logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV TCL - Kanały FAST w wejściu TV bez możliwości usunięcia po aktualizacji oprogramowania

Brzoza1720 22 Paź 2025 16:52 1359 15
REKLAMA
  • #1 21728320
    Brzoza1720
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam, mam telewizor TCL zakupiony w listopadzie 2022. Na wejściu na TV (pewnie po aktualizacji oprogramowania w 2023 lub 2024) są wgrane kanały internetowe — to są kanały FAST, darmowe z reklamami. W żaden sposób nie da się ich usunąć. Gdy w ustawieniach wejdzie się w opcję edycja kanałów, to pojawia się informacja, że kanałów FAST nie można edytować. Opcja usuwania listy kanałów w ustawieniach nic nie zmienia. Niezależnie, czy wejdę w wyszukiwanie automatyczne lub ręczne, to kanały FAST zaczynają się odtwarzać. Od zakupu telewizora do pewnej aktualizacji oprogramowania tych kanałów FAST nie było wcale. Gdy w przyszłości będę kupować nowy telewizor, to nigdy więcej TCL — przecież nie chciałam telewizora, który ma wgrane kanały FAST bez możliwości usunięcia. W dodatku nie ma funkcji szukania kanałów sat według operatora, która jest w telewizorach marki Sony czy Sharp. Nawet nie można ręcznie wyszukać kanałów sat, nie wiem, czy się nie mylę. Z tego, co wiem, to jest w każdym telewizorze TCL. Wysyłam zdjęcie, jak to wygląda; zdjęcie jest moje, jak coś. Jeśli nie ten wątek, proszę o przeniesienie do prawidłowego

Ekran telewizora TCL z listą kanałów FAST oraz wideo z ośmiornicą w tle
  • REKLAMA
  • #2 21729070
    tester987
    Poziom 18  
    Ocena: 40
    Brzoza1720 napisał:
    Witam, mam telewizor TCL zakupiony w listopadzie 2022. Na wejściu na TV (pewnie po aktualizacji oprogramowania w 2023 lub 2024) są wgrane kanały internetowe — to są kanały FAST, darmowe z reklamami. W żaden sposób nie da się ich usunąć. Gdy w ustawieniach wejdzie się w opcję edycja kanałów, to pojawia się informacja, że kanałów FAST nie można edytować. [ciach!]

Pewnie wtedy:
    https://satkurier.pl/news/243167/kanaly-fast-od-rakuten-tv-na-telewizorach-tcl.html

Niestety, nie podałeś modelu telewizora (znalazłem stronę z instrukcjami TCL i jest tam 1180 pozycji :)), więc tylko ogólnie. Spróbuj tak:
    1. Odłącz TV od internetu
    2. Spróbuj usunąć kanały
    3. Jak się nie da - przywróć fabryczne i ponownie wyszukaj kanały (bez połączenia z internetem).
    4. Jeśli jest a nie potrzebujesz - usuń aplikację Live TV.

Jeśli to nic nie da, dodaj co potrzebujesz do ulubionych i korzystaj z tej listy.

A tu masz info jak wyszukiwać ręcznie (ale jako że nie wiadomo co tam masz za model to może pomóc ale nie musi :))
    https://internetstandard.com.pl/jak-wyszukac-kanaly-w-telewizorze-tcl
  • REKLAMA
  • #3 21729132
    Brzoza1720
    Poziom 11  
    Na każdym telewizorze TCL tak jest. Próbowałam przywrócić do ustawień fabrycznych. Z poziomu ustawień opcja „Usuń listę kanałów” nic nie zmienia. Gdy wejdzie się w edycję kanałów, pojawia się pusta lista i komunikat, że kanały internetowe nie mogą być jeszcze edytowane. Widziałam na grupie na FB zdjęcie, na którym widać listę kanałów FAST. Aplikacji Live TV nie będę usuwać, bo mam podłączony dekoder AB Pulse 4K mini pod HDMI. Od zakupu do pewnej aktualizacji kanałów FAST nie było wcale; co ciekawe, niektóre kanały FAST wywalają komunikat "Brak połączenia z Internetem". Później wyślę zdjęcia
  • REKLAMA
  • #4 21729169
    tester987
    Poziom 18  
    Brzoza1720 napisał:
    Na każdym telewizorze TCL tak jest. Próbowałam przywrócić do ustawień fabrycznych. Z poziomu ustawień opcja usuń listę kanałów nic nie zmienia. A jak się wejdzie w edycję kanałów, to pojawia się pusta lista i komunikat, że kanały internetowe nie mogą być jeszcze edytowane. Widziałam na grupie na FB zdjęcie, gdzie widać listę kanałów FAST. Aplikacji Live TV nie będę usuwać, bo mam podłączony dekoder AB Pulse 4K mini pod HDMI. Od zakupu do pewnej aktualizacji kanałów FAST nie było wcale, co ciekawe, niektóre kanały FAST wywalają komunikat "Brak połączenia z Internetem". Później wyśle zdjęcia

