logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko CBI7771F – wymiana osuszacza o innym wyglądzie, jak prawidłowo podłączyć? Rozszczelnianie

krzysztofwpanek 13 Paź 2025 09:44 195 4
REKLAMA
  • #1 21718769
    krzysztofwpanek
    Poziom 4  
    Chciałem wymienić osuszacz w lodówce Beko CBI7771F, ale ten, który ma do niego pasować z klinikiagd.pl wygląda inaczej niż ten, który mam. O co tu chodzi? Jak to podłączyć? I pytanie numer dwa — chciałbym rozszczelnić układ, by sprawdzić, czy wyłączanie się po 3 sekundach sprężarki nie jest efektem zapchanego osuszacza. Mogę go po prostu odciąć kombinerkami, czy potrzebne są jakieś specjalistyczne narzędzia?
    Miedziany osuszacz w lodówce z przyłączonymi rurkami miedzianymi Metalowy osuszacz chłodniczy z różnymi końcówkami do lodówki Beko CBI7771F
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21718779
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3232
    Najlepszą radą jaką możesz otrzymać będzie taka byś zamówił fachowca do lodówki lub kupił nową.
    A odpowiadając na twoje pytania:
    krzysztofwpanek napisał:
    O co tu chodzi?

Jest to uniwersalny osuszacz który łączy się w układ po wycięciu lub wylutowaniu poprzedniego.

krzysztofwpanek napisał:
    Jak to podłączyć?

np lutując. Poszukaj w google "lutowanie twarde miedzi"

krzysztofwpanek napisał:
    Mogę go po prostu odciąć kombinerkami

Nie, bo zgnieciesz rurki i będzie d..pa

krzysztofwpanek napisał:
    czy potrzebne są jakieś specjalistyczne narzędzia?

Tak, takie które nie powodują zaciskania obcinanych rur.
    Np:
    do odcięcia kapilary:

Nożyce z czerwonymi uchwytami do precyzyjnego cięcia cienkich rurek

oraz:
    Pomarańczowy obcinak do rur marki Kendo z czarną rączką obrotową
  • REKLAMA
  • #3 21719716
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 881
    Te 3 sek. to znak że sprężarka trup gdyż dźwięki przy braku przepływu są inne i po o wiele dłuższym czasie.
  • REKLAMA
  • #4 21722449
    krzysztofwpanek
    Poziom 4  
    Po wycięciu osuszacza sytuacja się nie zmieniła. Sprężarka nadal staje po 3 sekundach. Gaz w środku był, bo ulatniał się przez rurkę po osuszaczu przez kilkanaście sekund. Rozumiem, że to oznacza, że układ jest szczelny i trzeba wymienić sprężarkę?
  • #5 21722720
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 881
    To że coś tam wyleciało nie świadczy że ilość gazu była właściwa bez znajomości okoliczności powstania potrzeby grzebania w lodówce bowiem praca przez dłuższy okres czasu ze zbyt małą ilością gazu też potrafi zamordować sprężarkę.
REKLAMA