logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmywarka Beko DIS25011 – górny kosz niedomywa i zraszacze się nie kręcą

karrolek2709 10 Paź 2025 17:34 603 12
REKLAMA
  • #1 21716225
    karrolek2709
    Poziom 3  
    Witam, zaznaczam, że jestem tutaj nowym użytkownikiem, ale

mam problem ze zmywarką Beko DIS25011. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że nie domywa naczyń w górnym koszu – szczególnie szklanek i kubków. Zostają na nich osady po herbacie i kawie, a dodatkowo po ostatnim myciu zauważyłem tak jakby piasek na dnach niektórych szklanek. Co ciekawe – tylko na górnym koszu, dolny myje perfekcyjnie (garnki, talerze, sztućce są idealnie czyste i błyszczące, nawet największy brud jest usunięty).

Co zrobiłem:
    - Wyczyściłem dokładnie zmywarkę – filtry, uszczelki, komorę.
    - Sprawdziłem spryskiwacze (ramiona): nie są zapchane i kręcą się swobodnie, kiedy poruszę je ręką.
    - Puściłem program z środkiem do czyszczenia zmywarki.
    - Po czyszczeniu załadowałem brudne naczynia, dałem inną kapsułkę, uruchomiłem i… rano znowu to samo – na większości szklanek i kubków osad, tym razem jeszcze większy.

Test nr 1 – czy zraszacze się obracają
    Ustawiłem oba ramiona spryskujące górnego kosza (moja zmywarka ma dwa) w jednej pozycji i puściłem krótki, 30-minutowy program.
    Podczas testu co 5 minut otwierałem drzwi i ani jedno, ani drugie ramię nie zmieniło pozycji – czyli nie obracają się wcale.

Test nr 2 – zamiana zraszaczy miejscami
    Zamieniłem miejscami oba ramiona i zauważyłem, że jedno z nich nie ma uszczelki (wydało mi się to dziwne, bo nikt nie demontował tego zraszacza ostatnio, a jak czyściłem 2 miesiące temu).
    To bez uszczelki wcześniej było zamontowane z tyłu zmywarki, więc pomyślałem, że może przez brak uszczelki woda nie idzie z odpowiednim ciśnieniem, ucieka i nie napędza drugiego ramienia.
    Zamieniłem je miejscami, ale efekt pozostał taki sam – nic się nie kręci.

Test nr 3 – odcięcie dolnego ramienia
    Na dolny kosz położyłem dużą blachę z piekarnika, żeby zablokować dojście wody z dolnego ramienia do góry.
    Na górny kosz postawiłem brudną szklankę – nie pod otworem zraszacza – i włączyłem program.
    Po chwili otworzyłem – szklanka była zupełnie sucha, nawet nie opłukana.

Dla porównania położyłem tę samą szklankę bezpośrednio pod otworem zraszacza i puściłem program jeszcze raz – po 30 sekundach była czysta i opłukana, osad z kawy latte zniknął.

Wnioski:
    Z tego wszystkiego wynika, że:
    - Woda do górnych ramion dochodzi,
    - Ramiona się nie obracają,
    - Dolny kosz działa prawidłowo,
    - Brakuje jednej uszczelki w jednym z ramion.

