logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Autoklaw Mocom Exacta 2002 – cykl zawiesza się na fazie L0, podciśnienie nie schodzi do zera

cacup 19 Paź 2025 00:11 303 7
REKLAMA
  • #1 21724451
    cacup
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Czarna seria...

Autoklaw Mocom Exacta (2002). Po zakończeniu ostatniego cyklu sterylizacji (program pakiety zamknięte / 121C / 1,08 bar) nie wyświetlił się komunikat END (cykl zakończony prawidłowo) - stanęło na (zazwyczaj trwającej 1 min) fazie L0 przy p = -0,89 bar, czyli już na samiutkim końcu i tak się "zawiesił". Ponieważ podciśnienie nie zredukowało się do zera- nie mogłem otworzyć drzwi. Wyłączyłem i pozostawiłem do ostygnięcia. Po ostygnięciu po kilkunastu godzinach włączyłem ponownie i info że w komorze nadal podciśnienie -0,58 bar. Nadal drzwi nie do ruszenia.

Ostatecznie udaje sie otworzyć drzwi - załączam program jw. i przerywam go gdy jest p = 0,00 bar.

Spróbowałem test próżni VT. Dziwnie - test zaczyna się typowo, podciśnienie narasta od 0 do -0,70 - -0,72 bar i utrzymuje się stabilnie. Utrzymuje się przez 10-15 min tak jak zazwyczaj test próżni przebiegał, ale test się nie kończy - stoi i stoi przy p = -0,70 bar, jakby zawieszony. Otwieram drzwi metodą powyższą.

Uruchamiam kolejny cykl pakiety zamknięte / 121C / 1,08 bar tym razem pilnie obserwując wyświetlacz. Generalnie poszczególne fazy cyklu (FL->TV->PV->FL->HG->HP->proces sterylizacja 30min->(D9->D0)->(L2->L0)->00... i już od L2 stoi przy 121C i -0,86 bar i ciśnienie nie chce iść dalej do zera (nie ma END). I wisi jak zawieszony. Ponownie otwieram drzwi metodą jw. W trakcie cyklu żadnych błędów z grupy A.

Paski testowe w cyklach sterylizacyjnych wybarwione prawidłowo. Przebieg ostatniego cyklu na wyświetlaczu i na słuch jest jak zazwyczaj. Narzędzia po cyklu wydają się być wysterylizowane.

Wyczyszczone zostały butle wody czystej (nieznaczny osad) i zużytej, filtr wody wyczyszczony drożny (kilka białawych kłaczków), uszczelka komory raczej ok, wydaje się trzymać spoko.

Co może być nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 21724538
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 588
    cacup napisał:
    Co może być nie tak?

To, że stomatolog naprawia swój sprzęt ;-)
  • REKLAMA
  • #3 21730856
    cacup
    Poziom 10  
    >>21724538 odpowiedż trochę nie na temat :/
  • REKLAMA
  • #4 21804688
    zenekmartens
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Autoklaw przechodzi sterylizacje i po suszeniu sie zawiesza?
  • REKLAMA
  • #5 21804740
    cacup
    Poziom 10  
    >>21804688 tak, proces sterylizacji jako taki jest skuteczny, zarówno w 121 jak i w 134 stopniach. potwierdzone testami klasy 4, 5, Helixem i B-D oraz biologicznie Sporalem A.
  • #6 21804763
    zenekmartens
    Poziom 15  
    A testy bowie dicka wychodza?
    Moim zdaniem minus 70 to za slabe.
    Pompa prozniowa jaka tam jest?
  • #7 21804787
    cacup
    Poziom 10  
    B-D w sensie właśnie Bowie&Dick. przechodzi prawidłowo.

Te -70 kPa przy których wiesza sie test próżni jest wg instrukcji wartoscią oczekiwania, tylko po 10-15 min jego potrzymania powinien sie test zakończyć i p wyzerować żeby można było drzwi na luzie otworzyć. A on stoi przy tych -70 i trzyma "w nieskonczonosc" zawieszony.

jaka pompa-nie wiem nie znam sie. musiałbym zajrzeć do środka. a czemu podpytujesz o nią?
  • #8 21804790
    zenekmartens
    Poziom 15  
    Mialem takie cyrki jak pompa nie dawala rady.
    Trzeba bylo podrasowac parametry i zmienialem cisnienia w larametrach ze fizycznie pompa dawala 70 a wymagane bylo 56 i pokazywalo 56 a realnie bylo 70.
    Spojrzalem na twoj autoklaw i to malutkie urzadzenie.
    Ja przy duzych grzebie i prawde mowiac nawet nie wiem jaka pompa u ciebie jest

Podsumowanie tematu

✨ Autoklaw Mocom Exacta 2002 podczas cyklu sterylizacji (program pakiety zamknięte / 121°C / 1,08 bar) zawiesza się na fazie L0, gdy podciśnienie osiąga około -0,89 bar i nie spada do zera, co uniemożliwia otwarcie drzwi. Po wyłączeniu i ostygnięciu urządzenia podciśnienie nadal utrzymuje się na poziomie około -0,58 bar. Test próżni VT wykazuje stabilne podciśnienie około -0,70 do -0,72 bar przez 10-15 minut, ale test nie kończy się, pozostając zawieszony na tym poziomie. Sterylizacja jest skuteczna, potwierdzona testami klasy 4, 5, Helixem, Bowie-Dickiem oraz testem biologicznym Sporal A. Podejrzewa się problem z pompą próżniową, która może nie osiągać wymaganych parametrów, co powoduje zawieszanie się testu próżni i niemożność redukcji podciśnienia do zera. Wskazano, że w podobnych przypadkach konieczna była regulacja parametrów pompy i ciśnień w oprogramowaniu autoklawu, aby pompa mogła prawidłowo pracować i test próżni mógł się zakończyć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA