Panowie, potrzebuję porady jaki router z wifi zakupić.
Aktualnie mam Netgeara R6400v2, wifi 5, niestety radio 5GHz padło, zasięg jest praktycznie zerowy. 2.4GHz działa ok jednak transfery zostawiają wiele do życzenia ;)
Moje wymagania są takie:
Ma routować łącze na świat 600mbit, światłowód Toya, publiczne IP
Obsługiwać wifi co najmniej 11ac, do pokrycia piętro ok 100m2 w starym domku jednorodzinnym, a więc ściany najcieńsze nie są, za to nie przeszkadzamy sobie z sąsiadami w eterze.
4 porty LAN 1000mbit (choć za 2500mbit się nie obrażę
), WAN 1000mbit, Możliwość wgrania ddwrt lub openwrt, bo od lat mam routery oparte o te FW i nie chcę uczyć się na nowo softu producenta.
Możliwość zrobienia z 2 VLANów.
Obsługiwać będzie z 2 laptopy po wifi, 2 TV po kablu, NAS po kablu, konsola - różnie (kabel/wifi), trochę czujników na ESP i z 2 telefony...
Większość sprzętów ma przypisane stałe adresy w DHCP po MAC
Nie potrzebuję USB, wbudowanych serwerów druku czy SMB bo to zapewnia NAS.
Cenowo oczywiście im taniej tym lepiej jeśli macie jakieś sprawdzone modele.
Celuje w okolice 500zł, ale jeśli serio warto troszkę (<200zł) dołożyć to może jakoś to przeżyję ;)
Pytanie też czy opłaca pchać się w wifi 6? Generalnie 802.11ac zupełnie mi wystarcza, a (chyba) znacznie taniej będzie przy nim zostać. Moje laptopy i telefony i tak nie wykorzystują .11ax, a tam gdzie ewentualnie potrzebuję transferu to i tak leci kablem...
Aktualnie mam Netgeara R6400v2, wifi 5, niestety radio 5GHz padło, zasięg jest praktycznie zerowy. 2.4GHz działa ok jednak transfery zostawiają wiele do życzenia ;)
Moje wymagania są takie:
Ma routować łącze na świat 600mbit, światłowód Toya, publiczne IP
Obsługiwać wifi co najmniej 11ac, do pokrycia piętro ok 100m2 w starym domku jednorodzinnym, a więc ściany najcieńsze nie są, za to nie przeszkadzamy sobie z sąsiadami w eterze.
4 porty LAN 1000mbit (choć za 2500mbit się nie obrażę
Możliwość zrobienia z 2 VLANów.
Obsługiwać będzie z 2 laptopy po wifi, 2 TV po kablu, NAS po kablu, konsola - różnie (kabel/wifi), trochę czujników na ESP i z 2 telefony...
Większość sprzętów ma przypisane stałe adresy w DHCP po MAC
Nie potrzebuję USB, wbudowanych serwerów druku czy SMB bo to zapewnia NAS.
Cenowo oczywiście im taniej tym lepiej jeśli macie jakieś sprawdzone modele.
Celuje w okolice 500zł, ale jeśli serio warto troszkę (<200zł) dołożyć to może jakoś to przeżyję ;)
Pytanie też czy opłaca pchać się w wifi 6? Generalnie 802.11ac zupełnie mi wystarcza, a (chyba) znacznie taniej będzie przy nim zostać. Moje laptopy i telefony i tak nie wykorzystują .11ax, a tam gdzie ewentualnie potrzebuję transferu to i tak leci kablem...