logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brother MFC-L5750DW – jak wgrać jeszcze raz firmware? Błędna suma kontrolna

Pi0trek121 16 Paź 2025 22:32 435 11
REKLAMA
  • #1 21722507
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    Ocena: 105
    Witajcie, mam drukarkę brother MFC-L5750DW, problem jest związany najprawdopodobniej z uszkodzonym oprogramowaniem na danej drukarce, kserować kseruje, tak samo skanuje, łączy się po wifi, lan, przez usb, problem pojawia się, w momencie, gdy chce coś wydrukować, pojawia się komunikat przyjmuje dane i na tym koniec - to samo przez lan, wifi i usb, a nawet klikając drukuj strone testową z poziomu drukarki, tylko reset drukarki z prądu pomaga. Czasami potrafi się resetować co kilkanaście sekund (nie znalazłem zależności). Uorzedzając pytania, tak, supercap został wymieniony, aczkolwiek napięcia nie spadały na nim. W Maintenance Mode dostałem info, że checksum ROMu się nie zgadza, więc wychodzi na to, że problem z firmware, problem jest taki, że oficjalne narzędzie (po ip drukarki mówi, że mam najnowsze oprogramowanie i nie pozwala mi wgrać jeszcze raz). Przy pomocy programu do wgrywania firmware program widzi drukarkę, czy to przez sieć, czy przez usb, ale za każdym razem dostaje info, żeby sprawdzić połączenie z drukarką i klasyczna informacja o przyjmowaniu danych. Macie jakiś sposób, aby wejść w jakiś download mode? albo jak wgrać firmware przez USB? no i najważniejsze, skąd go pobrać?
  • REKLAMA
  • #3 21722522
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    z tego co widzę najprawdopodobniej siedzi w procku mn7s501. Znalazłem jak można przez USB wgrać, ale niestety nie mam co :D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21722712
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    dostęp do drukarki będę miał dopiero wieczorem, ale wczoraj sprawdzałem i flash jest w mx25l25635f, trochę był schowany i go nie zauważyłem :D
  • REKLAMA
  • #7 21722897
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    to to ja wiem, nie mam z tym problemu. Moje pytanie jest, czy ktoś ma dany wsad, lub plik do aktualizacji
  • #8 21722935
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 966
    "Moje pytanie jest, czy ktoś ma dany wsad, lub plik do aktualizacji"
    Nie ,do aktualizacji nie potrzebujesz najpierw niczego .

1.Zgraj to co masz w drukarce do pliku .bin
    i zmień w pliku za pomocą np.HxD tylko nr wersji na niższą w pliku i wgraj go ponownie.(oczywiście zachowaj org.kopię pliku zgranego programatorem).

2.Potem puść aktualizacje po usb.

albo wstaw tu plik zgrany z drukarki.

Po usb potem tym:
    Załączniki:
    • BrMain4904.exe (18.9 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 21723295
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    a więc mam plik djf i wgrałem go przez usb, lecz bez rezultatów, sądząc po checksumie w service menu NG w EMU i w ROM mogę wnioskować, że flash do wymiany, ma ktoś może bin do tej drukarki?
  • #12 21723471
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    Drukarka uruchomiona, jednak do pełnego wgrania oprogramowania potrzebne było więcej plików

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka Brother MFC-L5750DW wykazuje problem z niezgodnością sumy kontrolnej firmware, co powoduje zatrzymanie procesu drukowania na etapie "przyjmuje dane". Urządzenie poprawnie skanuje i kopiuje oraz łączy się przez Wi-Fi, LAN i USB, jednak drukowanie jest niemożliwe bez resetu zasilania. W Maintenance Mode potwierdzono błąd checksum ROM-u, wskazujący na uszkodzone oprogramowanie. Wymiana superkondensatora nie rozwiązała problemu. Oficjalne narzędzie Brother do aktualizacji firmware informuje, że oprogramowanie jest najnowsze i nie pozwala na ponowną instalację. Program do wgrywania firmware wykrywa drukarkę przez sieć i USB, lecz próby ponownej instalacji kończą się błędem. Problem wymaga obejścia lub narzędzia pozwalającego na wymuszoną reinstalację firmware mimo wykrycia najnowszej wersji.
REKLAMA