logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wideodomofon na 4-żyłowym kablu, kamera z szerokim kątem pionowym, montaż 130 cm

rapak345 24 Paź 2025 09:33 186 7
  • #1 21730000
    rapak345
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Zdemontowałem ostatnio leciwy już (25 lat) domofon firmy Commax. Domofon zamontowany na słupku betonowym przy furtce. Ostatnie lata już mocno szwankował, szczególnie wkurzające były incydenty z przymarzającym przyciskiem który nie odbijał i trzeba było biegać do furtki ze śrubokrętem żeby odblokowywać. No nic, historia.

Wpadliśmy na pomysł żeby w miejsce starego domofonu zamontować wideodomofon, który będzie działał na dotychczasowym okablowaniu. Do bramy mam pociągnięty 4-żyłowy kabel z bardzo cienkimi żyłami, grubość podobna jak w skrętce ale nie wiem co to za typ bo to nie ja montowałem.
    Zrobiłem wczoraj test. Zamówiłem 2 dni temu najtańszy zestaw firmy Eura 45A3 ALPHA i podłączyłem do istniejącej instalacji. Myślałem że będą jakieś problemy ale montaż banalnie prosty i wszystko zadziałało, można powiedzieć, "na strzał".
    Niestety okazuje się, że wysokość montażu - ok. 130 cm jest zbyt mała, żeby objęła twarz osoby która stoi przed furtką (ucina tak mniej więcej na wysokości szyji przy osobie o wzroście 176 cm). Podwyższenie słupka oczywiście nie wchodzi w rachubę. Zestaw Eura niestety muszę zwrócić.

W związku z powyższym szukam wideodomofonu, którego kamera ma szerszy kąt patrzenia w pionie - tak żeby była widoczna twarz z wysokości montażowej 130 cm i który nie wymaga dodatkowego zasilania 230V w furtce.
    Żadne bajery, wifi, aplikacje, żetony, obsługi bram itp. nie są potrzebne, tylko dzwonek, mikrofon i obraz. Nie potrzebuje nawet obsługi zatrzasku furtki, choć jeśli są takie bez dodatkowego zasilania to ewentualnie mógłbym skorzystać.
    Możecie coś polecić? Może ktoś na podobnej wysokości montował?
    Szukam w internetach i bardzo trudno znaleźć w opisach kąty kamer. Jeśli nie znajdę nic sensownego to chyba odpuszczę i kupię zwykły domofon.
  • #2 21730032
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2079
    130 cm, to faktycznie mało, ale zestaw https://tinyurl.com/37unkdu4 ma kamerę szerokokątną i można spróbować, czy będzie OK. Montowaliśmy na ok. 140 cm i było OK.
  • #3 21730055
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1018
    rapak345 napisał:
    Niestety okazuje się, że wysokość montażu - ok. 130 cm jest zbyt mała, żeby objęła twarz osoby która stoi przed furtką (ucina tak mniej więcej na wysokości szyji przy osobie o wzroście 176 cm). Podwyższenie słupka oczywiście nie wchodzi w rachubę.

Można zmontować panel lekko odsadzony od słupka w dolnej jego części, będą to milimetry nie zauważalne dla oka.
    Odsadzenie dobrać doświadczalnie i sprawdzić czy estetyka na tym nie ucierpi.
  • #4 21730100
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4301
    rapak345 napisał:
    Podwyższenie słupka oczywiście nie wchodzi w rachubę
    Wchodzą w rachubę inne rozwiązania, albo to z postu #3 albo wysięgnik.
  • #5 21730234
    rapak345
    Poziom 12  
    Rozwiązanie z lekkim przekrzywieniem montażu kamery testowałem z wymienioną EURA ale efekt nie był zadowalający.
    Żadne wysięgniki nie wchodzą w rachubę.
    No nic zrobię jeszcze jedno, dwa podejścia i zobaczymy czy trafi się jakaś kamera z odpowiednim kątem w pionie.
  • #6 21730252
    rokbok
    Poziom 40  
    Ircys napisał:
    https://tinyurl.com/37unkdu4 ma kamerę szerokokątną i można spróbować, czy będzie OK

V 63° może jednak być za mało, rzecz w tym że znakomita większość ma podobny kąt widzenia w pionie.

rapak345 napisał:
    zobaczymy czy trafi się jakaś kamera z odpowiednim kątem w pionie.

Mój ma H 160° i V 112° i pewnie by sobie poradził, jak cena Cię nie odstraszy to możesz kupić pod poniższym linkiem, dodatkowo jest 2 wire, potrzebujesz tyko dwóch kabelków, dwa zostaną w zapasie. Jak byś chciał się z nim zapoznać to mogę umieścić tu manual PL.

https://www.kamenik.it/spd/14661980922/Videoc...ght-Videocitofono-WiFI-73939-Wi#googtrans(it)
  • #7 21730291
    rapak345
    Poziom 12  
    Wszystko fajnie tylko takiego modelu nie znalazłem dostępnego w typowych sklepach, na amazon tez brak.
  • #8 21730302
    rokbok
    Poziom 40  
    rapak345 napisał:
    Wszystko fajnie tylko takiego modelu nie znalazłem dostępnego w typowych sklepach,

Fakt, ja kupiłem go na Alledrogo, na Amazonie jest niedostępny od jakiegoś czasu, jedynie na dzień dzisiejszy jest na tej włoskiej stronce, ale cena ponad 100% tego co ja zapłaciłem. Info to podałem Ci bo ma naprawdę szerokie kąty widzenia, zarówno w widoku Horyzontalnym 160° jak i Verticalnym 112°, tu masz zrzut z widoku mojego egzemplarza.

Jak chcesz to możesz poczytać mój temat o tym videodomofonie pod tym linkiem.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4026365.html

Ujęcie ulicy z kamery wideodomofonu o szerokim kącie widzenia

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana starego domofonu Commax na wideodomofon działający na istniejącym 4-żyłowym kablu o cienkich żyłach, podobnych do skrętki, zamontowanym na betonowym słupku przy furtce. Testowo zastosowano tani zestaw wideodomofonu Eura 45A3 ALPHA, który zadziałał poprawnie po podłączeniu do starej instalacji. Problemem okazała się wysokość montażu kamery na około 130 cm, która nie obejmuje całej twarzy osoby stojącej przed furtką, ucinając obraz na wysokości oczu. Poszukiwane są rozwiązania z kamerą o szerszym kącie widzenia pionowego, kompatybilne z 4-żyłowym okablowaniem i montażem na tej samej wysokości.
REKLAMA