logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Switch z WiFi i minimum 6 portami LAN – tani model, WiFi 6, 2.4/5 GHz, ok. 100 zł

eryk.tomaszewski 13 Paź 2025 21:22 363 9
REKLAMA
  • #1 21719504
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    Ocena: 68
    Witam. Mam router z wifi. Niestety wszystkie porty zajęte. Dociagnieta mam skrętkę na drugi koniec budynku. Ale potrzebuje switcha z wifi. Wgl nie wiem czy cos takiego jest. Potrzebuję switcha na minimum 6 portów i obsługę wifi. Bo niestety brakuje wifi w tym końcu. A nie chce dodatkowych kabli juz kłaść. I potrzebuje do tv do dekodera do komputera i do następnego switcha poe do kamer i cos żeby było w zapasie z jeden port rj45 LAN.

Co możecie polecic?

Najlepiej to wifi 6 i obsługa 2.4 GHz i 5ghz, ale nie musi byc. Bo im taniej tym lepiej. Chciałbym koło 100 zl wydać na switch.
  • REKLAMA
  • #2 21719519
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    Kup jakikolwiek router z wifi, wyłączaj w nim serwer DHCP uzyskasz to czego potrzebujesz
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21719540
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    Bródka napisał:
    Kup jakikolwiek router z wifi, wyłączaj w nim serwer DHCP uzyskasz to czego potrzebujesz

Nigdy o takim rozwiązaniu nie słyszałem. Ale zagłębie sie
  • REKLAMA
  • #4 21719546
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    eryk.tomaszewski napisał:

Wtedy z routera robisz access point ze switchem. typowe access pointy wifi nie posiadają switcha, a jedyne wejście ew. drugi port na np następny access point, jesli brakuje okablowania
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21719560
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    Bródka napisał:

Wtedy z routera robisz access point ze switchem. typowe access pointy wifi nie posiadają switcha, a jedyne wejście ew. drugi port na np następny access point, jesli brakuje okablowania

No mniej więcej juz wiem o co biega. Będę czytal dalej o tym.
  • REKLAMA
  • #6 21719599
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5386
    Będę czytal dalej o tym.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3778271.html
  • #7 21719630
    jprzedworski
    Ocena: 827
    Bródka napisał:
    z routera robisz access point ze switchem.

Domowe routery mają zwykle góra 4 porty (switch wewnętrzny). A tu ma być:
    Potrzebuję switcha na minimum 6 portów
  • #8 21719652
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    jprzedworski napisał:
    Bródka napisał:
    z routera robisz access point ze switchem.

Domowe routery mają zwykle góra 4 porty (switch wewnętrzny). A tu ma być:
    Potrzebuję switcha na minimum 6 portów

Wiem ze 6 to nie osiągalne. Zostańmy przy 4. Najwyżej później będę kombinował cos.
  • #9 21719663
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21719682
    IC_Current
    Ocena: 2503
    Wiem ze 6 to nie osiągalne. Zostańmy przy 4. Najwyżej później będę kombinował cos.

Ale 5 osiągalne dosyć łatwo.
    Kup używany Archer C6/C6U. One mają dedykowany tryb pracy jako AP+switch. Wtedy do użytku jest 5 portów.
    Koszt z przesyłką na OLX ok 60zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest tani switch z minimum 6 portami LAN oraz funkcją WiFi, najlepiej obsługujący standard WiFi 6 i pasma 2,4 GHz oraz 5 GHz, w cenie około 100 zł. Celem jest rozszerzenie sieci w drugim końcu budynku, gdzie brakuje zasięgu WiFi, bez konieczności prowadzenia dodatkowych kabli. Urządzenie ma obsługiwać podłączenie telewizora, dekodera, komputera oraz kolejnego switcha PoE do kamer, z zapasem jednego portu RJ45. W dyskusji podkreślono, że typowe switche nie oferują funkcji WiFi, a urządzenia łączące switch i punkt dostępowy WiFi to raczej routery lub access pointy z wieloma portami LAN. Wskazano, że w budżecie około 100 zł trudno znaleźć sprzęt z WiFi 6 i wieloma portami LAN, a rozwiązaniem może być zakup osobnego switcha i access pointa WiFi lub routera z funkcją AP i wieloma portami LAN.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA