logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Żelazko Philips Series 5000 – nie grzeje, lampka auto off miga, brak napięcia na brązowym

geszkamichal 18 Paź 2025 10:48 1038 4
REKLAMA
  • #1 21723758
    geszkamichal
    Poziom 2  
    Żelazko Philips Series 5000
    Podłączam do prądu, zaświeca się lampka Auto Off dwa razy i nic dalej nie grzeje. Jak poleży pod prądem, to po kilku minutach lampka mruga cały czas, żelazko dalej nie grzeje, ale ważne:
    Prąd jest w przewodzie niebieskim zmostkowanym z siwym, a nie ma prądu w brązowym i żółtym oczywiście. Co jest uszkodzone?
    AI: Czy żelazko było wcześniej naprawiane albo rozbierane?
    Nie
    AI: Czy sprawdzałeś stan przewodu zasilającego, wtyczki i gniazdka – czy na pewno są sprawne?
    Tak, są sprawne
  • REKLAMA
  • #2 21723774
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1329
    Piszesz: Prąd jest w przewodzie niebieskim....
    Czym to sprawdzasz? Ten "prąd".
  • REKLAMA
  • #3 21723791
    geszkamichal
    Poziom 2  
    Tak, sprawdzam miernikiem, więc dla mnie to dziwne, ale podłączyłem na krótko stopę grzejną bezpośrednio do kabla zasilającego i nie grzeje, więc chyba tu problem.
  • REKLAMA
  • #4 21723807
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1329
    Jak masz miernik to omomierzem sprawdź, jak ją nazywasz, stopę grzejną, czyli grzałkę czy nie jest przerwana.
    Omomierzem czy testerem ciągłości sprawdź przewód zasilający.
  • #5 21724521
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    geszkamichal napisał:
    podłączyłem na krótko stopę grzejną bezpośrednio do kabla zasilającego i nie grzeje

Sprawdź bezpiecznik termiczny w stopie grzejnej, prawdopodobnie się "przepalił", stąd przerwa w obwodzie. Bezpiecznik jest przymocowany do stopy blaszką dociskową.
REKLAMA