logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki tester do wody TDS/EC wybrać? Opinie o dokładności i polecane modele

603mariusz 17 Paź 2025 12:38 297 2
REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21723462
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Ocena: 387
    Ja mam ten przedostatni za 192.56 zł,z Twojego zdjęcia i używam go do ciągłych testów jakości wody w akwarium. Jak każde urządzenie tego typu wymaga kalibracji za pomocą chemii, tyle że sam się przekonałem że jakość tej chemii bywa różna. Urządzenie czasem lubi bardzo sporadycznie się zawiesić i od razu można to wychwycić poprzez brak zmiany wartości na wyświetlaczu lub minimalne zmiany tych wartości. Pomaga restart urządzenia przez wyłączenie i włączenie. Dobrze skalibrowane jest raczej dokładne i nie widziałem informacji o konieczności rekalibracji, chyba że wymienia się elektrody, ale tego jeszcze nie robiłem

Do doraźnego sprawdzania i weryfikacji pomiarów używam urządzenia z twojego ostatniego zdjęcia, czyli za 76,39 zł. Sytuacja ta sama, zdarza się że oba urządzenia można czasem kupić drożej i mają być już w tej cenie skalibrowane, ale rzeczywistość jest inna.
    Miałem i wyrzuciłem "do śmieci", bo to zabawki i raczej nie do skalibrowania - dwa urządzenia, które na twoim zdjęciu w pakiecie kosztują razem 11,18 zl.
  • #3 21723796
    603mariusz
    Poziom 20  
    Ocena: 256
    Dzięki za info czyli minimum należy dać kolo 200zl zeby jako tako pomiar był wiarygodny,jest teraz masa odmian modeli ceny poszły w dół może do 100zl coś też bedzie warte uwagi
REKLAMA