Gdybyś od razu napisał, że chodzi o Orange to otrzymałbyś takie rozwiązanie: zapiąć dwie sesje PPPoE (jedną dla IPv4, drugą dla IPv6) i powinieneś wtedy otrzymać publiczne IPv4 czyli bez CGNAT.
Witam,
To działa na jakimkolwiek Funboxie - 2 sesje PPPoE? Żeby mieć adres IPv6 i IPv4 bez CGNAT w Orange.
Czy też trzeba kombinować/męczyć się z ONT-em w trybie bridge i na własnym routerze ustawiać wiele sesji PPPoE?
Orange daje różne wersje u mnie w zależności od prędkości:
- 300 Mb/s - Funbox 3 (minimalna prędkość światłowodu)
- 600 Mb/s - Funbox 6
- 900 Mb/s - Funbox 7 (max)
To działa na jakimkolwiek Funboxie - 2 sesje PPPoE?
Nie.
Do ONT podłączasz switch, do switcha Funbox i własny router. Na jednym routerze IPv4 na drugim IPv6. Pewno na Mikrotiku dałoby się zapiąć dwie sesje PPPoE ale nie na Funbox.
Rozumiem, że jakbym kupił IP stałe, to wtedy działa publiczne IPv4 + publiczne IPv6 w Orange (albo u innych dostawców, np. T‑Mobile, Netia), tak?
W sensie mam ipv4+ipv6 - bez "podwójnego NAT-a".
Czy też to "stałe IP" jest zbędne i nic mi nie zmienia, bo i tak tego nie ustawię na Funboxie i będę musiał rzeźbić na MikroTiku albo OpenWrt.
Rozumiem, że jakbym kupił IP stałe, to wtedy działa publiczne IPv4 + publiczne IPv6 w Orange (albo u innych dostawców, np. T‑Mobile, Netia), tak?
Tego nie wiem. Wiem o Orange (sprawdziłem). U innych może nie być tak kolorowo.
h17su napisał:
Czy też to "stałe IP" jest zbędne i nic mi nie zmienia, bo i tak tego nie ustawię na Funboxie i będę musiał rzeźbić na MikroTiku albo OpenWrt.
Nie rozumiem do czego dążysz. Stałe IP a publiczne IP to dwie różne sprawy. Wykupienie stałego IP nie ma nic do tematu, który omawiamy.
Przy internecie stacjonarnym Orange masz za darmo publiczne IPv4 ale nie jest ono stałe i o ile wymusisz w Funboxie PPPoE przez IPv4 to nie masz CG-NAT. CG-NAT (na IPv4) masz wtedy gdy wymusisz na interfejsie PPPoE IPv6. Masz je dlatego, że router po stronie LAN ma IPv4 a mając po drugiej stronie NAT IPv6 musi dokonywać gdzieś translacji z v4 na v6 i odwrotnie - stąd CG-NAT a to czy to IPv4 jest stałe czy zmienne nie ma tu nic do rzeczy.
Dodatkowo w Funboxie możesz wymusić połączenie PPPoE albo IPv6 albo IPv4 - ale nie ustawisz obydwu naraz (nie masz dwóch interfejsów PPPoE).
Reasumując - w Orange masz CG-NAT tylko wtedy gdy na interfejsie PPPoE (WAN) wymusisz IPv6 (lub gdy operator dokona takiego "wymuszenia") ale wystarczy w konfiguracji Funboxa "wymusić IPv4 na interfejsie PPPoE" i już nie masz CG-NAT.
[edyta]
Np. w Funbox 3.0 jest taka uwaga przy konfiguracji PPPoE
Rozumiem, czyli tak na dobrą sprawę można wziąć "IPv4 only" i problem rozwiązany.
Myślałem, że da się jako normalnie uzyskać IPv4 + IPv6 (na reddit'cie pisali że niektórzy zagraniczni providerzy umożliwiają to) w celu lepszej łączności ze "światem" (combo może mieć lepsze trasy routowania itd.), ale widzę że nie ma to sensu chyba, bo jak będzie IPv4 za CGNAT, to mogą być problemy z przekierowaniem portów na v4 itd.
Jeszcze mam pytanie: jak działa agregacja PPPoE? Ktoś pisał tutaj, że chyba na IPv4 daje wtedy max 40% prędkości łącza.
Na przykład:
mam internet 1gbps download
Wtedy na interfejsie IPv4 PPPoE mam wtedy max 400mbps download.
Testowałem i obecnie działają obie sesje równocześnie (username z sufixem /ipv6 i bez sufixu). Jednak jest problem w przepływnościach. Nie wiem z czego wynika, czy z ograniczeń sprzętowych i wydajnościowych mojej mydelniczki, czy konfiguracji OLT czy koncentratora PPP. Kiedy są dwie sesje, to przepływność na IPv4 wynosi ok 40% tego co na jednej sesji. Przy pobieraniu dużego pliku wzrasta z czasem do ok 80% tego co na jednej sesji. U klientów z oczywistych względów takie zabawy z testami nie robiłem a sam mam światełko dopiero od miesiąca i dopiero jak będę miał do dyspozycji jakiś router enterprise z debugowaniem, to może zobaczę co tak ogranicza te transfery.
Czy są jakieś korzyści z używania dwóch protokołów IP: IPv4 oraz IPv6? W sensie lepsza łączność z internetem. Czy też to jest zbędne i IPv4 spokojnie nadal wystarczy. Np. dało by się to zrobić przez 2 sesję PPPoE. Albo jak operator detaliczny internetu dostarcza to. Effort: deep-dive.
Cytat:
Krótko: tak — dual-stack (IPv4+IPv6) zwykle daje lepszą łączność niż samo IPv4. Nie chodzi o „większą prędkość łącza”, tylko o większą szansę na szybszą, bardziej bezpośrednią trasę, mniej problemów z NAT-ami oraz pełny zasięg do usług, które są dostępne tylko w jednym z protokołów. IPv4 „wystarczy”, ale coraz częściej bywa wąskim gardłem (CGNAT, brak port-forwardingu, słabsze trasy).
[...]
Tego nie wiem. Wiem o Orange (sprawdziłem). U innych może nie być tak kolorowo.
Erbit napisał:
Przy internecie stacjonarnym Orange masz za darmo publiczne IPv4 ale nie jest ono stałe i o ile wymusisz w Funboxie PPPoE przez IPv4 to nie masz CG-NAT. CG-NAT (na IPv4) masz wtedy gdy wymusisz na interfejsie PPPoE IPv6. Masz je dlatego, że router po stronie LAN ma IPv4 a mając po drugiej stronie NAT IPv6 musi dokonywać gdzieś translacji z v4 na v6 i odwrotnie - stąd CG-NAT a to czy to IPv4 jest stałe czy zmienne nie ma tu nic do rzeczy.
Z ciekawości... to całe IPv6 daje jakieś wymierne korzyści? W sensie, że coś nie działa bez IPv6? Jakieś zastosowania?
Z tego, co widzę/czytałem, to Netia, T-Mobile, Toya itd. nie mają IPv6.
IC_Current napisał:
Chodzi o konkretny model urzadzenia, ktore niewyrabia. Na Mikrotiku 5009 jest pelny gigabit.
Jeszcze mam pytanie, jak zapinasz na Mikrotik 5009 dwie sesje PPPoE, to da się ustawić na sesji IPv6, żeby jedynie było "IPv6 only". Czy też ze względu na to, że Orange używa 464XLAT, ostatecznie się ma 2 adresy IP (i nie da się tego uniknąć): jedno publiczne, drugie CGNAT.
jak zapinasz na Mikrotik 5009 dwie sesje PPPoE, to da się ustawić na sesji IPv6, żeby jedynie było "IPv6 only".
Czy też ze względu na to że Orange używa 464XLAT, ostatecznie się ma 2 adresy IP (i nie da się tego uniknąć): jedno publiczne, drugie CGNAT.
Odnoszę wrażenie, że Kolega nadal nie rozumie więc jeszcze raz:
Zestawiając sesję PPPoE na IPv4 ma się publiczny adres IP na swoim interfejsie (bez CG-NAT).
Zestawiając sesję PPPoE na IPv6 a chcąc używać po stronie LAN IPv4 dochodzi do translacji (stąd CG-NAT). Aby uniknąć CG-NAT dla (IPv4 po stronie LAN) można zapiąć dwie osobne sesje PPPoE (jedną na IPv6, drugą na IPv4) i wtedy ma się dwie bramy, w tym tę na IPv4 bez CG-NAT.
