logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tablet 10 cali, 8GB RAM, 256GB, LTE/5G, klawiatura i rysik do 1500 zł dla studenta

bogdanzieba 23 Paź 2025 22:48 309 4
REKLAMA
  • #1 21729787
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Ocena: 981
    Witam, uprzejmie proszę o pomoc i doradzenia zakupu tabletu dla studenta. Wskazane żeby tablet miał:

1. Minimum 10 cali;
    2. 8 GB pamięci RAM;
    3. 256 GB pamięci wewnętrznej;
    4. modemu 4G LTE lub 5G;
    5. podpinanej klawiatury i rysika;
    6. pojemnej baterii.

Budżet do 1500 zł. Bardzo proszę o fachowe porady.
  • REKLAMA
  • #2 21729935
    chudybyk
    Poziom 32  
    Ocena: 296
    A do czego chcesz używać tego tabletu? Jeśli to będzie Android, to obszar zastosowań będzie dosyć skromy.
    Brałeś pod uwagę używane laptopy konwertowalne? Ja mam od kilku lat używany Lenovo ThinkPad Yoga X1 2 generacji. Ma 14 cali, ma dotykowy ekran i chowany z boku rysik. Klawiaturę można przekręcić o 360 stopni pod ekran otrzymując tablet. Jest lekki i cienki, ale wytrzymały, bo ma szkielet magnezowy. Ma nawet złącze Thunderbolta. Można do niego włożyć pojemny dysk SSD otrzymując stację roboczą, która ciągle bije na głowę niektóre nowe konstrukcje. Windowsa wykopałem i zainstalowałem Linuxa - to ciągle świetna i trwała maszyna na podróż, na fuchy, albo do pracy na kanapie.
    Nie jestem pewny czy ma wbudowany modem LTE - ja poza domem uruchamiam hotspot na telefonie, żeby mieć internet w lapku.

P.s. widziałem, że można kupić używanego X1 Yoga 5 generacji z Core I7 10-tej generacji i modemem LTE za nieco ponad 300 zł. Kup, sprawdź, ewentualnie zwrócisz. ;-)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21730021
    chudybyk
    Poziom 32  
    Ocena: 296
    bogdanzieba napisał:
    to dla syna studenta. Pewnie będzie coś działał na nim na zajęciach.

No właśnie chciałem dopytać o to "coś". Na tablecie z Androidem można poprzeglądać internet, sprawdzić pocztę, posiedzieć na fejsie, nawet trochę popracować, ale w moim odczuciu wygodne to nie jest. Może należałoby zapytać syna w jaki sposób wyobraża sobie korzystanie z tabletu? Ja studia kończyłem wiele lat temu i laptop na wykładach był traktowany jak wybryk, ale teraz pewnie jest inaczej. Mimo to, ciągle do pracy jest laptop, a do zabawy tablet.
  • #5 21740394
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 266
    Halo, cześć.
    Jak dla mnie, to tylko iPad Air.4 z długopisem 2-gen. Niestety, klawiatura Bluetooth jest osobnym dodatkiem ale można kupić i chińczyka za kilkadziesiąt zł i będzie doskonale działać (przynajmniej przez jakiś czas).
    iPad dlatego, bo technologia długopisu jest dopracowana do "ostatniej deski". I nie chodzi tylko o to, że ekran jest jak kartka papieru a4 i że możesz swobodnie położyć rękę na tej "kartce" a długopis dalej będzie pisał jakby nigdy nic...
    Do tego dochodzi miodność, ergonomia używania, jakość etc. Cena powinna zawrzeć się w okolicy 1.200 zł ale jednak to używane urządzenie. Nowe - sprawdź w sieci.
REKLAMA