Lista jest pusta bo to nie są kanały DVB-T/T2 a pewnie tylko te kanały obsługuje lista. Nowsze modele mogą integrować listy kanałów. Albo jest to gdzieś w ustawieniach. Próbowałeś ten myk z wyłączeniem internetu? Teoretycznie nie powinien wtedy pobrać listy kanałów FAST przy wyszukiwaniu automatycznym. Możesz też mieć to np. w ustawieniach prywatność, bodajże VESTEL tak ma - do przeklikania co ma być włączone. Albo w opcjach internetowych. Jeśli masz opcję automatycznego włączenia dowolnej aplikacji przy starcie to możesz zainstalować SSIPTV - tutaj możesz sobie robić różne cuda z listami.
    Z ciekawości - jest jakaś zależność między AB Pulse 4K mini i Live TV w telewizorze u Ciebie? Serwer-klient? Bo jeśli nie to Live TV możesz wywalić. A jeśli tak, to tym bardziej możesz skorzystać z np. SSIPTV.
  • #5 21729636
    Brzoza1720
    Poziom 11  
    Szukałam w Google, ale znalazłam tylko instrukcję usuwania kanałów FAST dla telewizorów z Roku TV. W niektórych krajach na Samsungach jest Samsung TV Plus i, co czytałam w Google, da się usunąć kanały FAST w Samsungach. Wysyłam zdjęcie, gdzie po wejściu w edycję kanałów pojawia się taki komunikat; mam nadzieję, że dobrze widać:
    Komunikat na ekranie: „Kanały strumieniowe nie mogą być jeszcze edytowane.”
  • REKLAMA
  • #6 21730023
    tester987
    Poziom 18  
    Brzoza1720 napisał:
    Szukałam w Google, ale znalazłam tylko instrukcję usuwania kanałów FAST dla telewizorów z Roku TV. W niektórych krajach na Samsungach jest Samsung TV Plus i, co czytałam w Google, da się usunąć kanały FAST w Samsungach. Wysyłam zdjęcie, gdzie po wejściu w edycję kanałów pojawia się taki komunikat; mam nadzieję, że dobrze widać:

A próbowałeś to?

1. Odłącz TV od internetu
    2. Przywróć fabryczne i ponownie wyszukaj kanały (bez połączenia z internetem).
    3. Wyłącz automatyczne skanowanie kanałów, jeśli jest i podłącz internet.
    4. Zajrzyj do ustawień internetu i ustawień prywatności (jeśli są) - mogą być opcje do włączenia/wyłączenia
  • #7 21730118
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1757
    Witam,
    Brzoza1720 napisał:
    Aplikacji Live TV nie będę usuwać, bo mam podłączony dekoder AB Pulse 4K mini pod HDMI.

jeśli podłączasz dekoder przez HDMI, to możesz usunąć aplikację LiveTV, bo ona nie ma z tym nic wspólnego.
    Albo wytłumaczę to prościej:
    - podłączony dekoder przez HDMI w obecnych czasach traktuj tak, jak podłączony tuner satelitarny przez SCART w latach '90 - tuner w TV nie miał wtedy nic do rzeczy, więc obecnie LiveTV traktuj tak samo i możesz to usunąć.
    A skoro oglądasz kanały przez dekoder, to po co przełączasz na TV?
    Chyba, że te kanały FAST są na dekoderze, to tu TV nie ma nic do rzeczy.

Pozdrawiam
  • #8 21730147
    tester987
    Poziom 18  
    clubber84 napisał:
    Witam,
    Brzoza1720 napisał:
    Aplikacji Live TV nie będę usuwać, bo mam podłączony dekoder AB Pulse 4K mini pod HDMI.

jeśli podłączasz dekoder przez HDMI, to możesz usunąć aplikację LiveTV, bo ona nie ma z tym nic wspólnego.
    [ciach!]

Pozdrawiam

Może sobie coś tam streamować i ten AB działa jako Serwer. Podpięcie pod HDMI nie ma wtedy znaczenia ale może potrzebuje tę konkretną aplikację jako Klient a innych nie może doinstalować. Albo nie potrzebuje, ale nie zna innych. Ciągle nie znamy modelu telewizora a kolega z jakiegoś powodu unika ustawień fabrycznych (albo się pogubiłem ;)).
  • #9 21754518
    Brzoza1720
    Poziom 11  
    Model telewizora to: 55P735 (nie wiem, czy podałam dobry model). Sprawdziłam, która aktualizacja dodała mi ten syf z TCL Channel. Aktualizacja z dnia 11 czerwca 2024 r. dodała mi ten syf. Skasowałam apke TCL Channel ale kanały na wejściu TV nadal są. Czy są telewizory które nie mają syfu na wejściu TV, jak TCL?
  • #10 21754960
    tester987
    Poziom 18  
    Brzoza1720 napisał:
    Model telewizora to: 55P735 (nie wiem, czy podałam dobry model). Sprawdziłam, która aktualizacja dodała mi ten syf z TCL Channel. Aktualizacja z dnia 11 czerwca 2024 r. dodała mi ten syf. Skasowałam apke TCL Channel ale kanały na wejściu TV nadal są. Czy są telewizory które nie mają syfu na wejściu TV, jak TCL?

A przywróciłeś fabryczne i wyszukałeś kanały bez podłączenia do internetu?
  • #11 21755669
    Brzoza1720
    Poziom 11  
    Zanim przywrócę telewizor do ustawień fabrycznych, to się zastanawiam, że jeśli przywrócę telewizor do ustawień fabrycznych i skonfiguruję bez internetu i mimo tego kanały z TCL CHANNEL i tak będą wgrane do tunera w wejściu TV. Ale zanim to zrobię, to najpierw skontaktuję się z TCL w tej sprawie.
  • #12 21755887
    tester987
    Poziom 18  
    Brzoza1720 napisał:
    Zanim przywrócę telewizor do ustawień fabrycznych, to się zastanawiam, że jeśli przywrócę telewizor do ustawień fabrycznych i skonfiguruję bez internetu i mimo tego kanały z TCL CHANNEL i tak będą wgrane do tunera w wejściu TV. Ale zanim to zrobię, to najpierw skontaktuję się z TCL w tej sprawie.

Po prostu to zrób, będzie szybciej i będziesz wiedział, czy lista jest zaszyta w firmware (trochę dziwne by to było, lista w końcu się zmienia) czy pobiera się z neta podczas automatycznego wyszukiwania kanałów. Helpdesk ma 15 tysięcy modeli do obsługi i prawdopodobnie w ogóle nie zajmie się tak niszowym tematem albo zaleci ustawienie listy ulubionych jako obejście.
  • #13 21755946
    Brzoza1720
    Poziom 11  
    Oczywiście to prawdopodobnie, ale jak się wejdzie w edycję kanałów, to jest pusta lista, kanały FAST są wgrane do tunera, ale nie pokazują się w edycji kanałów. Nie można dodać do ulubionych nawet. Nic z tymi kanałami nie da się nic zrobić. Jak będę miała czas, to skontaktuję się z TCL, a jak nic się nie uda, to przywrócę do ustawień fabrycznych w ostateczności i zobaczymy, czy kanały będą wgrane mimo braku internetu. Mi się wydaję że te kanały FAST są zaszyte w firmware i dlatego nie ma ich na edycji kanałów

Czarny ekran z napisem „Edycja kanału” w lewym górnym rogu
  • #14 21756160
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5498
    @Brzoza1720
    Zwyczajnie kosztem klienta zrobili sobie darmową reklamę.
    Skoro to są kanały internetowe, to jak mają być na liście kanałów telewizyjnych?

To jest to samo, jak w telefonach preinstalowane aplikacje danego producenta – firma chce zarobić na reklamach i najczęściej bez roota nie da się pozbyć tego scamu.

Takich producentów telefonów czy telewizorów omija się szerokim łukiem.
    Klient zapłacił ciężkie pieniądze za produkt, który kupił, a producentowi jeszcze mało i trzepie kasę na reklamach.
    Za chwilę będzie tak jak z Google YouTube, reklam nawalone tyle, że można zwymiotować, ale jak zapłacisz 50 zł miesięcznie, to nie będziesz miał reklam na YouTubie.
    Czyli najpierw nawalimy ci reklam, a potem, żebyś ich nie widział, masz zapłacić – Szatan by tego lepiej nie wymyślił.
    Firma zarabia na reklamach i jeszcze zarabia na subskrypcji, żebyś tych reklam nie widział🤣🤣🤣
  • #15 21758498
    Brzoza1720
    Poziom 11  
    Nie wiem, jak TCL tak zrobiło, żeby dodać kanały FAST na listę i zablokować możliwość usunięcia ich. Przecież osoby, które posiadają telewizor tej firmy i korzystają z naziemnej anteny lub kablówki, przeglądają listę kanałów i zostaną zaskoczone dodatkowymi kanałami, których nie potrzebują. Właśnie użyłam apki z google play ADB która pomogła pozbyć się śmieciowych aplikacji od TCL. Ale listy z kanałami FAST już nie.
  • #16 21760563
    tester987
    Poziom 18  
    Brzoza1720 napisał:
    Nie wiem, jak TCL tak zrobiło, żeby dodać kanały FAST na listę i zablokować możliwość usunięcia ich. Przecież osoby, które posiadają telewizor tej firmy i korzystają z naziemnej anteny lub kablówki, przeglądają listę kanałów i zostaną zaskoczone dodatkowymi kanałami, których nie potrzebują. Właśnie użyłam apki z google play ADB która pomogła pozbyć się śmieciowych aplikacji od TCL. Ale listy z kanałami FAST już nie.

Bo prawdopodobnie lista się "zaciągnęła" z internetu podczas wyszukiwania kanałów. Zrób to, co opisałem wcześniej i będziesz wiedzieć, czy lista jest zaszyta w firmware (trochę głupie by to było, w końcu lista kanałów jest zmienna i każda zmiana wymagałaby aktualizacji - bez sensu, choć możliwe) czy pobiera się przy automatycznym wyszukiwaniu z włączonym internetem. Jeśli to drugie, to problem sam zniknie. I przejrzyj ustawienia telewizora - możesz mieć tam opcję tak jak dla HbbTV, na pewno wyłącz automatyczne aktualizacje kanałów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizory TCL, w tym model 55P735, po aktualizacji oprogramowania (np. z 11 czerwca 2024) automatycznie dodają kanały FAST (darmowe kanały internetowe z reklamami) do listy kanałów na wejściu TV. Kanały te nie są kanałami DVB-T/T2 i nie pojawiają się w standardowej edycji listy kanałów, co uniemożliwia ich usunięcie lub edycję. Próby usunięcia kanałów FAST poprzez przywrócenie ustawień fabrycznych, odłączenie telewizora od internetu, czy usunięcie aplikacji TCL Channel nie przynoszą efektu — kanały pozostają na liście. Kanały FAST są prawdopodobnie zaszyte w firmware lub pobierane automatycznie podczas wyszukiwania kanałów z aktywnym internetem. Użytkownicy podłączający dekodery (np. AB Pulse 4K mini) przez HDMI mogą bezpiecznie usunąć aplikację Live TV, gdyż nie jest ona powiązana z dekoderem. W telewizorach TCL brak jest funkcji wyszukiwania kanałów satelitarnych według operatora, co jest dostępne w markach takich jak Sony czy Sharp. Kanały FAST są postrzegane jako niechciane, narzucane przez producenta, co budzi niezadowolenie użytkowników. Rozwiązaniem może być kontakt z serwisem TCL lub korzystanie z listy ulubionych kanałów jako obejścia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA