logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Technics SA-DX850 – zanikanie dźwięku po rozgrzaniu, brak błędu F70, co sprawdzić?

Bodkowy 23 Paź 2025 22:22 522 11
REKLAMA
  • #1 21729762
    Bodkowy
    Poziom 11  
    Ocena: 46
    Technics SA-DX850. Po rozgrzaniu (ok 10 minutach grania) znika dźwięk z obu kolumn i na wyświetlaczu w tym momencie znikają też symbole kanałów L i P. Po kilku sekundach dźwięk wraca i symbole też się pojawiają. Po kilku minutach grania znowu to samo. Zauważyłem że jak ostygnie -pozostanie wyłączony to po ponownym włączeniu znowu gra do 10-15 minut ok .
    Sygnał puszczam przez wejście optyczne z tv.
    W momencie gdy zniknie dźwięk przełączę na Tuner to i tak dźwięku nie ma. W chwili wyłączenia i włączenia dźwięku nie słychać żadnego przekaźnika.
    Polutowalem na PCB cyfrowej tranzystory Q1701 i Q1702 oraz rezystory przy nich bo były widoczne zimne luty. Inne luty też poprawiłem (to co było widoczne). Regulator głośności i selector też poprawiłem luty. Przedzwoniłem miernikiem przejścia i widać że jest ok.
    Nadmieniam, że dużo jest postów odnośnie takich objawów w tym ampku ale one powiązane są też z występowaniem błędu F70. U mnie brak tego błędu. Nigdy się nie pojawił.
    Czy wywalać wszystkie elektrolity?
    Czy to może bardziej końcówki mocy?
    Sprawdzałem temperatury czy się nie grzeją za bardzo ale temperatura ok. Nie przekracza 40 stopni.
    Najbardziej grzeją się te dwa tranzystory. Maja 60-70 stopni ale nie przekraczają tych temperatur.
    Wyłączenie dźwięku następuje niezależnie od nastawionej głośności. Nawet gdy gra cicho to jest tak samo.
    Nie ma też trzasków czy zniekształconej foni.
    Czy mogę liczyć na Waszą pomoc?
    Dysponuję serwisówką.
    Z góry dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 21729853
    chisel
    Poziom 27  
    Ocena: 171
    Weź wymontuj i obejrzyj płytkę DSP - tam na środku jest taki tranzystor pełniący rolę stabilizatora - grzeje się dosyć mocno i tam robią się zimne luty. Wszystko działa, a brak właśnie dźwięku. Wymontuj płytkę, lekko potem tranzystorem "pogibaj" i będzie wiadomo oczami :-) Gdzieś ostatnio miałem takie objawy w DX-750 i tu był problem.
    Płytka DSP z zaznaczonymi tranzystorami stabilizującymi i kondensatorem.

Dobra, poprawiam się, chyba te tranzystory lutowałeś. Mimo to sprawdź, czy wychodzą poprawne z nich napięcia.
  • #3 21729877
    Bodkowy
    Poziom 11  
    Tak, tam polutowalem. Dosyć sporo było podejrzanych lutów. W wolnej chwili posprawdzam napięcia na nich ale to wygląda tak jakby sygnał gubiło. Niestety nie mam oscyloskopu żeby zobaczyć w którym miejscu zanika. Ale te napięcia pomierzę najlepiej w momencie gdy zanika dźwięk.
    To już drugie podejście do tego wzmacniacza. A grał pięknie przez 15 lat
  • REKLAMA
  • #4 21730393
    chisel
    Poziom 27  
    Ocena: 171
    Nie pamiętam jakie tam ma być napięcie na wyjściu - zerknij w serwisówce. Ale mój egzemplarz miał poprawiane luty przez kogoś wcześniej tak, że .. upalił jedną ścieżkę i mimo że było zlutowane jakoś, to 1 ściezka nie łączyła - tam masz laminat dwustronny, dlatego warto sprawdzić, czy któraś nie upalona jest ścieżka. U mnie pociągnąć dodatkowo musiałem mały kabelek, ale to drobiazg. Zrób pomiary na każdej nodze tranzystora. Sprawa kolejna - nie pamiętam, ale chyba ta płytka DSP bierze masę z obudowy - mogę się mylić - zweryfikuj to też.
    Jeśli takie coś jest po rozgrzaniu, i nagle gubi sygnał - zostaw w spokoju kondensatory itp. Możesz zaopatrzyć się w 2 rzeczy - zamrażacz w sprayu, albo hot air. Jak ci gra, go grzej podejrzane okolice, aż przestanie. A jak przestanie, go zamrażasz okolice podejrzane, aż zacznie grać ;-)
    Ew. metoda na "Macajewa" - pomacać okolice potencjometru (w momencie jak nie gra) i korektora. Jak buczy - problem jest wcześniej, czyli wracamy do DSP. Jak nie buczy - to szukasz okolić końcówki mocy/preamp, przy czym RSN i inne podobne, jak coś im nie pasuje, wyrzucają protect. Ogólnie moim zdaniem, na oscyloskop to jeszcze za wcześnie - jest dużo jeszcze do sprawdzenia :-) Jak nic nie zadziała, to dopiero.... otwieramy Service Manual :-))) Moim zdaniem nadal DSP nie dostaje zasilania...
  • REKLAMA
  • #5 21731422
    Bodkowy
    Poziom 11  
    Super. Dzięki bardzo za wskazówki
    Jak tylko będzie wolna chwila to zabiorę się ponownie za niego;)
  • REKLAMA
  • #6 21749534
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 436
    Uszkadzały się w ten opisany sposób "przelotki" -miedziane tulejki łączące górną warstwę druku z dolną.
  • #7 21793370
    Bodkowy
    Poziom 11  
    Na dniach zabieram się za niego ponownie:)
    A jeszcze jedno co zauważyłem to to, że w momencie gdy dźwięk "ginie" to znikają na wyświetlaczu symbole A i B przy Speakers...gdy dźwięk się pojawia to oczywiście ponownie się zapalają.
    Czy to może być jakąś wskazówka?
  • #8 21793376
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2347
    Nie wiem jak w tym modelu ale w jakimś Technics na takie uszkodzenie jak zanika nie dźwięku wymieniałem przekaźniki w obu kanałach mimo że po pomiarach były sprawne.
  • #9 21796636
    Bodkowy
    Poziom 11  
    Pomierzyłem napięcia na Q1701 (D2137) i Q1702(D2374). Na bazie i emiterze ok, na kolektorze Q1702 10V ( coś duzo??). Wg schematu ma być ponad 7,53V. Wylutowałem go i na teście diody względem bazy nic mi nie pokazuje. Ten Q1701 też nic. Jeden to NPN drugi PNP. One mają coś jeszcze w sobie, że test miernikiem nie jest miarodajny?

ps.
    Dodam jeszcze, że brak dźwięku jest na każdym z wejść. Na słuchawkach również totalna cisza.
  • #10 21818728
    Bodkowy
    Poziom 11  
    Wymieniłem oba te tranzystory. Stare nie były zwarte ale też miały rezystancję pomiędzy bazą a kolektorem 6 kOhm a nowe 16 k.
    Narazie gra. Zobaczymy czy to rozwiązało temat.
  • #11 21819021
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    To jest problem przelotek na płytce dsp tak jak ktoś wyżej sugeruje. Miałem już wiele tych przypadków. Trzeba sprawdzić, a najlepiej naprawić cienkim drucikiem wszystkie przelotki w okolicy tych dwóch dużych tranzystorów. Nawet poruszanie tą płytką często powoduje uśpienie objawu-sprzęt zaczyna działać kilka godzin/dni i znowu to samo. W związku z tym że ciężko jest zlokalizować która to przelotka ja zawsze naprawiam wszystkie w okolicy (pewnie z 10) i problem znika.
  • #12 21838558
    Bodkowy
    Poziom 11  
    Od wymiany gra bez problemów. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Technics SA-DX850 po około 10-15 minutach pracy traci dźwięk z obu kolumn, a na wyświetlaczu znikają symbole kanałów L i P oraz oznaczenia głośników A i B. Problem występuje niezależnie od źródła sygnału (optyczne wejście TV, tuner, słuchawki). Brak błędu F70, który często towarzyszy podobnym usterkom w tym modelu. Wstępne działania obejmowały poprawę zimnych lutów na płytce DSP, szczególnie przy tranzystorach Q1701 (D2137) i Q1702 (D2374), oraz pomiary napięć, które wykazały nieprawidłowości. Wymiana tych tranzystorów przywróciła działanie wzmacniacza. Dodatkowo wskazano na częsty problem z uszkodzonymi przelotkami (miedzianymi tulejkami łączącymi warstwy PCB) w okolicy tych tranzystorów na płytce DSP, co powoduje okresowe zaniki sygnału. Zalecane jest dokładne sprawdzenie i naprawa przelotek cienkim drutem, co skutecznie eliminuje problem. Metody diagnostyczne obejmowały testy napięć, obserwację zachowania po ogrzewaniu i chłodzeniu elementów oraz kontrolę połączeń lutowanych. Wzmacniacz po wymianie tranzystorów i naprawie przelotek działa bez zakłóceń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA