logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki napęd do bramy dwuskrzydłowej pod dużym kątem?

normalny9999 10 Paź 2025 09:52 150 4
  • #1 21715789
    normalny9999
    Poziom 2  
    Wymieniłem płot i bramę (prawie). W sumie stoi tak jak stara. Nie przemyślałem jednak tematu do końca. Nie ma już możliwości przeróbek.
    Brama pod dużym kątem.

Słupek metalowy przy bramie i wystające przewody z ziemi na żwirowym podłożu
    Widok bramy wjazdowej z przekrzywionym słupkiem i niedokończoną posesją
    Słupki stalowe przygotowane pod montaż bramy wjazdowej, widok z przodu.
    Widok zewnętrzny ogrodzenia z zamontowanymi słupkami i przygotowanym gruntem
    Otwarte wrota ogrodzeniowe z przekrzywionym słupkiem i teren przygotowany pod montaż siłowników
    Widok z bramy wjazdowej z metalowymi słupkami i ogrodzeniem panelowym
    Szara brama panelowa z pionowym słupkiem przy ścianie budynku
    Zbliżenie na zawias bramy montowany do stalowego słupka z prostokątnym profilem
    Zbliżenie na zawias bramy montowany na metalowym słupku przy elewacji budynku
    Ręczny szkic bramy wjazdowej z podwójnym skrzydłem i oznaczeniem kątów otwarcia.

Teraz chciałbym założyć siłowniki. Sama brama panelowa, małe szczeliny 2x2,5 m. Słupki 10x10, jeden słupek (nie przy furtce) odwrócony dość znacznie, żeby kąt otwarcia bramy był bardzo rozwarty.
    Po przestudiowaniu tematu opcje są dwie.
    Zwykły siłownik o długim ramieniu pokroju:
    BFT PHOBOS BT A40 (124° wg producenta).
    Nice Wingo 3524.
    Sommer Twist 200 el/ml (130° wg producenta).
    BENINCA BILL 50.

Druga opcja - siłowniki łamane np.:
    Nice Hopp - szerokość napędu 180 mm.
    KingGates modus - szerokość napędu 160 mm.
    Nie wiem czy wejdą, kolizja z bramką (tam kąt otwarcia ramienia mały) z drugiej strony mogę się cofnąć na słupku z 10 cm.

Chciałbym założyć zestaw sam z pomocą kolegi elektronika. Cena za cały full zestaw do 3 tys.
    Czekam na jakieś sugestie, podpowiedzi co kupić, prosty montaż, chyba, że ktoś z okolic Gliwic chętny do pomocy za odpowiednim wynagrodzeniem.
    AI: Jaki dokładnie kąt otwarcia skrzydeł bramy jest Ci potrzebny (w stopniach)?
    Lewe około 130°, prawe max 90°.
    AI: Ile jest miejsca od osi zawiasu do krawędzi słupka i ewentualnie do ogrodzenia/bramki – możesz podać te odległości w cm?
    6 cm oś zawiasu do krawędzi słupka, ale słupek jest przekrzywiony o 45° względem prawego żeby brama miała duże rozwarcie.
    Załączniki:
    • Jaki napęd do bramy dwuskrzydłowej pod dużym kątem? IMG_20251004_062256.jpg (903.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21715819
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1232
    normalny9999 napisał:
    Nice Wingo 3524.

Mamy je u nas we wspólnocie i w firmie - realnie szybko się rozstrajają i z ustawionych +/- 95* robi się 80. :)
  • #3 21716064
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1018
    normalny9999 napisał:
    Brama pod dużym kątem

Nie ma znaczenia, ważne żeby było miejsce na siłowniki i skrzydła pod kątem jaki chcesz przy otwarciu.

normalny9999 napisał:
    Teraz chciałbym założyć siłowniki. Sama brama panelowa, małe szczeliny 2x2,5 m. Słupki 10x10, jeden słupek (nie przy furtce) odwrócony dość znacznie żeby kąt otwarcia bramy był bardzo rozwarty.

Może być Nice Wingo 3524, siłowniki na 24 V, możliwość zastosowania odboju na zamknięciu bezpośrednio na siłowniku, na otwarciu jest zamontowany fabrycznie, napęd do skrzydeł 3,5 m.

Pomyśl też o Nice Wingo 4000, siłowniki są na 230 V, amperometryka, też ma możliwość zastosowania odboju na siłowniku na zamknięciu, na otwarciu jest zamontowany fabrycznie, co prawda jest do bram o skrzydle do 2 m, ale z powodzeniem poradzi sobie z 2,5 m.

Są też inne, które by się nadawały do takich skrzydeł, np. Came ATS 6M - 230 V - Space/Atomo, Force GT600, Genius G-Bat 400 - 230 V, Faac 414 ALFA i pewnie wiele innych znanych i mniej znanych.

Dodano po 14 [minuty]:

normalny9999 napisał:
    Druga opcja siłowniki łamane

Są raczej przeznaczone do szerokich słupków.
  • #4 21716190
    normalny9999
    Poziom 2  
    >>21716064
    Który siłownik polecasz?
  • #5 21716247
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1018
    normalny9999 napisał:
    Który siłownik polecasz

Ja mam od 20 lat Nice Wingo 4000, działa bezawaryjnie do dzisiaj, jedynie co 7 - 8 lat wymiana nakrętki śruby pociągowej co jest normalną rzeczą i łatwą do zrobienia.
    Musisz sam zdecydować czytając opisy techniczne, możliwości ustawień itp., chociaż wszystkie napędy mają w ustawieniach podobne, albo takie same możliwości, Nice od lat jest na naszym rynku i jego przydatność jest zweryfikowana od lat, ale faktem jest że na rynku jest mnóstwo modeli innych firm i faktycznie można mieć niezły mętlik przy wyborze, myślę że wybierzesz najlepiej jak można ;).
REKLAMA