logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki router do szafy rack do 1 Gb/s, budżet 500 zł, alternatywy dla Mikrotik/Omada?

interim 19 Paź 2025 15:42 735 5
REKLAMA
  • #1 21724964
    interim
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Rozglądam się za lepszym routerem do nowej sieci domowej.

Na wejściu ONT od dostawcy i tam jest zestawiane połączenie 1Gb. Całe okablowanie na kat 6a. Na tym łączu speedtest.net pokazuje po kablu download 750, upload 100.

W szafie switch 10 Gb na zapas oraz router od dostawcy tplink archer c1200.
    Na opcji Wi-Fi mi nie zależy, bo jedynymi odbiornikami w tym zakresie będą telefony.

Na kablu 4 laptopy i dwie jednostki stacjonarne + NAS. Użytek "typowo" domowy.
    Szukam czegoś do montażu w szafie i nie za miliony. Chciałbym zmieścić się w 500 zł idealnie. W wyższym budżecie podoba mi się Mikrotik i Omada. Gdzieś jeszcze widziałem ze starszych Mikrotik 3011.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21725017
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Cześć.
    Z typowo rackowych nowszych modeli jest RB5009, router bez Wi-Fi, model RB5009UG+S+IN - niestety wykracza poza budżet, bo kosztuje 750 złotych około (plus za 20 złotych trzeba uchwyty do racka kupić (Mikrotik K-79). Być może uda się trafić używkę taniej i to byłaby fajna opcja.

Na plus tego modelu jest dość mocny procesor, port ethernet 2.5GbE i port SFP 10 Gb, więc w praktyce da się dość łatwo wykorzystać ten router w scenariuszu przekraczającym możliwości połączenia 1GbE.

Z tańszych modeli jest RB-L009, ale to relatywnie słaby router i wcale nie taki tani.

Jak odpuścisz montaż typowo rackowy i przełkniesz montaż na półce, to otwiera się kilka dodatkowych opcji, na przykład hAP ax3. Mieści się w budżecie, ma całkiem mocny procesor, niestety tylko jeden port 2.5GbE, reszta 1GbE i brak SFP, ale to wciąż niezły router. Ma Wi-Fi, jeśli byłoby przydatne.

Ze starszych routerów jest model RB4011, też z możliwością montażu rack, też niezły model, występuje w wariantach bez Wi-Fi i z Wi-Fi. Czasem da się go w rozsądnych cenach kupić z drugiej ręki.

RB3011 ma dwa rdzenie, chociaż dość wysoko taktowane. Jest to starszy router, ale z łączem 1 Gbps powinien sobie spokojnie dać radę. Jeśli jest w dobrej cenie to można mu się przyjrzeć.

Ze starszych modeli jeszcze RB1100AH (szczególnie w wariancie RB1100AHx4 - czterordzeniowy procesor, jest też wariant RB1100AHx2 z dwurdzeniowym procesorem) - to też nadal dość niezłe, chociaż już starsze urządzenia. Przy dobrej cenie można się zastanowić.

TP-Link wprowadził do swojej oferty kilka fajnych na papierze urządzeń, natomiast nie lubię ich ani przez Omadę konfigurować, ani przez WWW, więc nie mam z nimi za dużego obycia, nie jestem w stanie żadnego z nich polecić.

Swoją drogą - jaki jest powód wymiany routera, skoro 750/100 Kolega uzyskuje? Jest to mniej niż pakiet od operatora przewiduje (wtedy skoro jest to ich router należałoby ich przydusić o dostarczenie urządzenia adekwatnego dla posiadanej usługi), czy brakuje jakichś funkcji?
  • REKLAMA
  • #3 21725121
    interim
    Poziom 8  
    >>21725017 Dziękuję za obszerne przedstawienie możliwości. Po sprawdzeniu specyfikacji urządzeń będę szedł w BB5009 lub w RB4011.

Jeśli chodzi o powód - po rozmowie z serwisantem - będę mógł wymienić ONT operatora + ich router na swoje rozwiązanie, co wydaje mi się korzystniejsze. Serwisant dodatkowo twierdzi (raczej bajki), iż przy okazji "znacznie" powinien wzrosnąć upload. Chciałbym też zamknąć komplet w szafie i najwyżej w jednym z miejsc udostępnić AP.

Jeśli chodzi o usługi zależy mi na dobrym, ale łatwym w obsłudze VPN i Firewallu.
  • REKLAMA
  • #4 21725184
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21725286
    interim
    Poziom 8  
    >>21725184 Rzeczywiście. Dziękuję za poprawkę. Zamówiłem RB5009. Dziękuję.
  • #6 21725291
    interim
    Poziom 8  
    Zdecydowałem się na RB5009 zgodnie z radą kolegów dt1 i Erbit.
REKLAMA