Ja wymuszam IPv4 bo zazwyczaj potrzebuję publicznego adresu IP bez CG-NAT ale jeśli Kolega nie potrzebuje publicznego adresu IP to może Kolega zapiąć sesję PPPoE na IPv6 i nie odczuje różnicy.
można zapiąć dwie osobne sesje PPPoE (jedną na IPv6, drugą na IPv4) i wtedy ma się dwie bramy, w tym tę na IPv4 bez CG-NAT.
Mniej więcej tak, ale: - IPv4 otrzymujesz jeden - IPv6 jest konfigurowane na dwa sposoby - jedna pula /64 do przypisania wprost na LAN. Druga opcja to pełna pula /56, którą sobie możesz dzielić dowolnie na podsieci /64, które potem sobie przypisujesz gdzie chcesz (np na VLANY). Do tego pula, tzw połączeniówka do operator. Opcja pierwsza jest zdecydowanie łatwiejsza na początek do konfiguracji
Mniej więcej tak, ale: - IPv4 otrzymujesz jeden - IPv6 jest konfigurowane na dwa sposoby - jedna pula /64 do przypisania wprost na LAN. Druga opcja to pełna pula /56, którą sobie możesz dzielić dowolnie na podsieci /64, które potem sobie przypisujesz gdzie chcesz (np na VLANY). Do tego pula, tzw połączeniówka do operator. Opcja pierwsza jest zdecydowanie łatwiejsza na początek do konfiguracji
Hmm, a czy w wariancie 2, przy sesji PPPoE, działa normalnie VoIP, gdybym podpiął jakiś telefon DECT Yealink (z tego, co czytałem na szybko, podłączam go przez kabel Ethernet)? Ten Mikrotik robiłeś na "oryginalnym sofcie" czy na jakimś OpenWRT? OpenWRT ma VoIP.
czy w wariancie 2, przy sesji PPPoE, działa normalnie VoIP
Czemu miałby nie działać?
h17su napisał:
Ten Mikrotik robiłeś na "oryginalnym sofcie"
Na oryginalnym.
h17su napisał:
OpenWRT ma VoIP.
??? Do czego? VoIP przez SIP to przecież zwykły ruch bazujący na datagramach wywodzących się z HTTP (S) do sygnalizacji i RTSP do dźwięku. To każdy jeden router obsługuje. Zaś nawiązanie sesji i tak odbywa się na urządzeniu końcowym.
Kolega myli pojęcia. OpenWRT ma obsługę VoIP - czyli jeśli urządzenie (router) do którego będzie wgrany OpenWRT posiada wbudowaną bramkę VoIP (posiada port PSTN) to wtedy OpenWRT obsłuży tę bramkę.
DECT zaś to jedynie sposób komunikacji słuchawki z bazą (komunikacja radiowa). Jeśli baza jest bramką VoIP to jak najbardziej na Mikrotiku to zadziała ale jeśli Kolega chce podłączyć zwykły telefon analogowy z portem PSTN (bez bramki VoIP) to musi Kolega jeszcze mieć samą bramkę bo Mikrotik nie ma urządzeń z wbudowaną bramką VoIP (nie ma portu PSTN) i wgranie do Mikrotika OpenWRT niczego nie zmieni.
✨ W dyskusji omówiono możliwość korzystania z dwóch sesji PPPoE na urządzeniach Orange Funbox (modele 3, 6, 7) w celu uzyskania jednocześnie publicznego IPv4 i IPv6 bez CGNAT. Standardowo Funbox nie obsługuje dwóch sesji PPPoE jednocześnie, co wymusza stosowanie dodatkowego sprzętu, np. routera Mikrotik lub urządzenia z OpenWrt, podłączonego za Funboxem lub bezpośrednio do ONT w trybie bridge. W Orange publiczne IPv4 bez CGNAT jest dostępne przy wymuszeniu sesji PPPoE na IPv4, natomiast sesja PPPoE na IPv6 powoduje CGNAT dla IPv4 po stronie LAN z powodu translacji 464XLAT. Wykupienie stałego IP nie wpływa na możliwość uniknięcia CGNAT. Mikrotik 5009 pozwala na pełne wykorzystanie łącza gigabitowego z dwiema sesjami PPPoE, w przeciwieństwie do niektórych urządzeń, które ograniczają przepustowość. IPv6 w Orange jest konfigurowane na dwa sposoby: z pojedynczą pulą /64 lub pełną pulą /56 do zarządzania podsieciami. VoIP przez SIP działa bez problemów na oryginalnym oprogramowaniu Mikrotika, a konfiguracja IPv6 nie wpływa negatywnie na działanie telefonii VoIP. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.