Czy ktoś miał podobny przypadek? Czy to możliwe, że brak tej jednej uszczelki powoduje utratę ciśnienia i brak obrotu ramion, czy może problem leży gdzieś głębiej (np. w rozdzielaczu wody, pompie lub zaworze przełączającym obieg)?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie i wskazówki
    AI: Czy zmywarka wyświetla jakiekolwiek kody błędów lub sygnalizuje problem (np. migające kontrolki, sygnały dźwiękowe) podczas lub po zakończeniu cyklu?
    Nie
    AI: Czy problem z niedomywaniem i brakiem obrotu ramion pojawił się nagle, czy narastał stopniowo? Czy zauważyłeś jakieś inne nietypowe objawy, np. dziwne dźwięki, wycieki wody lub zmiany w pracy zmywarki?
    Raczej nie
    Załączniki:
    • Zmywarka Beko DIS25011 – górny kosz niedomywa i zraszacze się nie kręcą Dwa spryskiwacze.jpeg (137.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zmywarka Beko DIS25011 – górny kosz niedomywa i zraszacze się nie kręcą Niedomyty kubek.jpeg (29.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zmywarka Beko DIS25011 – górny kosz niedomywa i zraszacze się nie kręcą Niedomyta szklanka.jpeg (113.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zmywarka Beko DIS25011 – górny kosz niedomywa i zraszacze się nie kręcą Niedomyty szklany kubek.jpeg (111.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21716261
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 487
    Zraszacze obracają się pod wpływem ciśnienia (siła odśrodkowa). Sprawdź dokładnie czy otwory wylotowe zraszaczy są drożne. Z opisu wynika, że strumień wody nie dochodzi do tych końcowych- sucha szklanka.
    Jeśli drożne to słabe ciśnienie, prawdopodobnie rozdzielacz pracuje niewłaściwie. W większości pracuje sekwencyjnie, przełącza strumień wody raz na dolny zraszacz, raz na górny.
  • REKLAMA
  • #3 21716274
    karrolek2709
    Poziom 3  
    Wszystkie otwory sprawdziłem. Zraszacze są drożne, ściągnąłem je i przelałem wodą z kranu, przez wszystkie dziurki leci woda. Woda dochodzi do zraszaczy, ale najpewniej pod niskim ciśnieniem, gdyż pryska woda, ale nie na tyle mocno, aby strumień wody mógł obrócić zraszacze, przez co cały czas są w jednej pozycji (obydwa górne nie kręcą się). Czy to możliwe, by powodem słabego ciśnienia był brak uszczelki w tym jednym zraszaczu? Mógłbym zamówić nowy zraszacz i wtedy ocenić.
  • Pomocny post
    #4 21716296
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 487
    Uszczelka- możliwe, a czy powinna tam być? Jeśli tak wytnij z jakiejś gumy na próbę.
  • #5 21716306
    karrolek2709
    Poziom 3  
    Tak, w jednym ramieniu jest, a w drugim nie ma (na zdjęciu widać).
  • REKLAMA
  • #6 21716320
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3688
  • #7 21716367
    karrolek2709
    Poziom 3  
    Widzę właśnie, że ten zraszacz, co Pan wysłał na stronie north.pl, ma taką uszczelkę. Moje jedno ramię ma taką uszczelkę, a drugie nie ma. Cóż, zamówię nowy spryskiwacz z tego linku i sprawdzę, czy to to, czy nie. Jeśli to pompa myjąca, to nawet nie będę bawił się w naprawę, zmywarka kosztowała 6 lat temu 1 000 zł i nie chciałbym już w nią inwestować, gdyż parę już awarii było naprawianych, czy to na gwarancji, czy po. Jeśli nie przejdzie po wymianie dyszy, to zmywarka pójdzie na śmietnik albo na OLX na części.
  • REKLAMA
  • #8 21716404
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3688
    Przecież masz natrysznicę górną i dolną i jest pomiędzy nimi różnica. Masz fajną i trwałą pompę myjącą. Myślisz że kupisz obecnie bardziej trwałą i mniej awaryjną zmywarkę? No chyba że kupisz jakiegoś Bosch.
  • #9 21716414
    karrolek2709
    Poziom 3  
    Nie rozumiem dokładnie Pana wypowiedzi odnośnie tych natrysków. Mógłby Pan rozwinąć wypowiedź? A zmywarka tej marki i ten model to najgorsza porażka w historii AGD w moim domu. Na gwarancji naprawiana była 3 razy: wymieniany na gwarancji pojemnik na sól z całym tym mechanizmem zmiękczania wody, cały dozownik na nabłyszczacz i detergent, bo coś tam nie działało i zmywarka nie podawała nabłyszczacza; a poza gwarancją dwa razy w ciągu 3 lat wymieniałem wąż Aquastop — pierwszy raz na oryginał, ale drugi już się w koszta nie pchałem i wymieniłem na zamiennik.
  • #11 21716434
    karrolek2709
    Poziom 3  
    A to nie o to mi chodziło. Z dolnym wszystko jest OK, działa i myje dobrze naczynia. Moja zmywarka to model 45 cm, więc Beko zastosowała w nim dwa mniejsze spryskiwacze zamontowane na górnym koszu zamiast jednego, podobno ze względu na lepsze domywanie naczyń, bo kosz w zmywarce 45 cm jest prostokątny i jak zastosowany był jeden spryskiwacz, to naczynia rozmieszczone po rogach kosza mogły się nie domyć. Więc zmywarka tak naprawdę posiada 3 spryskiwacze, no i właśnie ten jeden z dwóch w górnym koszu nie ma uszczelki, a drugi ma.
  • #12 21720246
    karrolek2709
    Poziom 3  
    Witam ponownie. Po zmianie obydwu spryskiwaczy górnych, zmywarka w końcu domywa naczynia z górnego kosza. Nowe spryskiwacze normalnie się obracają. Podejrzewam, że przez brak tej jednej uszczelki woda pod ciśnieniem uchodziła gdzieś indziej, przez co traciła ciśnienie i nie obracała ramionami. Ale zmywarka uratowana za 45 zł.
  • #13 21720389
    karrolek2709
    Poziom 3  
    Usterkę spowodował brak uszczelki na jednym z ramion natryskowych zamontowanych w górnym koszu. Przez brak uszczelki ciśnienie wody dochodzące do górnego kosza zmalało, dlatego ramiona nie kręciły się i nie myły wszystkich naczyń. Po wymianie ramion na nowe zmywarka dalej perfekcyjnie zmywa.

Podsumowanie tematu

✨ Problem zmywarki Beko DIS25011 polegał na niedomywaniu naczyń w górnym koszu oraz braku obrotu górnych ramion spryskujących. Pomimo czyszczenia filtrów, komory i spryskiwaczy, górne ramiona nie obracały się z powodu niskiego ciśnienia wody. Przyczyną okazał się brak uszczelki na jednym z dwóch górnych spryskiwaczy, co powodowało ucieczkę ciśnienia i uniemożliwiało obrót ramion. Po wymianie obu górnych spryskiwaczy na nowe z uszczelkami, zmywarka zaczęła prawidłowo domywać naczynia, a ramiona spryskujące obracają się swobodnie. W dyskusji poruszono także kwestie sprawdzenia stanu pompy myjącej oraz różnic w konstrukcji spryskiwaczy dla modelu 45 cm zmywarki Beko DIS25011, który posiada dwa mniejsze spryskiwacze na górnym koszu zamiast jednego. Wymiana spryskiwaczy okazała się skutecznym i niedrogim rozwiązaniem problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA