logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DELL Vostro P62F prośba o pomoc w identyfikacji spalonego układu

lukaszkadziolka 23 Paź 2025 11:39 231 4
REKLAMA
  • #1 21729129
    lukaszkadziolka
    Poziom 3  
    Zwracam się z prośbą o pomoc w identyfikacji spalonego elementu na płycie głównej Dell Vostro P62F. Model płyty głównej to BKD40 LA-D822P Rev: 1.0 (A00)

Płyta główna Dell z zaznaczonym uszkodzonym elementem przy złączu zasilania
    Spalony element na płytce oznaczonej jako PL4 obok gniazda zasilania na płycie głównej

Dziękuję
    AI: Czy możesz podać dokładniejszą lokalizację spalonego elementu na płycie głównej (np. w pobliżu jakiego złącza, numer oznaczenia na PCB, okolica procesora itp.)?
    Przy złączu gniazda zasilania.
    AI: Czy masz możliwość załączyć zdjęcie spalonego elementu lub podać widoczne oznaczenia, które się na nim znajdują?
    Nieczytelne. Pole, na którym jest wlutowany, to PL4.
  • REKLAMA
  • #2 21729199
    chudybyk
    Poziom 32  
    Ocena: 296
    To prawdopodobnie dioda zabezpieczająca - shottky lub transil.
    Pytanie: dlaczego tak efektownie wybuchła? Majstrowałeś z zasilaniem lub akumulatorem?
    Masz multimetr? Potrafisz zmierzyć, czy jest zwarcie na tym elemencie?
    Co się stało zanim odpalił się element? Laptop był włączony? Zalany? Strzeliło podczas włączania, wkładania wtyczki, przenoszenia laptopa? Wymiana tej diody nie oznacza, że nie poleciało coś więcej.
  • REKLAMA
  • #3 21729229
    lukaszkadziolka
    Poziom 3  
    Komputer nie jest mój. Trafił do mnie, ponieważ przestał ładować baterię. Komputer pracował normalnie do momentu rozładowania baterii. Od właściciela dowiedziałem się, że po włożeniu wtyczki zasilacza poszedł lekki dymek i tyle. Ja nic nie majstrowałem przy tym. Rozebrałem i to, co zastałem, jest na zdjęciach. Element został już ściągnięty, zwarcia brak z układem i bez układu. Układ kompletnie nieczytelny. Pod mikroskopem też nie udało się nic odczytać. Górna obudowa była jak krater po wulkanie. Przy ściąganiu rozsypał się w drobny mak. Stąd prośba o pomoc: co zamiennie można by tu podłożyć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21729233
    yanek231
    Poziom 24  
    Ocena: 153
    Według schematu to cewka o prądzie znamionowym 5A, i rezystancji 150Ω mierzonej przy 20MHz.Schemat z cewką oznaczoną jako PL4 i kondensatorem PC1
  • #5 21729240
    lukaszkadziolka
    Poziom 3  
    bardzo dziękuję za schemat.
REKLAMA