logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Auris Hybrid 2015 – odpowietrzanie układu chłodzenia po wymianie pompy wody

xxxbrowarekxxx 10 Paź 2025 14:27 1131 8
REKLAMA
  • #1 21716083
    xxxbrowarekxxx
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam, po wymianie pompy wody w aurisie hybryda 2015r przy odpalaniu auta słychać przelewanie się, czyli układ jakby zapowietrzony? Czy istnieje jakaś specjalna procedura odpowietrzania go? Odpowietrzalem jak zawsze przy wymianie płynów i nie sądzę żeby zrobił coś nie tak. Z czego wiem, to pompa sama powinna te powietrze 'wypchnąć'.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21716127
    xxxbrowarekxxx
    Poziom 13  
    Odpaliłem autko w tym trybie maintenance, ogrzewanie na full i dolewałem co rusz płynu jak go zassało, troche ten górny wąż 'gniotlem'.
  • REKLAMA
  • #4 21716242
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5138
    Rozgrzej dobrze silnik do temperatury pracy i zostaw na noc, do rana sam się odpowietrzy, uzupełnisz tylko ewentualnie płyn i po temacie
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #5 21716254
    xxxbrowarekxxx
    Poziom 13  
    >>21716242 wczoraj po wymianie pompy wróciłem 40km do domu no i przez noc się nic nie zmienilo.
  • REKLAMA
  • #6 21716264
    milejow

Poziom 43  
    xxxbrowarekxxx napisał:
    i przez noc się nic nie zmienilo.

Co się nie zmieniło, to przelewanie?
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #7 21716297
    xxxbrowarekxxx
    Poziom 13  
    >>21716264 dokładnie, jechałem teraz miastem 15km i przez pierwsze 10km temp przez to ciągle skakała 95-105 stopni, a potem nagle spadła do 85 i się trzyma w granicach do 90.
    Teraz mam temperaturę 100 stopni, a ten gruby wąż co idzie do chłodnicy na dole jest całkowicie zimny.
  • #8 21716663
    milejow

Poziom 43  
    Jak termostat się otworzy to wąż zrobi się ciepły. Jeździj, obserwuj temperaturę i poziom płynu, ten płyn chłodzi też napęd elektryczny i minie trochę czasu zanim się dokładnie odpowietrzy. Jak temperatura jest stabilna i prawidłowa, poziom płynu ok. to jazda i obserwacja parametrów i będzie git
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #9 21719913
    xxxbrowarekxxx
    Poziom 13  
    >>21716663 Nadal walczę. Wymieniony termostat i pompa, uszczelniłem wąż od parownika już ani kropelka nie cieknie płynu no i nadał nie ma problemu na autosradzie żeby rozgrzać płyn do 100c albo i więcej. Jedyny plus po wymianie termostatu,to to że dam ustawie temp w kabinie na H1 no to leci gorące ciągle... Wąż powrotny od chłodnicy ten gruby cały czas jest zimny, nie ma pełnego obiegu i nie wiem czy nie wymienić drugi raz termostatu, bo tak jakby on trzymał nie puszczał dalej rozgrzanego płynu... kiedyś miałem taki podobny problem w hondzie, to po wymianie 3 termostatów bez efektów nawierciłem malutkim wiertłem żeby był jakiś tam obieg i zdało to egzamin, ale wolałbym w hybrydzie takich rzeczy nie robić. Poziom płynu jest ok, no ale ta temperatura.....

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie pompy wody w Toyota Auris Hybrid 2015 pojawił się problem z zapowietrzeniem układu chłodzenia, objawiający się słyszalnym przelewaniem płynu przy uruchamianiu silnika. Standardowa procedura odpowietrzania, polegająca na uzupełnianiu płynu podczas pracy silnika w trybie maintenance z ogrzewaniem na pełną moc oraz ugniataniu górnego węża, nie przyniosła oczekiwanych rezultatów. Po przejechaniu 40 km i pozostawieniu auta na noc problem nie ustąpił. Temperatura silnika wykazywała niestabilności (skoki od 85 do 105°C), a gruby wąż powrotny od chłodnicy pozostawał zimny, co wskazuje na brak pełnego obiegu płynu chłodzącego. Wymiana termostatu i uszczelnienie węża od parownika nie rozwiązały problemu, a temperatura na autostradzie nadal osiągała 100°C lub więcej. Sugerowano dalszą jazdę i obserwację parametrów, gdyż układ chłodzenia w hybrydzie chłodzi również napęd elektryczny i może wymagać czasu na pełne odpowietrzenie. Wspomniano również o ryzykownych metodach mechanicznego zwiększenia przepływu, które jednak w hybrydzie są niezalecane.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA