy

Tab było po przeserwisowaniu. Akcja i widać wyciek z nad tłoka pod tym białym kołem zębatym:

Zbliżenie na mechanizm zaparzacza ekspresu z widocznym wyciekiem przy żółtym kole zębatym

Szybka retrospekcja i okazało się że uszczelka na dole pionowej rurki była za mała, za cienka i nie czułem żadnego oporu przy wkładaniu w tłok (zaworek krema był na miejscu;) )
    Uszczelka oczywiście dedykowana z zestawu naprawczego ena7 jaki dostałem ;)
    Miałem w domu zestaw oringów z lidla i okazało się że dopiero 5x1,8mm uszczelnił i 6x1,8mm wszedł naprawdę z oporem.
    Na fotce na samym dole z zestawu ta za mała, od góry te lidlowskie:
    Trzy gumowe oringi obok plastikowego elementu rurki na jasnym tle.

No i espresja wyszła palce lizać :)

Ekspres do kawy nalewający espresso do szklanki na stalowej tacy ociekowej

Teraz muszę namierzyć dedykowane oringi coś 5-6mm i grubości 1,5-2mm!
    🙄
  • REKLAMA
  • #8 21760555
    pierotez
    Poziom 14  
    Errata bo głupoty na oko pisałem.
    Zmierzona suwmiarką rurka pionowa ma 6,8mm na oringa a gniazdo w tłoku ciutke ponad 10mm.

Już jadą do mnie takie oringi (6.75x10.5):
    https://north.pl/karta/uszczelka-675x178mm-1s...presu-do-kawy-jura-ena-7,JD9-EG-CMM4-T5F.html

Dam znać jak zamontuję ;)
  • #9 21806006
    pierotez
    Poziom 14  
    Ok, zaparzacz działa już perfekcyjnie.
    Jednak wyszła sprawa przy spienianiu mleka.
    Jak spieniacz się nagrzeje i wyświetli gotowość to coś tam syknie i pojawi się para wodna nad ekspresem. Przy dyszy spieniacza jednak nic nie przepuszcza.

Prośba o polecenie zestawu uszczelek systemu spieniacza.
    Łatwiej będzie mi wszystkie wymienić niż lokalizować tą jedną ;)

Ekspres do kawy z otwartym pojemnikiem na ziarna i widoczną parą wodną

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozpoznania wersji bloku zaparzającego w ekspresie Jura Ena 7 oraz doboru odpowiedniego zaworu drenażowego (zwrotnego). Użytkownik uszkodził brązową osłonę obudowy zaworu, co powodowało szybkie gromadzenie się kawowego osadu. Występują różne wersje zaparzaczy i zaworów dostępnych na rynku, co utrudnia wybór właściwego elementu. Opisano charakterystyczne cechy posiadanego zaparzacza: pobór wody przez rurkę z uszczelką wchodzącą w boczne gniazdo obudowy oraz odprowadzanie kawy przez silikonową rurkę z zaworem crema na sprężynce. Podano numer katalogowy części 69125, jednak nie rozstrzyga to jednoznacznie wersji zaparzacza. Po wymianie zaworu drenażowego i uszczelek w zaparzaczu, ekspres działa poprawnie, choć pojawiły się problemy z uszczelnieniem pionowej rurki – oringi z zestawu naprawczego okazały się za cienkie, a właściwe uszczelki o wymiarach około 6,75x10,5 mm zapewniły szczelność. W dalszej części dyskusji pojawiła się kwestia wycieku pary przy spieniaczu mleka po nagrzaniu, co skłoniło do poszukiwania kompletu uszczelek do systemu spieniacza. Zamieszczono linki do części i zdjęcia ilustrujące problem i rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA