logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kłopoty z kotłem Vaillant eco TEC PLUS spusciłem

michalmaszczyk68 24 Paź 2025 13:33 435 8
REKLAMA
  • #1 21730262
    michalmaszczyk68
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z kotłem Vaillant ecoTEC plus VCW 6/5-5, w którym wyświetla się błąd: czujnik temp. zewn. uszkodzony. Sprawdziłem wszystkie czujki, zarówno zewnętrzną pogodową, jak i na powrotach oraz na sprzęgle i bojlerze. Myślałem, że problem jest z czujnikiem pogodowym, lecz po zakupieniu nowego i przesuszeniu starego okazało się, że jest taki sam. Potem przejrzałem pozostałe czujki i też wydają się w porządku. Proszę o pomoc. Michał. Pozdrawiam wszystkich,

AI: Czy na kotle pojawia się konkretny kod błędu (np. Fxx)? Jeśli tak, to jaki?
    Nie tylko ten napis: czujnik temp. zewn. uszkodzony
    AI: Czy ostatnio były wykonywane jakieś prace przy instalacji elektrycznej, sterowniku lub okablowaniu kotła?
    Rozpinałem czujnik zewnętrzny pogodowy z powodu jego przenoszenia
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21730368
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 947
    Zrób zdjęcia jak jest podłączony sam czujnik i jak jest podłączony w kotle.
    Skoro przenosiłeś czujnik zewnętrzny - to czy sztukowałeś kabel - może jego połączenie jest problemem?
    Możesz zrobić doświadczenie i na jakimś nowym krótkim kabelku podłączyć ten czujnik nowy i stary do kotła (oczywiście najpierw jeden potem dugi - nie dwa na raz) i sprawdzić czy wyświetla temperaturę poprawnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21730511
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 481
    kable musza być wpięte kolorami pod te same oznaczenia w kotle jak i czujniku, nie może być pomieszane
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21730781
    DARIUS67
    Poziom 25  
    Ocena: 338
    >>21730511 Wyłącz wtyczkę z prądu i po chwili ponownie zasil kocioł. Po zalogowaniu będzie dobrze. A na przyszłość zanim zaczniesz coś grzebać z kotłem to odłącz go od zasilania.
  • #5 21730972
    michalmaszczyk68
    Poziom 2  
    >>21730368 Wnętrze obudowy elektrycznej z przewodami podłączonymi do płytki PCBPanel sterujący kotła Vaillant z komunikatem o uszkodzonym czujniku temperatury zewnętrznejZbliżenie na złącza elektryczne i przewody podłączone do płytki drukowanej
  • REKLAMA
  • #6 21731102
    DARIUS67
    Poziom 25  
    Sprawdź jeszcze raz połączenie elektryczne i ciągłość przewodów i odpowiedni kolor który musi zgadzać czyli af-af ot-ot dcg-dcf. Potem ponownie włącz kocioł. Możesz też zewrzeć przewody ot i af i wtedy sprawdź co się wyświetli po załączeniu.
  • #7 21731389
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 947
    Dlaczego na zdjęciu panelu kotła świeci się wyświetlacz regulatora a kotła (ten po prawej) już nie?
    Co masz jeszcze podłączone do kotła - jakie inne elementy automatyki Vaillant?
    Wszystko musisz odłączyć od zasilania i na raz włączyć wszystko - chodzi o to żeby wszystkie elementy dostały zasilanie na raz.
  • #8 21731579
    DARIUS67
    Poziom 25  
    Faktycznie. Tego nie zauważyłem. Jak w poprzedniej odpowiedzi. Musisz sprawdzić czy kocioł jest zasilony. Wyświetlacz pali się bo pewnie ma zasilanie po busie z modułu VR 70 lub 71. Podpięty czujnik do kotła a płyta bez zasilania niw przekaże na busa info o temperaturze. Czasami skupiamy się na niby usterce a jak ślepcy nie dostrzegamy tego co widać. Brawo brawo Is_77.
  • #9 21743323
    michalmaszczyk68
    Poziom 2  
    Witam trochę czasu upłynęło i chciałbym się podzielić końcowym rozwiązaniem problemu związanego z czujnikiem zewnętrznym kotła Vaillant.Uzskalem informacje po rozmowie z serwisantem ,że problem może być w. 1. zawilgoceniu czujnika , można go ponoć wysuszyć. ,czujnik miał mieć parametr około 5 Omów. 2.uszkodzonym przewodzie. A stało się tak, że otwierałem czujnik aby go przenieść i źle go zamknąłem w wyniku czego przy intensywnej ulewie został zalany . na panelu wystąpił błąd ,a podczas sprawdzania przewodu doszło do zwarcia i rozłączyło bezpiecznika którego nie zauważyłem ponieważ multimatik cały czas się świecił i jest zabezpieczony innym bezpiecznikiem. co ciekawe po zakupieniu nowego czujnika parametr był podobny do wysuszonego starego czujnika wynoszącą przy temperaturze ok 20.C około 1,82. przewód był ok.wiec . Gdy zobaczyłem, że mały discplay się nie świeci sprawdziłem zasilanie którego nie było i po włóczeniu ,ulga. Więc pozdrawiam i dziękuję za wszelkie wpisy. Michał

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył kotła Vaillant ecoTEC plus VCW 6/5-5, który wyświetlał błąd „czujnik temp. zewn. uszkodzony”. Sprawdzono czujniki zewnętrzne i wewnętrzne, w tym pogodowy, oraz ich połączenia elektryczne. Zalecano sprawdzenie poprawności podłączenia przewodów według kolorów oraz ciągłości kabli, a także odłączenie i ponowne podłączenie zasilania kotła. Okazało się, że problemem było zawilgocenie czujnika zewnętrznego, który został nieprawidłowo zamknięty podczas przenoszenia, co doprowadziło do jego zalania i zwarcia przewodów, a w konsekwencji do wyłączenia bezpiecznika zasilania kotła. Po wysuszeniu czujnika i sprawdzeniu zasilania problem został rozwiązany. Wskazano również, że wyświetlacz regulatora może świecić się zasilany przez moduł VR 70 lub 71, mimo braku zasilania płyty kotła, co może mylnie sugerować usterkę czujnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA